Header Ads


Cumalıkızık, 700 yıllık bir vakıf köyü

 Cumalıkızık
 Osmanlı yerleşimlerinin yavaş yavaş Bursa civarına kaydırıldığı dönemde kurulmuş 700 yıllık bir vakıf köyü Cumalıkızık; Osmanlı'nın erken dönemine ilişkin sivil mimarinin en güzel örneklerini barındıran, tarihi dokusunu günümüze dek koruyabilmiş bir açık hava müzesi aynı zamanda...
Köyde evler iç içe inşa edilmiş. 700 yıllık geçmişi olan köyde 190;ı halen oturulan 265 ev var. 700 yıllık cami, evlenme törenleri ile bayramlarda kullanılan tarihi hamam, sanat evi ve Etnografya Müzesi Cumalıkızık'tan görülmesi gereken yerlerin başında geliyor...
Ekşi maya ile yapılmış ve odun ateşinde pişirilmiş nefis ekmeğinin tadına bakmadan Cumalıkızık'tan ayrılmayın. Fırının ekmeği kadar çöreği de ünlü.

Bursa nın 10 kilometre doğusunda, Bursa-Ankara 
 karayolundan Uludağ eteklerine sapan yol, 3 kilometre sonra Cumalıkızık köyüne ulaşıyor.


 
 
Cumalikizik


Cumalikizik is a 700 years old village, built in a period when Ottoman settlements had slowly begun to move surroundings of Bursa. In the meantime,, Cumalikizik is an open-air museum that consists of the best examples of civilian architecture of early period of Ottoman, and has been able to protect its historical structure until today. In the village the houses were also built very close to each other. There are 265 houses and 190 of them are still used for living in the village with a history of700 years. Ageain the 700 years old mosque, the historical Turkish bath used for wedding and feast ceremonies, house of art and Ethnographic Museum are the main places to be visited in Cumalikizik.

On 10 km east of Bursa, the road turning to hillside of Uludag from Bursa-Ankara highway reaches to Cumalikizik village after 3 km.

We recommend you not to leave the village without tasting the delicious bread made of fermented yeast and cooked in wood fire. Besides the bread, the buns of the bakery are famous.

2 yorum:

  1. İsmi nereden geliyor, bu konuda bir bilgi var mı acaba, paylaşır mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Wikipedia'dan bulduğum kadarını sizlerle paylaşıyorum.
      Uludağ etekleri ile vadiler arasında sıkışıp kalan köylere kızık adı verilmiştir. Diğer kızık köylerindeki köylülerin eskiden Cuma namazı için toplandığı yer olduğundan bu köyün Cumalıkızık adıyla anıldığı söylenir. Bir başka söylence de, Osman Bey'in köyün kurulduğu günün cuma günü olması sebebiyle bu köye "Cumalıkızık" adını vermiş olduğudur.kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Cumal%C4%B1k%C4%B1z%C4%B1k,_Y%C4%B1ld%C4%B1r%C4%B1m

      Düşünmek ve Paylaşmak Dileğiyle...

      Sil

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.