Header Ads


Evimizin Nefes Alan Süsleri

EVİMİZİN GÜZEL KONUKLARI EV BİTKİLERİ, AKLA GELMEDİK MARİFETLERE DE SAHİP EĞRELTİOTUNUN, MOBİLYA CİLA VE BOYALARINDA BOL MİKTARDA BULUNAN VE SÜREKLİ HAVAYA KARIŞARAK SOLUNUM YOLUYLA BÜNYEMİZE YERLEŞEN FORMALDEHİT İSİMLİ ZEHİRİ EMEREK HAVAYI TEMİZLEDİĞİNİ BİLİYOR MUYDUNUZ?
Bir evi yaşamaktan keyif aldığınız bir mekân haline getiren en önemli şeyleri sıralasanız, çiçekler kaçıncı sırada yer alırdı? Pek çoğumuz için salonun köşesinde, balkonda yan yana dizilen rengârenk saksılar, evimizin vazgeçilmez neşesidir. Eve girdiğimiz anda uçuşan renkleri ve kokularıyla karşılarlar bizi. Sularken konuşuruz onlarla; solan yapraklarını toplar, tatil günlerinde saksılarını yenilerken yorgunluğumuzu alır toprağın kokusu. Hayatımızı böylesine sessiz sedasız renklendiren ev bitkilerine biraz daha yakından bakalım mı?




ÇİÇEK SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Evimizde sevdiğimiz her türden çiçeğin olmasını isteyebiliriz, ama çiçek seçimi yaparken öncelikle evin şartlarını dikkate almamız gerekiyor Bazı bitkiler fazla ışık ister bazıları doğrudan güneş ışığı ve ısı, bazıları ise serin ortamı sever Bu nedenle evimizin bol güneş alıp almaması, ısınma koşulları, yetiştirmek istediğimiz çiçek türünü de belirler

Çiçekli ev bitkileri genellikle fazla ışık ve özel bir ısı ister, yeşil yaprakları için yetiştirdiğimiz bitkilerin bakımı ise daha kolaydır ve dolayısıyla bunlar daha uzun ömürlü olur. Her evde yetişebilecek bir yapraklı bitki mutlaka vardır Eğer ışık alıyorsa, sadece salonda değil, mutfakta ve girişte de yeşil yapraklı bitkiler bulundurabiliriz. Düz, yeşil yapraklı bitkilerin daha az; çizgili, benekli veya renkli yapraklı bitkilerin ise daha fazla ışık istediğini unutmayalım.

Bitkiler için ışık kadar ısı da çok önemli bir etkendir Yeşil yapraklı bitkiler için, oda sıcaklığındaki bir ortam idealdir ancak bitkilerin genel olarak ani ısı değişimlerinden ve sert rüzgârdan hoşlanmadığını da belirtelim. Işık ve sıcaklık dışında dikkat etmemiz gereken bir başka şey de seçtiğimiz bitkinin büyüklüğünün mekâna uygun olmasıdır Bitkinin ne kadar büyüyeceği, hangi boya geleceği ve salonda ya da balkonda mekânı daraltmayacak boyutlarda olması önemimi Bitki seçerken kesinlikle bütün özelliklerini öğrenmemiz gerekiyor, çünkü birçok ev bitkisi alerjik ya da zehirli özellikle evde küçük çocuk veya ev hayvanı varsa seçim çok dikkatli yapılmalı.

ÇİÇEKLERİN TEK MARİFETLERİ GÜZELLİKLERİ DEĞİL

Bitkiler evimizi güzelleştirmekle, ruhumuzu dinlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda evimizdeki havayı temizliyor. Bu kadarını hepimiz biliyoruz ama bazı salon bitkilerinin, bizi bazı zehirlerin zararlarından koruduğu hiç aklınıza gelir miydi? Evet, araştırmalar bazı bitkilerin ortamdaki formaldehit, benzen, trikloroetilen moleküllerini ve karbonmonoksit gazlarını emen bitkileri saptadı. Mobilyadan sentetik halıya, yalıtım amaçlı kullanılan köpüklerden klimalara kadar birçok yerde kullanılan bu zehirli maddeleri emen bitkilerin başında eğreltiotu geliyor orman sarmaşığı, kurdele çiçeği, paşa kılıcı, yelken çiçeği, bambu palmiye, philodendron, dracena, duvar sarmaşığı, ev sarmaşığı, aglaonema bitkileri de hem salonları süslüyor hem de sağlığımıza katkıda bulunuyor Özellikle sigara içilen ortamlarda, hava filtresinin kullanılmadığı klimalı işyerlerinde bu doğal çözüm, üzerinden atlanmayacak kadar önemli. Çünkü baş ağrısı, bulantı, yorgunluk, halsizlik, alerji gibi rahatsızlıklarla baş gösteren 'hasta bina sendromu'nun doğrudan sorumlusu, adı geçen zehirli maddeler Boya, vernik, saç spreyi, tutkal, mürekkep, plastik ve kauçuk, deterjan, sıkıştırılmış ağaç (MDF), kâğıt havlu ve peçete gibi günlük hayatımızın içinde olan birçok şeyde kullanılan bu maddeler, alerjiden baş ağrısına, yorgunluk hissinden kansere kadar pek çok hastalığa neden oluyor Bunlardan tamamen uzak durmak mümkün olmadığına göre, etkilerini azaltmak için ev bitkilerinin bize yardım elini uzatması, size de aynı şeyi düşündürdü mü? İnsanın doğadan daha sadık bir başka dostu yok...


