Header Ads


TARİHE AKAN BİR AY ARALIK 1965

 4 ARALIK

A.B.D.' nin Gemini projesinin «uzayda randevu» bölümünü gerçekleştirecek olan uzay uçuşu başladı. Bir Titan-2 roketinin fırlattığı Gemini-7 peyki ile uzay uçuşuna çıkan astronot Frank Borman ve James A. Lovell Jr. uzayda 14 gün kalacak.

gemini projesi uzay aracı

6 ARALIK

Fransa'da pazar günü yapılan Cumhurbaşkanı seçimlerinde De Gaulle oyların °/o 43,96' sim, F. Mitterand da % 32,04' ünü kazandılar. De Gaulle gereken oy çokluğunu kazanamadığı için ikinci tur oylaması yapılacak.
Charles De Gaulle
9 ARALIK

Yüksek Sovyet Şûrası, Prezidyum Başkanı Mikoyan, sağlık sebeplerini ileri sürerek istifa etti. Yerine Brejnev'in tavsiyesiyle Nikolay Podgorni seçildi.

10 ARALIK

Prenses Hanzâde'nin kızı Prenses Fâzıla ile, eski başbakan Suat Hayri Ürgüplü' nün oğlu Hayri Suat Ürgüplü, Paris'te evlendiler.

15 ARALIK

A.B.D.' nin teşebbüs ettiği «uzayda randevu» projesi gerçekleşti. Gemini - 7 ile buluşmak üzere Gemini - 6 peyki ile uzaya fırlatılan astronot Walter Schirra ve Thomas P. Stafford, bu tarihî buluşmayı gerçekleştirdiler. Gemini - 6 kapsülü, atılışından 5 saat, 50 dakika sonra buluşmayı gerçekleştirdi. Bu sırada iki kapsül 50 metreden daha az bir mesafeye kadar birbirlerine yaklaştılar.

16 ARALIK

Gemini-6 kapsülü uzaydaki buluşmayı gerçekleştirdikten sonra geri döndü.

17 ARALIK

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Kıbrıs konusunda siyasî komisyonun kabul ettiği tasarıyı tasdik etti. Bu karara göre Kıbrıs, Birleşmiş Milletlerin eşit haklara sahip bir üyesi kabul edilmekte ve dış müdahale yasaklanmaktadır. Türk heyeti, aleyhimizdeki tasarının kabulü üzerine salonu terk etti. Dışişleri Bakanı İ. S. Çağlayangil, Londra ve Zürih antlaşmalarının yürürlükte olduğunu B.M.'in bunları kaldırmaya yetkili olmadığını belirtti. Yapılan oylamada, Amerika, Arnavutluk, İran, Libya ve Pakistan lehimize oy kullandı. Rusya dahil 51 ülke çekimser kaldı. Aleyhimize oy veren devletlerin sayısı ise 47. Bunlar, birkaç tanesi hariç, tamamı yeni bağımsızlıklarını almış Afrika devletçikleridir.
İhsan Sabri Çağlayangil
18 ARALIK

Gemini-7 kapsülü, 14 gün uzayda kaldıktan sonra döndü. Kapsülde bulunan Frank Borman ile James Lovell, bu seyahatleri sırasında dünyanın etrafında 206 tur yaptılar.

19 ARALIK

Fransa'da yapılan ikinci tur cumhurbaşkanı seçimlerini De Gaulle kazandı. Bu seçime ilk turda en çok oy alan iki aday katılmıştı. Bunlardan De Gaulle  oyların % 57' sini, F. Mitterand  ise % 43' ünü almıştır.

20 ARALIK

B. M.' in aleyhimize olan Kıbrıs karan üzerine İstanbul'da büyük bir miting yapıldı.

24 ARALIK

Kâğıthane'deki bir cam fabrikasında meydana gelen infilâkte 14 işçi öldü.

27 ARALIK

Millet Meclisi'nde Kıbrıs konusundaki genel görüşme başladı.

29 ARALIK

Kıbrıs konusundaki genel görüşme sona erdi.

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.