Header Ads


Assos Athena Tapınağı


M.Ö. 530 yılında, Akropol'ün en yüksek yerine (236 metre) kurulmuş olan Athena Tapınağı, adını Zeus'un kızı ve on iki Olimpos Tann'sından biri olan savaş tannçası Athena'dan almış. 


Athena Tapınağı, Antik Çağ'da Anadolu'da Dor üslubta yapılmış tek önek olması ve kabartmalı frizlerin bulunması nedeniyle büyük önem taşıyor. 

Ancak iki basamaklı podyum, günümüze ulaşabilmiş. Dorik başlıklar, sütun kaideleri ve öbür mimari kalıntılar, çevrede görülebiliyor .Tapınak dikdörtgen planlı bir iç yapı ile dışta onu çevreleyen tek sıra sütundan oluşmakta. Toplam 34 sütunun 32'sinin başlığı bugün sağlam olarak bulunabilmiş. 4.30 metre yüksekliğindeki başlıksız sütunlar, başlıkla birlikte 4.78 metreye ulaşıyor. Tapınağın arasından sızan ay ışığının ve yıkıntılar arasından doğan günün ilk ışıklarının muhteşem görüntüsü, Edremit Körfezi'nin manzarası ile birleştiğinde ortaya çıkan görsel ihtişamı kelimelerle ifade etmek mümkün değil. İşte ancak o zaman, bu harika mekanın tapınak için neden seçildiği anlaşılır hale geliyor.

Athena Temple
Athena Altar, built on the highest point of the Acropolis (236 m height) in BC.30, had taken its name from Athena, daughter of Zeus and one of 72 Olympos gods, the Goddess of War. Athena Altar is essential as being the unique archetype, built in the Doric style in Antique Age in Anatolia and as it has relief frize. It is impossible to describe the visual magnificence that appears when the wonderful view of the moon light leaking through the altar and the first light of the sunrise gliding among the ruins unite with the scene of Edremit Bay. When you see the view, you can realize why this wonderful place had been chosen for building the altar. Only the two stepped platform has remained until today. It is possible to come across the Doric column heads, column bases and other architectural ruins around. The altar was formed in a rectengular shaped inner structure and one row of columns surrounding it. 32 heads of total 34 columns were found in good condition. The 4.30mt high columns without the heads, become 478mt including the heads.

Assos(Behramkale) (Çanakkale)

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.