Header Ads


ESKİŞEHİR'DE UZAYI KEŞFETMEK


 Geçenlerde Eskişehiri ziyaret ettiğimde , Bizim Şehir adlı Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Duyuru Bülteninde karşıma çıkan Sabancı Uzay Evi ile ilgili yazılan yazıyı sizlerle paylaşıyorum. Gidip göremedim ama kısmetse bir dahaki gidişimde Eskişehir Sabancı Uzay Evi'ni kesinlikle ziyaret edeceğim.

 UZAYIN BÜYÜLÜ DÜNYASINI ESKİŞEHİR’DE KEŞFEDİYORUZ...
Büyükşehir Belediyesi'nin Bilim Deney Merkezi'yle eş zamanlı olarak Eskişehir'e kazandırdığı Sabancı Uzay Evi, Eskişehirliler'e ve kentimize gelen turist gruplarına, Uzay'ın büyülü dünyasını ıdeta uzayda seyahat ediyormuş hissi içinde izleme ve öğrenme fırsatı sunuyor.
 Geçtiğimiz Nisan ayında hizmete açılan Uzay Evi'nde bugüne kadar yaklaşık 35 bin kişi program izledi.  
 Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in Eskişehir’de hayata geçirdiği örnek belediyecilik uygulamalarından sadece biri olan ve ileri teknolojik donanımı Çimsa'nın bağışı ile Sabancı Vakfı tarafından sağlanan Uzay Evi, büyük ilgi ve beğeni topluyor. Büyükşehir Belediyesi Sabancı Uzay Evi'nde, uzayın büyülü ve bir o kadar da ilginç dünyası, NASA, Avrupa Uzay Ajansı gibi uluslararası kurumlardan eş zamanlı olarak aldığı görüntü ve bilgiler, son teknoloji ürünü görüntü ve ses sistemleri aracılığıyla adeta uzayda seyahat ediliyormuş hissi yaratılarak sunuluyor.   Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine seçildiği 1999 yılından bu yana, Eskişehirliler’le birlikte, Türkiye’ye farklı bir şehircilik anlayışı modeli sunmaya çalıştıklarını ve bu konuda çok yol aldıklarını açıklayan Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Büyükşehir Belediyesi Sabancı Uzay Evini de bu amaçla yaşama geçirdiklerini ifade etti. Uzay Evi Projesinin Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Eskişehir'de ortaya koyduğu hedefe yönelik küçük ama anlamlı bir adım olduğunu da belirten Başkan Büyükerşen “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 1936 yılında 'Bir gün insanoğlu gökyüzünde yürüyecek, belki de Ay'dan bize mesaj yollayacaktır' demişti. Üstelik bunun gerçekleşmesi için 2000 yılını beklemeye bile gerek kalmayacağını tahmin etmişti. Bu müthiş öngörünün dile getirildiği yer burasıydı, Eskişehir'di. Bugün Atatürk'ün “Gelişen teknoloji  şimdiden bize bunu müjdeliyor. Bize düşen görev ise batıdan bu konuda fazla geride kalmamayı temindir” sözleriyle gösterdiği hedefe doğru, bu sözlerin söylendiği şehirde küçük bir adım atmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz.   Şehrin insanlar için olduğunu, farklı insanları, farklı kültürleri buluşturması gerektiğini bilerek yola çıkmıştık. Bu konuda çok yol aldık. Şehrin insanı yetiştirdiğini, bu konuda belki de okuldan bile daha etkili        olduğunu bilerek yola çıkmıştık. Bu konuda da çok       yol aldık. Eskişehir'de büyüyen çocuklar, ileride Türkiye'nin en aydınlık, en geniş ufuklu, farklılıklara en   hoşgörülü, en kültürlü vatandaşları olsun istiyoruz.        

Eskişehir Uzay Evi'nde evrene dair teori ve öngörüleriyle insanlık tarihinin en önemli bilim insanlarından olan Albert Einstein ile Stephan Hawking'in balmumu heykelleri de yer alıyor.

Her biri bize birer emanet olan, Türkiye'nin dört yanından yükseköğretim görmek için Eskişehir'e gelen       gençlerimizin yetişmesine, birer dünya vatandaşı olmasına, Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünü arttırmasına şehir olarak katkı sağlamayı belediyeciliğin en önemli görevleri arasında görüyoruz.  Sadece Eskişehirliler’in bugünkü ihtiyaçlarını değil, yarınki ihtiyaçlarını da düşünmek zorundayız. Uzay Evimiz, bu bakış açısının ürünlerinden sadece biridir. Daha önce bu bilinçle çok şey yaptık. Bundan sonra da yapacaklarımız var” dedi.
 UZAY EVİMİZ TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜĞÜ   Türkiye'nin en büyük ve en son teknolojili uzay evi olan Büyükşehir Belediyesi Sabancı Uzay Evi, uzun araştırmalar ve incelemeler sonucu gerçekleştirildi. Uzay Evi'nin 14 metre iç çapında olan 360 derecelik kubbesi, izleyicilerine evrene, uzaya, galaksilere, yıldızlara dünya ve gezegenlere canlı bir seyahat deneyimi yaşatıyor. İnteraktif sunumlar ve gösterimlerin yapıldığı Sabancı Uzay Evi'nde balıkgözü lensler ile donatılan ve 16 megapiksellik görüntü elde edilen iki ayrı yüksek çözünürlükte projeksiyon bulunuyor. Sabancı Uzay Evi, aynı anda 96 kişiye evrenin gizemli dünyasını izletebiliyor.   Kaynak: Bizim Şehir Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Duyuru Bülteni Sayfa:8-9 Sayı:28

Düşünmek ve Paylaşmak Dileğiyle...

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.