Header Ads


GEREKSİZ BİLGİLER KUŞAĞI PEPSI COLA KAÇ YILDIR PİYASADA?



Pepsi Cola'nın tarihine bakmak istedik ve çok ilginç bilgiler bulduk. 2013 yılında ki geldiği konum genel itibari ile bilindiği için o devasa rakamlara hiç girmiyorum ama Dünyada ki başlangıcı ve Türkiye Pazarlarına ilk girişi hakkında baya bir bilgi buldum ve sizlerle paylaşıyorum. Bu arada 114 yıldır piyasalarda olduğunu da belirteyim.

Üretimine 100 sene önce sessiz sakin bir başlangıç yapılan bir gazlı içecek, önce sadece hazmı kolaylaştırmak için tüketilirken artık nesillerin seçimi olmayı başardı. 
Pepsi Genaration (Pepsi Nesil) ve New Genaration'dan (Yeni Nesil) sonra şimdi de ;GeneratioNext (Sonraki nesil olarak çevrilebilir) sloganını kullanan Pepsi. ABD'nin en çok içilen ikinci alkolsüz içeceği ve tüm dünyada tanınıyor. 

Pepsi'nin ilk binası ve Mucidi Caleb Davis Bradham
Caleb Davis Bradham (27 Mayıs 1867 - 19 Şubat 1934) gazlı içecek olan Pepsi-Cola’yı icat etti. Caleb Davis Bradham, 27 Mayıs 1867 Duplin County, North Carolina,  Chinquapin doğumlu bir eczacı olan , Caleb Davis Bradham, Chapel Hill'deki North Carolina Üniversitesi mezunu ve hayırsever cemiyeti üyesiydi.  Tıp Maryland Okulu Üniversitesinde de okumuştur. 1890 civarında, babasının iflası nedeniyle Tıp Maryland Okulu Üniversitesi'nden ayrıldı. Kuzey Carolina’ya döndükten sonra yaklaşık bir yıl için bir devlet okulu öğretmeni oldu ve kısa bir süre sonra New Bern’de "Bradham İlaç Şirketi" adında bir ilaç deposu açtı. 



Pepsi'nin hikayesi 1890'ların sonunda, Kuzey Carolina eyaletindeki New Bern şehrinde yaşayan Caleb Bradham'ın “hazmı kolaylaştırıcı ve enerji verici" bir içecek imal etmesiyle başlamış. Eczacı Caleb Bradham ilk denemesinde Dypepsia ve peptik ülsere karşı bir ilaç geliştirmiştir.1890 yılında ise kola ekstraktı , baharatlar , vanilya ve lezzetli esansları karıştırarak gazlı bir içki üretmiş ve “Bradis Drink” adıyla piyasaya sunmuştur.1898 yılında ise ürünün ismini kulağa hoş geleceğini düşünerek “Pepsi-Cola” olarak değiştirmiştir.“Bir sürü değişik hastalık için bir sürü değişik tedaviler yapardı," diyor "Pepsi. 100 Years" (Pepsi, 100 Yıl) kitabının yazarı Bob Stoddard. 
Brad'in içeceği bilindiği kadarıyla 28 gram şurup ve 140 gram sodadan oluşmaktaydı. Birdenbire İnsanların en çok sevdiği içecek haline geldi. 1898 yılında ürünün ismini Pepsi - Cola'ya çevirdi. 1902‘de Pepsi Cola Co.'yu kurdu ve ertesi sene markayı tescil ettirmeyi başardı. 
Bradham'ın vizyonu son derece genişti. İlk Önce bu karışımı hazırlayıp satarken sonra onu şişelemeye başladı. Sonrada ilk ikisi Charlotte ve Durhanı'da olmak üzere iki tane “franchise" verdi. 1910’da ise işi 24 eyalet ve 280 şişeleme fabrikasına büyütmüştü. Ama I. Dünya Savaşından sonra istikrarsız şeker fiyatlarının kurbanı oldu. Kilosunu yaklaşık 45 dolardan alarak stokladığı şekerin kilosunu 7 dolara düşmesi ve kötü pazarlama teknikleri yüzünden iflas etmek zorunda kaldı. 1923’de, 35 bin dolar karşılığında da Craven Holding Şirketin'e Pepsi’yi sattı. 
Pepsi Koleksiyoneri

Pepsi'nin hayata atılış hikayesi böyle. Sonuç ise hepiminizin malumu Firmanın 1997 yılı için 22 milyar dolar geliri. 2 milyar dolardan fazla karı var. Ve şu anda yaklaşık 150 ülkede tüketiliyor. Bundan yaklaşık 100 sene önce Caleb Bradham tarafından üretilen "sodalı şurup" bugün dünyanın en çok tanınan içecek markalarından biri olan Pepsi haline geldi.ALINTI: 26.02.1998, Armağan, Sayfa 1








TÜRKİYE'DE PEPSİ KULLANIMI
Türkiyede Pepsi tanıtımı ilk olarak Propeller Klubünde* 1953 yılında, görünüyor, hatta gazete haberinde konukların Türkiye'de ilk defa içilen Alkolsüz Gazlı içecek Pepsi-Cola'yı tattıkları yazıyor.


 Bu haberden sonra 1964 Temmuzunda tekrar karşımıza çıkıyor Pepsi Cola, Tamek şirketiyle birlikte Türkiye pazarına giriyor. Giriş o giriş Hakiki Pepsi-Cola Türkiyede...

 Pepsi-Cola fabrikası yılda 1.5 milyon lira döviz sağlayacak 
Pepsİ-Cola'nın ham maddesi temin eden fabrikalardan 20 ncisi, 6ay içerisinde memleketimizde inşaa edil miş olacak ve Orta Doğunun Pepsi Cola ham maddesini de temin ederecek olan bu fabrika sayesinde, Türkiye yılda 1,5 milyon dolar döviz sağlayacaktır. Halen. sadece arsası temin edilmiş bulunan Pepsi Cola. Tamek tesislerinde üretilmektedir. "Pepsi - Cola İmalatına geçecek olan fabrika ayrıca inşa edilecektir.Alıntı:04.08.1964, Milliyet, Sayfa 2

*Denizcilik sektöründe çalışan küçük bir erkek grubunun, Amerikan nakliye geleceğini ve karşılıklı sorunları görüşmek için öğle yemeğinde sık toplandığı Propeller Club fikri ilk olarak 1922 yılında New York'ta tasarlanmıştı. Orijinal grup genişletilmiş ve 24 Ocak 1923 biçimsel organizasyon olarak gerçekleşti. 9 Kasım 1927 tarihinde dört yıl sonra The Propeller Kulübü "New York Port"da kuruldu. "Pervane"  itici gücü simgelemesinden dolayı seçildi.

Örgütün ilk büyümesi yavaş ama giderek, büyüdü.1932 yılında, ilk yurtdışı Port Hamburg, Almanya'da kuruldu.

Seacoasts, Büyük Göller ve İç Sularda - Bugün, kıta Amerika Birleşik Devletleri sonucu hemen hemen her şehirde bir Propeller Club Port vardır. Propeller Club Guam Limanlar, Hawaii ve yurtdışı 14 farklı ülkeden 28 kulüp var.

İstanbul Propeller Kulübü, Liman İstanbul'da ikamet eden beş Amerikan vatandaşı tarafından 1951 yılında kurulmuştur:

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.