Header Ads


KOKOLOJI NEDIR? EĞLENCELİ PSİKOLOJİK TESTLER



Kendini keşfetme oyunu


Kokoloji \ ko kol' oje \ isim [Japonca, kokoro, akıl, ruh duygular + Yunanca, -logia, öğrenimi] 

1.    Isamu Saito ve Tadahiko Nagao tarafından geliştirilmiş bir tür kendini keşfetme oyunu 
2.    İnsan davranışlarının ve durumsal tepkilerinin gizli anlamlarının yorumlanmasın, belirten popüler terim.



PROFESÖR SAITO'DAN BİRKAÇ SÖZ 
Aklın sözleri iki yöne birden bakar. Biri dış dünyaya dönük tür çevremiz ve insanlar hakkında bilgi toplar. Diğeri içe dönüktür ve içimizin gizli dünyasına bakar. Kendi iç dünyanızı, araştırdığınız bu göz. başkalarının ne düşündüğünü anlamaya çalışır ve ileriye bakarak bir gün nasıl bir insan olacağınızı bulmaya çalışır. Kitaplar, gazeteler ve televizyon insanların dış dünyayı öğrenmeler, ve anlamaları için geliştirilmiştir.
Isamu Saito
Son yıllardaki medya patlaması duygu ve bilgi fazlasına ve insanların günlük olarak hazmedebileceğinden daha çok bilgi yüklenmesine neden oldu. 

Medyanın çok az bir bölümü iç dünyamızı keşfetmeye ve anlamaya ayrılmış durumda. İç gözümüzü açmak ve bu gözün görüşünü keskinleştirmek için tasarlanmış psikolojik oyunlar bunun bir türü. Psikoloji bilimi insanlara zihin üzerinde çalışmayı ve zihni anlamayı sağlar ama her bilim dalı gibi uzmanlaşmamış kişileri uzak tutacak özel kelime haznesini öğrenebilmek çok zorlu çalışma ve azimli öğrenciler ister Kokoloji psikoloji bilimi temel alınarak ama eğlenceli ve kolay bir yaklaşımla herkesin anlayabileceği bir oyundur.








Kokoloji aynı zamanda bir iletişim aracı olarak da işe yarar Çoğu insanda psikolojik test kavram, karanlık ya da ürkütücü duygular uyandırır.


Ben kendim bir psikolog olduğum halde bu testlerden hoşlanmıyorum. Ama psikolojik oyunlar aynı keşif işlemini ilginç ve eğlenceli bir hale getirirler ve insanlar bu deneyimi bir oyun olarak yaşadıklarında daha az ürkerler. 

Kokoloji'de bir test sorusunun cevabının yorumuna, eğer size delice ya da inanılmaz geliyorsa itiraz etmek olasıdır - bu da eğlencenin bir kısmıdır. Ama cevapların insanların karakterlerini kendinizinki de dahil olmak üzere ne kadar doğru açıkladıklarını gördüğünüzde şaşırmaktan geri duramayacaksınız. 

Bu özellikler, bu oyunu arkadaşlar ve sevgililer arasındaki iletişim boşluklarını dolduran, yakınlaştıran ve birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlayan, başka şekilde ve zamanda olsa açılmasından utanılacak, çekinilecek konular açan bir araç yapar.


Enformasyon teknolojisinin yaygınlaşması dünyayı birleştirmeye yardımcı oluyor. Farklılıkları olduğu kadar benzerlikleri de göz önüne seren global medya, farklı kültürlerden gelen insanların ortak bir anlayışa ulaşmalarını destekliyor. Farklılıklar elbette kalıcı, ancak ben insanların gerçekten kalplerinde ve kafalarında birbirlerine yakınlaştıklarına inanıyorum. 

Bu nedenle Kokoloji'nin Amerika'da ve Avrupa'da başarılı olmasını mutluluk verici buluyorum. Ne de olsa Kokoloji ilk olarak Batıda geliştirilen psikolojik prensiplere dayanıyor ve aslında o prensipleri Japon halkına daha yaygın olarak tanıtabilmek için yazıldı. Köklerine döndüğünde bu kadar büyük bir kabul görmesi ve popüler olması, benim, insan aklının temelde evrensel olduğuna dair inancımı güçlendirdi.

Kokoloji'yi psikoloji biliminin prensiplerine sadık kalarak elimden geldiğince eğlendirici kılmaya gayret ettim. Umarım oynarken çok eğlenir ve oyun bittiğinde kendiniz ve çevrenizdekiler hakkında daha fazla bilgi edinmiş olursunuz.

Kokoloji ile ilgili diğer yazılarımızı okumak isterseniz Kokoloji Nedir bağlatısına tıklayabilirsiniz.

Isamu SAITO
Profesör, Rissho Üniversitesi


Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.