Header Ads


DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ VE İNSANLIK DRAMI

Dünya Tiyatrolar Günü. Tiyatro konuşulacak, oyun izlenecek, bildiriler okunacak ve kutlamalar yapılacak. Yani her yerde tiyatro kokacak.  Yıllar önce Yılmaz Onay, bildirisinde hem dünyada hem ülkemizde uy- garlık ve insanlık dramları oynanmakta olduğunu vurgulamıştı: “Sizlere, tiyatro sanatının büyülü yüceliği' gibi sözlerle dolu bir bildiri sunamadığı için üzülmem mi gerek, bilmiyorum. Aslında işin o yanlarının gerçeği üstüne her şey zaten sizin de bilginiz de. demişti. Ne ilginçtir yıllar geçmesine rağmen bu insanlık dramı bütün reytingleri ve insanlığı altüst ederek gişe rekorları kırmaya devam ediyor.

Tiyatrolar, Dünya Tiyatrolar Günü nedeniyle perdelerini ücretsiz olarak açıp, çeşitli etkinlikler düzenliyorlar. Hayatın bir sahnesi olan dünya, Tiyatrolar Günün'de yine sessiz sedasız savaş çığırtkanlığına devam etmekte, onların bombaları ses çıkardıkça, insanlık sağır olup dramı sessizce dinlemekte ve izlemekte. Dünya, seyretmeyi seviyor, kendi üzerinde sahnelenen bu dramatik oyunları, alıkışları birer top gürlemesine denk geliyor ve güdümlü füzeler halinde insanlığı yok ediyor. Tiyatro hayattan beslenirken, hayat insanlara acılarını sahneliyor. Savaşsız bir dünya mümkün mü?



1961 yılından buyana tüm dünya ile birlikte bizim ülkemizde de kutlanıyor, dünya tiyatrolar günü. Dünya'da insanlar yerleşik hayata geçtiklerinden bu zamana kadar ise iktidar oyunları insanlığa dram sunmakta. bir toplum gelişirken, diğer toplumların acısından beslenerek büyüyüp giden bir dram.
Sanatın en eski ve yaygın dallarından biri olan tiyatro için bir "Gün" düzenlemeye neden ger ek duyuldu ? Çağdaş yaşamımızın süratli temposu içinde, önemli diyebileceğimiz konular üzerinde yeteri kadar durulamı- yor. İkinci Dünya Savaşı’ ndan sonra bazı kurumlar, bugünkü yaşamımıza etkili konu, görüş ve kuruluşları yeniden duyurmakta yarar gördüler ve bunlar için "Gün" ya da "Yıl"düzenleme yoluna gittiler. Örneğin "insan Hakları Günü "."Cehaletle Savaş Günü", "Eğitim Yılı", "Kitap Yılı" gibi. Unesco'ya bağlı "Uluslararası Tiyatro Enstitüsü" de gündelik hayatın çarkı içinde didinen kamuoyunun dikkatini tiyatroya çekmek için bundan on iki yıl önce 27 Mart'ı "Dünya Tiyatro Günü" olarak belirledi. Tabii bunda göze ve kulağa hitap eden radyo ve TV gibi etkili yaygın araçların tiyatro için bir tehlike olmasının da rolü unutulmamalı. Böyle bir günün belirlenmesinde bir başka neden de gelemeyenleri çekebilmek için tiyatrolara birtakım cazip girişimlerde bulunma olanağı sağlamaktır.23.03.1973, Sanat Dergisi, Sayfa 3 Bedrettin Tuncel
İNSANLIK BİR YANDAN GÜZEL İŞLER YAPARKEN MAALESEF BU GÜZELLİKLERE ULAŞABİLMEK İÇİN ACILAR YAŞATMASI GEREKMEKTEDİR. İNSANLIĞIN EGOSU TATMİN OLDUKÇA GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ, ÇOK ACI ÇEKSEKTE...

Düşünmek ve Paylaşmak Dileğiyle...

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.