Header Ads


ETKİLİ BİRKAÇ YÖNTEM İLE AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEMEK

Ağız kokusunu gidermenin püf noktaları.
ÖNEMLİ BİR İŞ TOPLANTISINDA SAMİMİ BİR ARKADAŞ DAVETİNDE BİRDEN AĞZINIZIN ÇOK DA HOŞ KOKMADIĞINI HİSSETTİĞİNİZ OLDU MU? AĞIZ KOKUSU, KİMİ ZAMAN HASTALIKTAN KİMİ ZAMAN DA AĞIZ BAKIMININ YAPAMAMASINDAN KAYNAKLANABİLİYOR. SİZ DE PRATİK VE ETKİLİ BİRKAÇ YÖNTEM İLE AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEYİP SOHBETLERİNİZİN GÖLGEDE KALMASINI ENGELLEYEBİLİRSİNİZ.

Ağız kokusu aslında bir hastalık değil. Pek çok kişi, sabah uyandığında ya da soğan, sarımsak gibi kokulu gıdalar tükettiğinde ağzının koktuğunu hisseder. Uzmanlara göre bu koku, normal kabul ediliyor. Ancak bu genel durum, bazı istisnalarla bozuluyor. Çünkü ağız kokusu kimi zaman genel vücut sağlığında oluşan bir bozukluğun habercisi s de olabiliyor. Acıbadem Fulya Hastanesi KBB Uzmanı Doç.Dr. Arif Ulubil, günümüzde her yüz kişinin 30'unda ağız kokusu sorunu oluştuğunu belirterek, bu durumu oluşturan nedenler hakkında bilgi verdi.
DİKKAT!

Çocuklarda kronik bademcik iltihabı ağızdan gelen kötü kokunun önemli sebepleri arasında yer alıyor.


KÖTÜ KOKUNUN KAYNAĞI BURUN MU?

Ağız kokusuna nadiren ağız dışı etkenler de neden olabiliyor. Sinüzit, polip, geniz eti gibi burunla ilgili hastalıklar bu grupta yer alıyor. Söz konusu oluşumlar burundan hava girişini engelleyerek, burun mukozasının kurumasına; dolayısıyla burada kötü kokunun oluşmasına neden oluyor. Bu durumda kötü koku, ağızdan değil de burundan geliyor.

AĞIZ KOKUSUNUN PEK ÇOK NEDENİ VAR

Ağız ortamından kaynaklanan koku, ikiye ayrılıyor. Bunlardan ilki, alınan gıdalar nedeniyle oluşan geçici ağız kokusu; ikincisi de, " Anaerop"* bakterilerin neden olduğu kronik ağız kokusu. Geçici ağız kokusu, alman gıdanın cinsine göre belirli bir süre sonra kendiliğinden geçiyor. Kronik ağız kokusunun oluşmasında diş çürükleri, diş eti hastalıkları, aftlar, uyumsuz ve kötü kullanılan protezler ile ağız kuruluğu gibi faktörler rol oynuyor. Sorunun esas nedeni olarak ise ağız içerisindeki yumuşak dokularda, özellikle de dil kökünde oluşan anaerop bakteri birikimi gösteriliyor. Tükürük akış hızı ve miktarındaki azalma da ağız kokusunu artırıcı etkenler arasında sayılıyor. Ağız kuruluğunda normalden daha az olan tükürük, dil üzerinde oluşan sülfür bileşiklerini yeterince yıkayamadığından ağız kokusunun artmasına neden oluyor. Ağız kuruluğunun bir diğer olumsuzluğu da, tükürük azlığının, ortamdaki oksijen yetersizliğine neden olması. Ağız ortamındaki oksijen azlığı da Anaerop bakterilerin oluşmasına neden oluyor.


STRES FAKTÖRÜ

Stres ağız kuruluğuna yol açtığı için, kötü kokunun oluşma nedenleri arasında sayılıyor.

