Header Ads


KİŞİLİK TİPLERİ"ALICI TİPLER,KAÇINAN TİPLER"

"Alıcı tipler", başkalarına güvenen ve kendi problemlerinin çözümünü bile  başkalarının halletmesini bekleyen insanlardır. "Kaçınan tip" grubundakiler, sıkıntılardan kaçınmakla ya da yan çizmekle yetinen insanlarken, "sosyal açıdan faydalı olarak tanımlanan gruptaki bireyler sorunları çözmek için uğraşanlardır.

 Adler bu son bahsedilen gruba giren bireyleri, yaradılışları gereği diğerlerine yardım etmeye ve topluma faydalı bireyler olmaya uygun "işbirliği ve yardıma hazır" insanlar olarak tanımlıyor. Diğer üçü için ise; gerçeklerden epeyce uzak bir şekilde "hayatın sorunlarını çözmeye yetenekli ve hazırlıklı değiller" diye yazıyor: Bütün sorunlar topIumsaldır ve bu tür bireyler, (bizler ne yazık ki diye düşünebiliriz ama) diğer İnsanlarla uzlaşmaya ya da dayanışmaya yatkın olmak zorunda değiller. Böylece Adler'in çekincesi, kendi tipolojisinin ışığında gayet iyi doğrulanmış oluyor.
a dönük ve içedönük tanımlamalarının daha ileri bir dönüşümü ise Jung'un değerlerden bağımsız kişilik ayrımlarına yapıcı eleştirel bazı yönler ekleyen Meyer Friedman'ın meşhur "A Tipi" "B Tipi" kişilik farklılıklarında görülmektedir. Friedman (1910-2001), tipik bir "A Tipi" karakterin "nispeten müzmin ve abartılı bir biçimde çevresinde bulunan sınırsız sayıda nesneyi en kısa zamanda ya da aynı ortamdaki diğer nesne veya insanların karşı koyma çabalarına rağmen elde etme mücadelesi" içinde olduklarını iddia eder. Bu yüzden de, Friedman'a göre, A Tipi insanlar kavgacı, sabırsız, rekabetçi ve hedeflerinin peşinde koşmakta inatçı olurlar. B Tipi insanlar ise, daha kaygısız, uyumlu olarak tanımlanmakta ve bu tip insanların dünyaya daha sabırlı, anlayışlı ve kabullenmeye hazır yaklaştıkları düşünülmekte.
Bu teori, Friedman'in 19701i yıllarda A Tipi kişilik eğilimlerini kalp krizleriyle bağdaştırma çalışmasıyla oldukça ünlü oldu. Friedman A Tipi kişilik (terim günlük konuşma diline geçti) özellikleri taşıyan bireylere, stres düzeylerini ve buna bağlı kalp krizi risklerini azaltmaları için; sakin olmak, daha az rekabet etmek, gibi bazı B Tipi kişilik özelliklerini benimsemelerini öneriyordu. Burada sorulması gereken soru; aslında yaygın bir hastalığın seyrini anlamak için tipoloji ve kulağa bilimsel gelen terminolojisinin gerçekten gerekli olup olmadığıdır. Çabuk öfkelenen mizaca sahip insanların kalp rahatsızlığına yakalanma oranlarının daha yüksek oluşu, Friedman'in kişilik tipi ayrımlarını bilmeyen doktorlar tarafından çok önce de zaten fark edilmişti.

2 yorum:

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.