Header Ads


ANADOLU'DA URARTU MEDENİYETİNE AİT ÖNEMLİ ESERLER VE URARTU MÜZESİ



Urartu Eserleri

 Mersin Arkeologlar Derneği tarafından Urartı eserleri ile ilgili kurulan müze ve eserleri hakkında facebook mesajı olarak gönderilen bu haberi sizlerle paylaşmak istiyoruz.


Urartu Krallığına başkentlik yapan Van'da, Valilik tarafından hazırlanan proje ile "Urartu Müzesi" kuruluyor. Van Kalesi yakınlarında 52 dönümlük arazi üzerinde yapılacak Urartu Müzesi'nin yıl sonuna kadar hizmete girmesi hedefleniyor.

Van'da 'Urartu Müzesi' kuruluyor





VAN - AA - Urartu Krallığına başkentlik yapan Van'da, Valilik tarafından hazırlanan proje ile "Urartu Müzesi" kuruluyor.
Doğu Anadolu Bölgesi ile Kuzeybatı İran, Irak'ın bir bölümü ve Aras Vadisi'ne kadar uzanan bir coğrafyada 3 bin yıl önce hüküm süren Urartu Krallığına ait eserler, başta krallığın başkenti Van ile çevresindeki kale, tapınak ve nekropollerde, uzun yıllar önce başlatılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarıldı.
Eserlerin teşhir edildiği 400 metrekarelik alana sahip Van Müzesi sergi salonunun yetersiz olması nedeniyle kazılarda gün yüzüne çıkarılan 90 bini aşkın eserden sadece 2 bin 443'ü sergileniyor.
Vali Münir Karaloğlu, Van'ın tarihi eser bakımından Türkiye'nin en zengin merkezlerinden biri olduğunu vurgulayarak, kent merkezi ve çevresindeki Urartu Krallığına ait kale ve benzeri alanlarda 40 yıldır devam eden kazılarda, Urartu medeniyetine ait çok değerli eserlerin ortaya çıkarıldığını söyledi.
Ortaya çıkarılan eserlerin bir bölümünün Van Müzesi'nde sergilendiğini, diğer bölümünün ise depoda bekletildiğini anlatan Karaloğlu, şunları kaydetti:
"Bunların dışında Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde, Adana'daki müzede sergilenen ve Türkiye'nin çeşitli yerlerine dağılan Ururtu medeniyetine ait eserler var. Şu anda Van'daki müzemiz maalesef ihtiyaçlarımıza cevap verecek nitelikte değil. Mekan ve sergi alanları olarak çok yetersiz. Van müzesinin depolarında bekletilen tescilini bile yapamadığımız 60 bine yakın eser var. Bunların tescilleri, bakımları ve konservasyonları yapıldıktan sonra sergilenmesi gerekiyor. Bu kapsamda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile başlatmış olduğumuz bir çalışma var. Van'a yeni bir müze yapılacak ve adı da Van Urartu Müzesi olacak."





YENİ MÜZE İÇİN 7.9 MİLYON LİRA AYRILDI

Karaloğlu, yeni müzenin yapımı için hazırlanan projenin, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a sunulduğunu bildirerek, şöyle konuştu:
"Kültür ve Turizm Bakanı'mız projeyi onayladıktan sonra Devlet Planlama Teşkilatı'na cazibe merkezleri kapsamında sunduğumuz proje, Devlet Bakanımız Cevdet Yılmaz'ın katkıları ile kabul edildi. Bu proje için 7.9 milyon lira İl Özel İdaresi bütçesine aktarıldı. Van Kalesi yakınlarında 52 dönümlük arazi üzerinde yapılacak Urartu Müzesi, son derece çağdaş ve modern bir müze olacak. Bu müzenin, Urartu medeniyeti ve tarihi ile ilgili her şeyin bulunacağı bir yer olmasını arzu ediyoruz. Müzenin tamamlanmasıyla şu anda Van Müzesi'nin deposunda bekleyen ya da Van'dan yurt içindeki müzelere gönderilerek orada bekleyen eserleri de geri getirerek, yeni kuracağımız müzedeki atölyelerde bakımını yaptırdıktan sonra sergileyeceğiz."
Van'da turizm alanında başlatılan atağa, yeni müze ile bir ivme kazandıracaklarını dile getiren Karaloğlu, kenti ziyarete gelen turistlerin daha uzun süre konaklamalarını sağlayacak aktivietelere ihtiyaç duyulduğunu, bunlardan birinin de yeni müze çalışması olduğunu ifade etti.
Karaloğlu, müzenin, ziyaretçilerin bir gününü geçirecek nitelikte oluşturulması gerektiğini belirterek, bu yıl ihale edilecek müzenin, yıl sonuna kadar hizmete girmesini hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Van Urartu Müzesi 2013 yılında paylaştığımız bu haberden tam 6 yıl sonra hizmete açılmış. 
Van'da, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerde hasar gören müze binasının yerine Van Kalesi'nin güneyinde yapılan yeni "Urartu Müzesi" binası törenle açıldı. Kalkınma Bakanlığı tarafından "Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı" kapsamında 13 bin metrekaresi kapalı 54 bin metrekare alan üzerine inşa edilen müzede inşaat çalışmaları tamamlandı. Başta Urartular olmak üzere, Selçuklular ve Osmanlılar gibi birçok döneme ait 2 bin 524 eserin sergileneceği müzenin açılış töreninde konuşan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, müzenin yapımına, altyapı ve çevre düzenleme çalışmalarına yaklaşık 21 milyon lira harcandığını söyledi. https://www.aa.com.tr/tr/kultur-sanat/urartu-muzesi-9-yil-sonra-yeni-binasinda-ziyarete-acildi/1566126