DİĞER NEDENLER

Bronşlara bağlı enfeksiyonlar, akciğer enfeksiyonları, böbrek yetmezlikleri, diyabet, karaciğer hastalıkları, C vitamini eksikliği ve bazı tür kanserler de ağız kokusuna neden olabiliyor. Ancak bu rahatsızlıklar, ağız kokusu sorunu olanların arasında çok az yer tutuyor. Ayrıca kullanılan bazı ilaçlar ve reflü hastalığı da ağız kokusuna neden olan etkenler arasında yer alıyor. Ağız kokusuyla ilgili alınabilecek alternatif önlemlere başvurulmadan önce, tüm bu olasılıklarla ilgili incelemelerin dikkate alınması gerekiyor.
BU ÖNLEMLERİ ALIN AĞIZ KOKUSUNU ENGELLEYİN ACIBADEM FULYA HASTANESİ KBB UZMANI DR. DENİZ HANCI, AĞIZ KOKUSUNU GİDERECEK ALTERNATİFLERİ SIRALADI.

I.DİLİNİZİ FIRÇALAYIN

Doğru ağız hijyeni için, diş fırçalamanın yanı sıra mutlaka dil temizliği de yapılmalı. Dilin üzerinde, özellikle dil sırtının arka bölgelerinde oluşan bakteriler ağız kokusuna neden olabiliyor. Bu bakterilerin özel olarak tasarlanmış dil fırçalan ile ya da bazı diş fırçalarının arkasında yer alan özel dil temizleme aparatlarıyla temizlenmesi gerekiyor.

II. BOL SU İÇİN

Su tüketimi, tüm sağlığımız için önemli olduğu kadar ağız kokusunu gidermede de etkin bir rol oynuyor. Böbrekler açısından risk taşıyan kişiler dışında, günde 2,5-3 litre su içmek tükürük salgısının artmasını sağlayarak, ağız kokusunu önlemeye yardımcı oluyor.

III. TARÇIN TÜKETİN

Tarçın, ağız içi bakterilerle mücadelede önemli bir silah olarak gösteriliyor. İçeceklerinizde ve uygun yiyeceklerinizde tarçın kullanabilirsiniz.

IV.YATMADAN ÖNCE GARGARA YAPIN

Yemek ve içmekle ilgili tüm faaliyetlerin bitirildiği uyku öncesinde, dişlerin mutlaka fırçalanması gerekiyor. Fırçalama dışında, alkolsüz ağız gargaralarını kullanmak da koku önleme konusunda yarar sağlıyor.

V.AĞIZ NEMLENDİRİCİLERİ KULLANIN

Kötü ağız kokusunun oluşmasında tükürüğün önemli rol oynadığı kabul ediliyor. Yapılan muayenede tükürük miktarının az olduğu tespit edilen kişiler için, uzmanlar ağız nemlendiricileri önerebiliyorlar. Bunun yanı sıra hastanın bol su içmesi, ağzını kuru tutmamaya özen göstermesi önerilebiliyor.

VI.ÇİNKOLU SAKIZ ÇİĞNEYİN

Ağız kokusunu bastırmak için sıklıkla çiğnediğimiz sakızlar her zaman yarar sağlamıyor. Uzmanlar sadece çinkolu sakızların ağız kokusunu azalttığını söylüyor
*Oksijen varlığında üreyemeyen bakterilerdir.Oksijene olan duyarlılıklarına göre üç grupta toplanırlar.
Zorunlu (strict) anaeroplar, Ilımlı (moderate) anaeroplar, Aerotoleran anaeroplar

Kaynak:ACIBADEM HAYAT DERGİSİ KIŞ 2011 SAYI 4 S:38-39

3 yorum:

  1. Bu yararli bilgiler icin cok tesk. Ben fazla su icmiyorum simdi daha cok icmeyi deneyecegim.

    YanıtlaSil
  2. Bu faydali bilgiler icin cok tsk. Ben fazla su icmiyorum, ondan olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Su aslında herşey için çok gerekli, bu yüzden su içmeyi günlük limitleri geçmeden ihmal etmemek lazım.

      Yorum için teşekkürler

      Düşünmek ve Paylaşmak Dileğiyle...

      Sil

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.