Header Ads


Sigara paketini Kırım Savaşı'na borçluyuz

SİGARANIN TARİHİ İLE İLGİLİ İLGİNÇ BİR GAZETE YAZISINI SİZLERLE PAYLAŞIYORUM.ONUN HAKKINDA O KADAR İLGİNÇ BİLGİLER VAR Kİ SİZLERDE OKURKEN ŞAŞIRACAKSINIZ. 

Filtreli sigarayı ilk kim icat etti? Sigara sarmayı kim buldu? Sigara pakete nasıl girdi? Sigara paketlerinin tarihi nedir?

Tarihi Sigara Paketleri

İlk sigara paketlerinin kapaklarını cami, minare, sultan ve harem resimleri ile süsleyen İngilizler,daha sonra "Tiryaki" lakabıyla bilinen Osmanlı Padişahı II. Selim'in portresinin yer aldığı sigarayı piyasaya çıkardılar.

Kırım Savaşı'na katılan İngiliz askerleri, ülkelerine dönerken yeni bir tütün alışkanlığını da beraberlerinde götürüyorlardı. Amerika'nın keşfinin Batı uygarlığına armağanı olan tütün, o güne kadar Batı Avrupa'da pipo ile veya puro olarak içiliyor ya da enfiye olarak kullanılıyordu. Oysa, Çarlık Rusya'sına karşı, Fransızlarla birlikte Osmanlı İmparatorluğu'nun yanında yer alan İngiliz askerleri, Türklerin, kıyılmış tütünü, kuru yapraklara ya da ince kâğıtlara sararak içtiklerini görmüşlerdi.19. yüzyılın ortasında bu moda İngiltere'ye gelir gelmez, çoğu Londra'daki Bond Street çevresinde bulunan şık tütün mağazaları, derhal kendi kıyılmış ya da elle özel olarak sarılmış tütünleri piyasaya sürmeye başladılar. Kentlerde seçkin aileler arasında yayılan sigara zevki,oldukça kozmopolit bir hava taşıyor ve bu hava, kıyılmış tütünlerin ya da sarılmış sigaraların satıldığı kutulara da yansıyordu.




Tavsiye yazı : Sigaranın Faydaları

 KAPAKTA Kİ RESİMLER


İngilizler, bu alışkanlığı nereden edindiklerini unutmamak için sigara paketlerinin kapaklarını cami, minare siluetleri, sultan ve harem resimleri ile süslüyorlardı.Tütüne düşkünlüğü nedeniyle tarihe "Tiryaki"ya da "Sarı" lakabıyla geçmiş II. Selim'in, Londra'daki A.Baker and Co. tarafından piyasaya sürülen, bir sigara paketinin kapağını süslemesinde şaşılacak bir şey olmasa gerek. Kafesli cumbanın hemen ardındaki divana sereserpe uzanmış, vapur bacası gibi tüten bir odalık da "Turkish Blend- Türk Harmanı" sigarasının kapağını oluşturuyordu. "Mekke" bile sigara markası olmuştu.İngiltere'de yayınlanan "Cigarette Packed Art - Sigara Paketi Sanatı" adlı kitapta bunun gibi birçok örneğe rastlamak mümkün... Bonnell Blend marka sigaraların hazırlanmış bir duvar afişinde,geri plandaki İstanbul siluetinin önünde eşeğine yüklediği küfeleri tıka basa Türk tütünü dolu bir Anadolu genci, malını pazara götürürken yer alıyordu.
Bonnel blend
YENİ ALIŞKANLIK
20. yüzyıl başında ise bu tür sigara alışkanlığı Atlas Okyanusu'nu aşarken, aynı motifler bu kez Amerikan piyasasında da görülmeye başladı. Bugünkü Camel sigarasının atası olan "Red Camel - Kırmızı Deve" sigarasının kapağında da  "Türk-Mısır sigaraları" ibaresinin üzerinde Türk'ten çok Arap'a benzeyen bazı kişilerle birlikte kırmızı bir deve resmi dikkati çekiyordu. "Red Camel" daha sonra "Camel" olacak, sigaranın özellikle «Türk tütünü ile yapıldığı vurgulanacak, ancak her nedense deve resminin fonunda Mısır'daki pramitler ve Arap usulü cami resimleri yerleştirilecekti.*** Kanada'da "Cauda" marka sigaralar, Türk tütünü ile yapılırken,yinede piramitler kapaklardan eksik olmayacaktı. Daha da hoşu, benzer motifler Çin'de Fok Hing firması tarafından yapılan "Camel Rider", Afrika'da üretilen "Pall Mall" sigaraları, Avustralya yapımı "Emu"marka sigaralarda hep ya "Türk tütünü" ibaresi, ya piramit resmi bulunacaktı.


Batı'da sigaraya Türkiye damgasını vurduktan yüzyıl sonra Batılı ÜRETİCLER, bu kez "asıllarına Rücu" ederken, Türk tütününü dışarı satabilmek için değil, Türk pazarında yer kapabilmek için mücadele etmeye başlıyordu.


SİGARALARDAKİ TÜRK SALTANATI
Türk tütününün üstünlüğünü anlatan afişlerde sigara savaşında zaman zaman kullanıldı. Bonnell sigaraları, özel olarak hazırlattığı duvar ilanlarına, eşeğine yüklediği Türk tütününü pazara götüren fesli şalvarlı bir Anadolu gencini yerleştirivermişti. Dev boy duvar afişinin geri planında. İstanbul
silueti de yer alıyordu.


ZAMANIN EN İYİ SİGARASI
Sigara paketlerinde. Türkçe adlar saltanatı. 
TURKISH BLEND
İlk İngiliz sigaralarında "Turkish Blend-Türk harmanı" sigarasının kapağında harem görüntüsü. İstanbul ve sigaranın keyfini çıkaran üç odalık yer alıyordu.


"Ömer" de pakette "Omar" adıyla piyasaya çıkarıldı.
Türk adlarından "Fatma"sigara olunca, "Fatıma" adını alırken



4 yorum:

  1. ya hep sigara hep sigara. zorla bıraktım her yerde karşıma çıkıyor. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sigara hayatın her yerinde olunca insanın karşına çıkmaması zor. Birde sigarayı bıraktığınız için algıda seçicilik olmuş sizlerde kolay gelsin başarılar diliyorum.

      Sil
    2. Sigara maalesef bıraktıktan sonra insanın daha çok dikkatini çekiyor. U;marım uzun süreli bir bırakma olur

      Sil

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.