Header Ads


Taşınabilir Güvenlik - Mini İşletim Sistemi


LPS adıyla bahsedeceğimiz bu program aslında Birleşik Devletler Savunma Bakanlığı'nın çalışanlarına, iş yeri dışındaki yerlerden internete güvenle girebilmeleri ve uzak masaüstü bağlantısı kurabilmelerini sağlayacak olan bir LiveCD'den başka birşey değil. Burada temel olay güvenlik üzerine kurulu, CD'den boot oluyor ve RAM'dan çalıştırılıyor. Ayrıca bir internet tarayıcısı, dosya yöneticisi ve birkaç küçük programa sahip.

LPS programı ya da diğer bir ifadeyle mini işletim sistemi; Birleşik Devletler Savunma Bakanlığı ve Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarının Yazılım Koruma Birimi'nin ortak çalışmasıyla hazırlandı. Asıl amaç, iş yeri haricindeki oteller, kafeler veya çalışanın kendi evi gibi güvenliğin iş yerindeki kadar garantide olmadığı yerlerde, bilgisayar kullanan çalışanların güvenliğini sağlamak. Salt okunur bir sistem olan CDROM gibi araçlardan çalıştırıldığı için internetteki virüs ve casus yazılımlara karşı sağlam olması en önemli özelliği. LPS, kullanılan makinedeki hard disklere herhangi bir veri aktarımı yapmadığı için, onu kullanan kullanıcıya ait herhangi bir internet geçmişini de arkasında bırakmıyor.

Özetlemek gerekirse, güvenlik durumunu bilmediğiniz herhangi bir bilgisayara çabucak bir işletim sistemi kurmak gibi birşey. Siz bilgisayar güvenliğinden anlayabilirsiniz; fakat işyeri dışında kullanacağınız örneğin kütüphanedeki veya oteldeki bilgisayarın güvenliğini sağlayan kişi bu işten anlamayabilir. İşte bu noktada LPS önem kazanıyor.

CD'yi çalıştırdığınızda ilk olarak alt tarafta Savunma Bakanlığı'na ait birkaç yazı görünüyor. Ayrıca orada, F2'ye bastığınızda linux kernel modüllerinden oluşan başlangıç mesajlarının karşınıza gelmesini sağlayacağına dair bir not da göreceksiniz. LPS, WiFi arayüzünü destekliyor fakat henüz yazıcılar ve ses donanımları için bir desteğe sahip değil.

Ardından kullanımı kolay olan icewm(bir pencere yöneticisi) tabanlı bir masaüstü karşınıza çıkacak. Yüklenmiş halde gelen yazılımlara göz attığınız zaman aslında son derece sadelikten yana bir masaüstü olduğu anlaşılabiliyor. Firefox internet tarayıcınız, metin editörünüz ve flash bellekteki veya RAMdisk'teki verileri kontrol etmenizi sağlayacak olan dosya yöneticisi hazır durumda. Ayrıca RDP protokolü ile çalışan uzak masaüstü istemcisi ve uzak masaüstündeki verilere AES şifrelemesiyle ulaşabileceğiniz bir araca da sahip olacaksınız.

Bu mini işletim sistemine herhangi bir yazılım ekleyebilmek gibi bir olanağa sahip değiliz. Programa ait web sayfasına göz attığımızda, sisteme eklenmesini istediğiniz yazılımları, proje geliştirme birimiyle iletişim kurarak isteyebiliyorsunuz.



Firefox'u çalıştırdığımızda açıkçası biraz şaşırıyoruz. Çünkü son ve kararlı sürümü karşımızda buluyoruz. Ayrıca flash oynatıcısı bile var. Güvenliği sağlayan bazı eklentileri var. Gmail yoluyla şifreli mesaj göndermenizi sağlıyor. Şifreli dosyalarla çalışmanıza izin veriyor ve yer imlerinizi çevrimiçi servislerden yükleyebiliyorsunuz.

Sonuç

LPS, güzel bir mini işletim sistemi. Eğer ihtiyaçlarınız sınırlı sayıda, özelse ve sadece bir internet tarayıcıya ve uzak masaüstü programına ihtiyacınız varsa LPS tam size göre. Ayrıca kurumların, linux sürümlerini nasıl çıkardığının mantığı da anlaşılabiliyor bu program sayesinde.

Bu sisteme ulaşabileceğiniz ayrıca programın da ana sayfası olan adres: Software Protection Initiative - Lightweight Portable Security

Kaynak: Linux Distribution: Lightweight Portable Security | Linux Journal
Çeviri: ethic

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.