Header Ads


OKUL ÇANTASI NASIL TAŞINMALI?

ÇOCUĞUNUZA ÇANTASINI DOĞRU TAŞIMAYI ÖĞRETİN 

Okula başlarken çocuğunuza en beğendiği çantayı satın almış olabilirsiniz. Peki, bu çantanın sağlıklı olduğundan ve çocuğunuzun onu doğru taşıdığından emin misiniz? Her yıl okulların açılmasına yakın günlerde mağazaların rafları rengarenk, desen desen okul çantaları ile doluyor. Çocuklar çantalarını üzerindeki çizgi film kahramanına göre seçmek istese de anne babaların, çocuklarının omurga sağlığını düşünerek daha bilinçli bir seçim yapmaları gerekiyor. Ancak iş doğru seçimi yapmakla da bitmiyor, en iyi özelliklere sahip okul çantası bile hatalı taşındığında çocuğa zarar verebiliyor. Bu konuda bilinmesi gerekenleri Acıbadem International Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Demet Parlar'a sorduk. 


TEK SORUN ÇANTALAR DEĞİL 
Çocukların bel sağlığını etkileyen faktörler çanta kullanımı ile sınırlı değil. Bir eşyayı nasıl kaldıracağı, ders çalışırken nasıl oturacağı gibi bedeni doğru kullanmakla ilgili eğitimin anaokulundan itibaren verilmesi gerekiyor. Ülkemizde duruş bozukluklarının her yaştan insanda çok yaygın olarak görüldüğünü, bunun bilgi eksikliği kadar sosyokültürel nedenleri olduğunu da belirten Dr. Parlar, “Özellikle genç kızlarda göğüslerin büyümesi ile birlikte çekingenlik ve utangaçlığa bağlı, uzun boylularda mütevazı bir duruş sergilemek ihtiyacıyla gelişen yanlış duruş alışkanlıkları duruş bozukluklarına yol açabiliyor. Ayrıca birçok insan sadece kilo vermek istediği dönemde ya da belli bir yaştan sonra sağlıklı olabilmek için spor yapıyor. Bel, boyun, diz ağrısı gibi kas-iskelet sisteminde sorunları olan hastalarımıza yaşam boyu egzersiz öneriyoruz. Bu nedenle, çocuklarımıza spor alışkanlığının erken yaşlardan itibaren kazandırılması önem taşıyor. Böylece onların bu konunun önemini daha iyi anlayacağını düşünüyorum” diyor. 

ÇANTANIN AĞIRLIĞI ÖNEMLİ! 
Çantanın ağırlığının çocuğun kilosunun en fazla yüzde 10’u kadar olması gerekiyor. Çantayı tek taraflı taşımak
omurga ve kaslara daha fazla yük binmesine neden oluyor. Çocuklarda, okul çantalarının yanlış taşınmasından kaynaklanan sırt, bel ve boyun ağrıları görülebiliyor. En çok yük bele ve sırta binse de çantayı kaldırırken, sırta yerleştirirken ve taşırken bilek, dirsek ve omuz zorlanmaları da olabiliyor. Çocukların mümkün olduğunca hafif çanta taşımalarının sağlanması için okul ile aile arasında sıkı bir iletişim kurulması gerektiğini belirten Dr. Parlar, “Okullarda kişiye özel kilitli dolaplar bulunması, böylece kitapların her gün evden okula, okuldan eve taşınma gerekliliğinin kaldırılması mümkün. Bir şeyi unutma endişesi ile tüm malzemelerini okul ile ev arasında taşıyan çocuklara bu konuda yol gösterici olmak, çantasını günlük ders programına göre hazırlamasına yardım etmek önem taşıyor. Öğretmenlerin eve kitapta veya defterde yanıtlanacak ödevler yerine tek sayfalık ödevler vermesiyle çocukların yükü hafifletilebiliyor. Ayrıca çantadan kalem kutusuna, kırtasiye malzemelerine kadar her şeyin hafif seçilmesi gerekiyor” diyor.

NASIL BİR ÇANTA OLMALI? 
• Çantanın kendisi hafif olmalı. 
• Sırt ile temas eden bölümde sırt pedi/desteği bulunmalı. 
• Askılar geniş olmalı ve içindeki yüke göre ayarlanabilmeli. 
• Çantanın tercihen bel kayışı da olmalı ve taşıma sırasında bağlanmalı.

KAYNAK: ACIBADEM HASTANELERİ DERGİSİ Hayat 2013 SAYI 11 SAYFA 88
DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK DİLEĞİYLE...

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.