Header Ads


ÇİÇEKLER SEVGİ İSTER...

Çiçekleriniz de insanlar gibi yıkanmaya muhtaçtır.
Yıkayınız ama, onları sakın üşütmeyiniz, üşütmemek için de çiçeklerinizi bonyada yıkamaya çalışın... 



 Eğer amatör bir çiçek hayranı olarak işe yeni başlıyorsak öğreneceğimiz çok şey var demektir. Elimizdeki saksıların sağlığını korumak istiyorsak, bu da ilave bilgiler ister. Bir bitki her şeyden evvel bir canlıdır ve onun hayatta kalması üzerinedir.Yapılacak tecrübelerle değil, bilerek ele alınmasına bağlıdır hafta sonlarındaki boş saatlerimizden yararlanarak evimizin içinde bir bahçe yapmak istiyorsak su, nem, hava. ışık ve sıcaklığı ayarlamayı yavaş yavaş öğrenmeliyiz.





Zanox satış ortaklığı çiçeksepeti alışveriş fırsatları

ÇİÇEK sevgi ister...  
Pencere. balkon ve terasınızda bir bahçe yaratmak çin hafta sonundan yararlanınız. Ömür çizgisi yarım asır civarında olanlarımızın çoğunluu çocukluklarını bahçeli evlerde geçirmişlerdi dersek herhalde pek abartmış olmayız. Belki büyük şehirler 1940 larda apartman yaşamına girmeye başlamışlardı ama bu apartmanlar bugünkü gibi sırt sırta olmadıkları için aralarında bakımlı bahçeli evler hiç değilse baharda yeşeren boş arsalar vardı, İlk önce boş arsalar apartmanlara dönüştü. Onları bahçeler ve bahçeli evler izledi. Sonunda beton yığınları arasında sıkışıp kaldık. Yıllardır yeşile hasret kaldığımızı söyleyip duruyorduk.

Derken yavaş yavaş pencereler balkonlar yeşermeye, renklenmeye başladı. Kimimiz yeşilliği kendi sevdiği için, kimimiz arkadaşında görüp beğendiği ve yahut da vazo çiçeklerinin ateş pahası karşısında saksı çiçeğini yeğlemeye başladığı için güzel bir uğraş ortaya çıktı. Hatta evi saksı çiçekleri ile süsleme moda oldu diyenlerimiz bile var. İster oda deyiniz, ister yeşile yıllardır duyduğumuz özlemin depreşmesi deyiniz sonuç herhalde çok güzel oluyor. Yavaş yavaş beton yığınlarının küçüçük balkonları tek tük dahi olsa göze daha güzel görünmeye başlıyor. Yabancı ülkelere gidebilme olanağını bulanlar, meselâ Bulgaristan'dan geçerken gördükleri gülleri. Avusturya ve İsviçre’de hemen her evin pencerelerin de hemen her evin pencerelerinden sarkan sardunyaları unutamazlar. Bu güzelliğe sahip olmak itiyorsak, pencere ve balkonlarımızın bu yeni ve nazik misafirlerine iyi bakalım ki,bizden açmasınlar. Nazik diyorum çünkü nebatlar hayli alıngan canlılardır. Her canlı gibi onların iyi havaya, suya ve ışığa ihtiyaçları vardır. Belki abartıyor diyeceksiniz ama her insan nasıl sevgiye muhtaçsa çiçekler ve yeşillikler sevilerek bakılmak isterler.Birkaç gün teker teker alakadar olmadan bir çiçeği sularsanız aradan birkaç zaman geçince adeta diriliğini kaybettiğini hissedersiniz. Tıpkı sevdiğiniz bir kimsenin,söylemese de size darıldığını hissettiğiniz gibi.

Toprak şenleşince suyu
rahat bir şekilde çekemez
Bunu kolaylaştırmak için
bir çatal ucu ile toprakı
hafifçe kabart|fiîh kenara
çekip ortasını su ile dol-
durun.
Çoğumuz vitrinlerde görüp aldığımız veya evimize hediye olarak gelen bir çiçeği sulaya sulaya kuruturuz. Evet sulaya sulaya diyorum, çünkü amatör bir çiçek aşığının en büyük hatalarından biri çiçeğini çok sulamasıdır. Bir çok çiçek hergün su istemeyebilir. Saksıların toprağı her gün parmaklarımızla yoklamalıyız. Toprak çok kuru olmamalı ve su vermek için yaprakların canlılığını kaybetmesini beklememeliyiz. Çiçekleri kışın sabahları sulamayı adet edinmeliyiz. Çalışanlar bu cümleye kızarak bakacak, ve “Zamanım mı var?" diyecekler ama otobüs beklerken suladığınız çiçekleri düşünmek size etrafın karanlığını daha az hissettirecektir, inanın. Sabah sulanan çiçek akşama kadar günün sıcağı içinde onu bitkinin içine çekecektir. Hafta sonları daha fazla zamanınız olacağı için saksıların toprağını sulamadan evvel bu işe ayıracağınız eski bir çatalın ucu ile hafifçe karıştırınız. Çiçeklerinizi hiç bir zaman çok soğuk su ile sulamayınız. Su sulamak için plastik veya tenekeden yapılmış uzun burunlu sulama kovaları kullanınız, zira yapraklar üzerine su damlamasını çok sevmezler ve birkaç zaman sonra yaprak üzerinde kalan bu damla o kısmı çürütebilir. ÇİÇEKLERİ YIKAYIN 
Bu arada bir bilene sorduk. Yaşı 89 olduğu için çiçeklerle uğraşmaya saray bahçelerinde başladığını söyleyen ve çiçek sevenlerin çok iyi tanıdığı Bay Vasil. "çiçeklerinizi yıkayınız" diyor. Evet yanlış okumadınız Çiçekler de insanlar gibi haftada bir yıkanmaya muhtaçtırlar. Yalnız bu banyoyu bir çoklarınız yaptığı hataya düşmeden, yani çiçeği kış günü yağmur yağarken dışarı çıkartıp yıkanmaya bırakmak değil, onu üşütmemeye dikkat göstererek banyonuzun içinde üzerine hafif hafif su dökerek yıkayınız.

Siklamen apartman hayatına iyi dayanan bir çiçektir.

Çok sıcak yeri sevmezler, havadar ve ışıklı odaları severler ve bu atmosfer temin edildiğinde çiçekleri çok uzun zaman dayanır. Sulamadan evvel toprağı tamamen kuruyuncaya kadar bekleyiniz. Sularken de bol su veriniz. Suya doyduğunu tabağına çıkan sudan anlayabilirsiniz.
YILDIZ ÖZSAN
18.12.1981, Bu Hafta, Sayfa 3



Zanox satış ortaklığı çiçeksepeti indirim fırsatları

2 yorum:

  1. Tek kelimeyler mükemmel bir siteniz var, ayrıca paylaşımlar içinde teşekkür ederim. dell

    Servis
    olarak kaliteli hizmet sunmaktayız.

    YanıtlaSil
  2. Yorum için ben teşekkür ederim.
    Düşünmek ve Paylaşmak Dileğiyle...

    YanıtlaSil

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.