Header Ads


İnterneti Türkiye genelinde kullanan koskoca toplumda 1000 kişi sadece.

 Nüfus 70 küsur milyon internet kullanıcısı yaklaşık 35 milyon...

 Yıl 1995 Türkiyede internet kullanıcısı sayısı 1000'ler civarında, nüfus 60 milyona dayanmış,internet nedir o bile tam bilinmiyor ve bundan dolayı ilginç tartışmalar çıkıyor. Kendi sorularının cevabını aslında vermiş olan Yalçın Pekşen olayı farklı bir boyuta taşıyıp milliyetçilik ve dilimize sahip çıkma noktasına getirmiş o dönem ki yazısında internetin neden türkçe olmadığına dair... Cevap başta denildiği gibi göz önünde interneti ülke genelinde kullanan koskoca toplumda 1000 kişi sadece.
Tartışılması gereken yahu bizde neden bu kadar az bu internet kullanımı,bilgisayar kullanımı diyecekken,yahu biz interneti neden Türkçe kullanamıyoruz sorusu ile geri kalmışlığın verdiği eziklik duygusu ile yaklaşmak 15 yıl öncede varmış,15 yıl sonra da var ve anlaşılan bir 15 yıl sonra daha olacak...
İNTERNETTE TÜRKÇE ARANIYOR 
İnternet tartışmasına bir girdik, bir daha çıkamıyoruz. İnternetçileri epey kızdırdık, ama hepsini toplasanız şimdilik 1000 kişi... Geriye kalan 59 milyon küsur kişi bizim yanımızda görünüyor.Aslında amacımız İnternet'e karşı çıkmak değil, sadece fazla abartılmasına ve İngilizceninTürkçenin yerini almasına karşı çıkmak.
Örneğin bizim internetçiler internet'te (telefon hatlarıyla birbirine bağlanmış bilgisayarlar sistemi) gezinmek için İngilizce kullanıyorlar. Yoksa ne aranan bulunabiliyor, ne bulunan anlaşılabiliyor. Peki bu iş nasıl gelişecek? Herkes İngilizce mi öğrenecek? Bu iş Türkçe yapılamaz mı? Nevzat Basım, konuyu en iyi bilenlerden biri olan Prof. Oktay Sinanoğlu ile konuştu. Bilindiği gibi Sinanoğlu, ABD'de 30 yaşında profesör olduktan ve TIME Dergisi'nce çağımızın dâhileri arasına konulduktan sonra ülkenin iki ünlü üniversitesinde kimya profesörlüğü yapan biri bakın neler diyor:

Soru: Hocam, İnternet te İngilizce kullanmak şart mıdır? 
Sinanoglu: Olur mu öyle şey yahu. Bir girin bakın, karşınıza Macarca, Çekçe, Rusça, Almanca, Fransızca, Çince, Lehçe, her dil çıkacak.Ama Türkçe çok zor çıkacak. Her haysiyetli ülkenin internet dili, kendi milli dili. Bizimki İngilizce... Bu durum dünyanın heryerinde duyanı hayrete ve dehşete düşürüyor.

Soru: Peki hocam İngilizce dünya dili olmadı mı? Herkes İngilizce konuşmuyor mu artık?
Sinanoglu: Dünyayı nüfuzları altına almak için 2.Dünya Savası'ndan sonra çıkarılan"Dünya dili İngilizcedir" propagandasını Türkiye'deki "dahili bedhahlar" hariç kimse yutmadı. Bizimkiler hâlâ sanıyor ki, bilim İngilizce yapılır. Çince bilim yapılamaz mı? İşte adamlar yapıyor. Bizim bilgisayar programcıları otursalar ingilizceden,Fransızcadan, bilmemneceden Türkçeye çeviri yapacak bir program yapıverirler. Elimizde böyle bir olanak varken, ne diye sömürge gibi davranıyoruz bilmem ki...

Bakalım İnternetçiler Sinanoglu'na ne diyecekler?..

Alıntı: Hürriyet Gazetesi,20 Ekim 1995 Cuma Bir Günün Hikayesi Yalçın Pekşen

 Bu arada 2011 yılında,Nüfus 70 küsur milyon internet kullanıcısı yaklaşık 35 milyon her ne kadar çoğunluğumuz sosyal paylaşım sitelerine takılıyor olsakta gelecek için güzel haberler var demektir benim için...

06 12 2011 21:09

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.