Yaz Dönemi 1 Nisan - 1 Ekim Van Urartu Müzesi  Açılış Saati: 10:00 
Van Urartu Müzesi Kapanış Saati: 17:00 

Kış Dönemi 1 Ekim - 1 Nisan Van Urartu Müzesi Açılış Saati: 08:00 
Van Urartu Müzesi Kapanış Saati: 17:00 

Van Urartu Müzesi Gişe Yaz / Kış Kapanış Saatleri 

Yaz Dönemi: 16:00 
Kış Dönemi: 16:45 

Van Urartu Müzesi Kapalı Günler Pazartesi 

Adres: Yalı Mahallesi Kale Sokak No:02 E-mail: vanmuzesi@kultur.gov.tr 
Tel 1: 04322161139 
Van Urartu Müzesi Giriş Ücreti 10 ₺ - Durum : AÇIK

Urartu Müzesi İmar yazıtları

Urartu Müzesi seramik eserler

Urartu Müzesi canlandırma maket

URARTU MEDENİYETİNE AİT BAZI ÖNEMLİ ESERLER

Urartu Krallığına ait merkezlerde sürdürülen kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılarak, bakım ve onarımı tamamlandıktan sonra Van Müzesi'nde sergilenen bazı önemli eserler ise şöyle:



Tanrı Haldi Figürü,Çok tanrılı inanca sahip Urartu Krallığını en önemli tanrısı

TANRI HALDİ FİGÜRÜ: Çok tanrılı inanca sahip Urartu Krallığını en önemli tanrısı olan ve kitabelerden savaş tanrısı olduğu anlaşılan Haldi'nin, arabasının üzerindeki figürü, kent merkezinde bulunan Toprakkale'deki arkeolojik kazılarda bulundu. Figürün M.Ö. 685-645 yılları arasında yapıldığı tahmin ediliyor.
Tanrı Talhi Figürü sergilenecek eserlerden biri.

ASLANLI ŞAMDAN: Urartu dönemine ait şamdanda süsleme amaçlı kullan yılan aslan, 1960 yılında tarihi eser kaçakçıları tarafından yurt dışına çıkarılmak istenirken Jandarma ekiplerinin düzenlediği operasyonda, Ağrı'nın Patnos ilçesinde ele geçirildi.

Aslanlı şamdan tarihi eser kaçakçıları tarafından 1960 yılında Ağrı Patnos'ta jandarma tarafından ele geçirildi.

BOĞA VE AT BAŞI: M.Ö. 8. yüzyılda pişmiş topraktan yapılan 2 adet boğa ve bir adet at başından oluşan heykelin, süsleme olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.
ALTIN MÜHÜR: M.Ö. 7 ve 8. yüzyıllara ait altın mühr ün, Urartu kralları tarafından resmi işlerde kullanıldığı sanılıyor.
SAVAŞÇI HEYKELİ VE KILIÇ: Van Gölü sahilindeki Ayanıs Kalesi'ndeki kazılarda ortaya çıkarılan savaşçı heykelinin Urartu Kralı Rusa tarafından yaptırıldığı, kılıcın ise Rusa tarafından tanrı Haldi'ye adandığı tahmin ediliyor.
YELPAZE SAPI: M.Ö. 685-645 yılları arasında hüküm süren Urartu Kralı Rusa'nın, Kraliçe Kakuli adına altından yaptırdığı yelpaze sapı, Ayanıs Kalesinde sü rdürülen kazılarda ortaya çıktı.


Urartu eserleri içerisinde bilimsel değeri önemli bir takımı da mühürler oluşturmaktadır. Damga ve silindir mühürler dışında silindir - damga şeklinde olanlar Urartular’ın mühürcülüğe getirdiği önemli bir yeniliği işaret etmektedir. Mühürler üstünde hayvanlar, karışık mitolojik varlıklar ve bitkisel doğa motifleri bol olarak kullanılmıştır.

Urartu eserleri içerisinde Fildişi işçiliği ananesini (geleneğini) Urartular büyük bir başarıyla ilerletmişlerdir.Birçok mobilyaya ait olan fildişi parçaları Urartu medeniyetinin bu alandaki dikkat çekici özelliğini göstermektedir. Bu Urartı fil dişi eserlerinde, kuş başlı, kanatlı cinler (griffon), insan yüzleri, geyik kabartması, palmet plakları, kavuşturulmuş iki el biçiminde yapılmış aplike parçalar ve aslan heykelcikleri sayılabilir. Bunlardan üç ayaklı sehpaya ait yatan aslan, Önasya’nın fildişinden yapılmış en büyük aslan heykelciğidir.


2 yorum:

  1. Gerçekten çok güzel açıklamışsınız. rica etsem urartu eserlerinin değerlerini de yazar mısınız ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba yorum için teşekkürler, urartulara ait eserlerin değeri müzeler tarafından verilmektedir. Eserlerin değerlendirme komisyonunda durumlarına göre değerlemesi yapılmaktadır. Elinizde bulunan bir eser var ise müze ile görüşmenizi tavsiye ederiz.

      Sil

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.