19.90 TL'den Başlayan Fiyatlarla Yılbaşına Özel Çicek, Kek-Kurabiye, Meyve Sepeti ve Binlerce Hediye CicekSepeti.com'da!

CANLI VE SAĞLIKLI BİR BİTKİ İÇİN
Ara sıra su püskürtsek de yeşil yapraklar zamanla donuk bir görünüm alabilir. Bunun en büyük nedeni toz Bitkiye zarar veren bu tozu önlemek için boyutları uygunsa bitkiyi arada bir yıkayabilir veya ıslak bir bezle silebilirsiniz. Yapraklar iyice kuruyunca sıkacağınız yaprak cilası bitkinin kolay tozlanmasını önlediği gibi daha güzel ve parlak görünmesini de sağlar. Ama cilayı hiçbir zaman çiçekli ve tüylü yapraklı bitkilerde kullanmayın, bitkiye zarar verirsiniz. Bitkilerin temel besini sudur ama bunun yanında onu güçlendirecek ek besinlere de ihtiyaç duyar. Evdeki bitkilerinizi düzenli olarak gübreyle beslerseniz, onların daha sağlıklı olmasını sağlarsınız. Bazen bitkilerin yapraklarında küçük delikler veya benekler oluşur. Bu genellikle bitkinin bir hastalıkla boğuştuğunu gösterir. Bunu önlemek için öncelikle güvenilir yerlerden alışveriş yapın; toprağı, gübreyi bildiğiniz yerden alın. Ayrıca bitkilerinizin bulunduğu ortamı sık sık havalandırın.

SUYUN AZI KADAR FAZLASI DA ZARARLI
Evimizde yetiştireceğimiz bitkileri seçtikten sonra, ikinci adım onların uzun ömürlü olması için neler yapacağımızı öğrenmek. Hepimiz biliyoruz ki, bitkilerin temel besini su. Ama ne ölçüde ve hangi sıklıkta diye sorduğumuzda, bu, bitkinin cinsine göre değişiyor Öncelikle aldığımız bitkinin özelliklerini mutlaka öğrenmemiz gerekiyor çünkü sulama az olduğunda da zararlı, fazla olduğunda da. Bazen fazla suyun, bitkiyi susuz kalmaktan daha çabuk öldürdüğü görülebiliyor Bu yüzden sulamadan önce mutlaka bitkinin toprağını kontrol edin. Kurumaya yüz tutmuşsa ve ufalanıyorsa sulayın. Özel olarak sulu kalması gereken bitkiler dışında, saksının dibinde su birikmesine yol açmayın; çürümeye sebep olabilir Bitkileri sulamak için daima ılık ve dinlenmiş su kullanın. Sulama dışında, çiçeklerin nemli bir ortamda bulunmalarını sağlamak da önemli bir nokta. Özellikle yapraklı salon bitkilerinin ana vatanı genelde tropik bölgeler olduğu için, nemli ortamı sever ve kuru havaya maruz kalırlarsa kurumaya başlarlar Bunu önlemek için her gün ince bir püskürteçle bitkileri nemlendirin ve mutlaka kireçsiz su kullanın.
 Düşünmek Ve Paylaşmak Dileğiyle
ALINTI: KİLER MAGAZİN ARALIK 2011 S:24



Çiçek Sepeti - GurmeKim demiş çiçekler sadece koklanır diye! Çiçek Sepeti Gurme, birbirinden lezzetli kek çiçekleri ve kurabiye çiçekleri ile yalnızca gözlerinizi değil midelerinizi de doyuracak. Sevdiklerinizi hem neşelendirmek hem de şaşırtmak, renkli ve lezzetli bir kek sepeti ya da neşeli bir kurabiye sepeti ile çok kolay! Çiçek Sepeti Gurme ile artık kutlanacak anlar her zamankinden daha da tatlı!

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.