Header Ads


BARIŞ TANRIÇASI"IRENE"

Barışın şu günlerde çok daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bu zamanlarda Yunan Mitolojisinde ki Eirene namı diğer Irene hakkında birkaç bilgi paylaşmak istedik.

Eirene namı diğer Irene Hora'lardan bir tanesinidir, Hora'lar ki derseniz Tanrılar Tanrısı Zeus ile Onun Akıllı Eşi Themis'den olma kızlarıdır. İlahi yasanın ve düzenin koruyucusu Themis'in her bir kızı ahlakı temsil eder dersek yanlış olmaz. Daha çok mevsimlerle ilişkilendirilen bu tanrıçalar günümüzde daha çok Barış( Eirene ya da Irene), Disiplin (Eunomia) ve Adelet( Dike) olarak bilinmektedirler.  



Yunan mitolojisinin derinleride yer alırlar, Roma döneminde Yunan tanrı ve Tanrıçalarının uyarlanması sonucunda daha bilinir olmuştur bu üç kız kardeş. Ayrıca mevsim ve cennet kapılarının bekçi, tanrıçaları olarak da nam salmışlardır. Yunan mitolojisinin kaynaklarından biri olan Hesiodos'un Thegonia'sında tanıtılmışlardır. Hora günümüz İspanyolcasında Saat anlamındadır. İngilizce Hour sözcüğününde kökenidir aslında. Hora'lar mevsim ve zaman döngüsünün tanrıçaları olmasından dolayı günümüz dillerinde ki yansıması olarak karşımıza çıkmıştır.
Eirene: Barış Tanrıçası ve Plutos(zenginlik Tanrıçası)


Eiar, Eiarinos eski Yunanca da bahar anlamına gelmektedir.Heykellerinden gördüğümüz kadarı ile elinde "cornucopia" yani meyve dolu sepet tutan, genç ve güzel bir kadın olarak tasvir edilmiştir. Heykellerinde ayrıca zeytin dallarıyla süslenerek betimlenmiştir. Timotheus'un Lakonia'lılara karşı zaferinden sonra, Atina'da onun adına sunaklar  inşa edildi. (. Corn. Nep Timoth.  2.;. Plut . Cim  . 13) Atina'da onun heykeli Amphiaraus'un yanına dikildi   Bir kolunda taşıdığı Plutus( zenginlik tanrısı) ile betimlenmiştir  , (.. Paus. i 8 § 3)  Bir diğer heykeli ise  Prytaneion içinde ki Hestia heykelinin yanına dikilmiştir.




Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.