Header Ads


Roma Mimarisi

11.yy’a ait  Phokai evleri
Antik dönemde Konut Mimarisinin başlangıcından gelişimine kadar olan bilgilerin toplandığı kaynağı sizlerle paylaşıyorum.
Yunan dünyasında ki ilk konut mimarisi örneği İzmir Symirna daki Oval evdir ve  10. yy’a aittir. Kerpiç ve taş malzemeden yapılmıştır. Son yapılan kazılarda ise 11.yy’a ait  Phokai evleri vardır.

 Yunan dünyasındaki erken konut planı megarondur. İ.ö. 8.yy gelindiğinde Perracora ve Argos’ta bulunan terracota ev modelleri vardır. Megaron plana Efes, Milet ve Trioda rastlıyoruz. 


Roma Konut Mimarisi Yazısının Devamını İndirmek İsterseniz Tıklayın.

Avlulu ev tipinin ilk örneği İ.Ö. 450 yıllarına tarihlenen İzmir Larissa'daki yapıdır. Peristilli avlu etrafında megoran planlı yapılar vardır. Bu planı yunanistandaki kamu yapılarından etkilenerek yapıldığı düşünülmektedir.
Avlulu ev tipinin ilk örneği İ.Ö. 450 yıllarına tarihlenen İzmir Larissadaki yapıdır. Peristilli avlu etrafında megoran planlı yapılar vardır
 Hellenistik dönemde yaygınlaşan bu ev planı yunanistandaki pompeiumdan doğmuştur. Roma döneminde yapılan erken evler i.ö 8.yy a tarihlenen capanne adı verilen ve Platin tepesinde yer alan evlerdir. Yine Palatin tepesi eteklerinde yer alan Regia evleri vardır. Bu yapı daha sonra Vesta tapınağı rahiplerine bırakılır. Daha sonra Pontifex Maximus evi olarak kullanılır. İ.ö 5. ve 4. yy.dan itibaren roma konut mimarisi hakkında daha çok bilgi sahibi oluyoruz. Evler simetrik ve eksensel bir özellik taşır.
Roma Mimarisi Yapı ve Konstruksüyonu

DİĞER E-KİTAPLARI AŞAĞIDAKİ LİNKLERDEN İNDİREBİLİRSİNİZ.

3 yorum:

  1. roma imparator formları ve erken dönem roma tapınkları hakkında paylaşımlarınız varsa lütfen paylaşın. çok acil

    YanıtlaSil
  2. roma cumhuriyet dönemi portreciliği ya da roma portre sanatı hakkında paylaşım lütfen

    YanıtlaSil
  3. http://www.arkeoloji.biz/2011/11/arkaik-donem-italya-tapinaklari.html,http://dusunmekvepaylasmak.blogspot.com/2011/01/roma-plastigiroma-imparatorlugunda.html

    YanıtlaSil

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.