Header Ads


İNSANLAR ZATEN ÖZGÜRCE SEYAHAT EDEMİYORLAR Kİ...

EVET BULDUNUZ GÜNAH KEÇİSİNİ NE OLDUĞU BELİRSİZ BİR TİPİ SONRA DA İNSAN HAKLARINA AYKIRI DİYE HABERLER YAPIN.

Trump yaptı yapacağını 7 tane Müslüman ülke vatandaşının Amerika Birleşik Devletleri'ne girişini yasaklayan kararnameye imza attı sonra olanlar oldu. 

Seyahat özgürlüğü için Uçak mı olsak?
Zor durumda kalan vize sahipleri onları bekleyen yakınları sevdikleri herkes bir anda ne yapacağını şaşırdı. Halbuki şaşılacak bir durum yok çünkü dünyadaki gelişmiş ülkelerin hepsi aslında ülkelerine girişlerini hep yasaklamıştı belli bir şanslı azınlık haricinde olanlar zaten uluslararası seyahat özgürlüğüne sahip değildi.

Kimsenin umurunda oldu mu? Olmadı. 

Gösteriler yapıldı mı? Yapılmadı. 

Peki yıllardır insanların zaten Amerika, İngiltere, ya da G5-G8-G20 ülkelerine ve daha bir çoğuna girmeleri engelleniyor. Niye kalkıp demokrasi, insan hakları, hümanizm diyen bu ülkelerin yasa koyucuları şu işe bir düzen getirmiyor.

O yüzden olay Trump veya yaptıkları değil, olay insan olarak iyi bir insan olarak yaşansa bile gelişmiş ya da kaynakalrı bol ülkelere gidebilmek çok uzun süredir vize merkezlerinde ya da pasaport kontrol noktalarında uygulanan kurallar silsilesine bağlıdır.

Aslında bu bu silsileleri ve kuralları yerine getiremeyen milyarlarca insanın vize uygulamaları ile artık insan gözü ile bakılmadığı gerçeğidir.


Buyrun size Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nca 10 Aralık 1948 günü kabul ve ilan edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirisi ile tanınmış özgürlükler arasında “uluslararası seyahat özgürlüğünün kısaca lafta kaldığını açıklayan yazımıza.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nca 10 Aralık 1948 günü kabul ve ilan edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirisi ile tanınmış özgürlükler arasında “uluslararası seyahat özgürlüğü”de vardı. Evrensel Bildiri, 13. maddesinin birinci fıkrasıyla; 
herkesin herhangi bir devletin ülkesi içinde serbestçe seyahat (hareket) etme ve yerleşme hakkına sahip olduğunu belirttikten sonra, aynı maddenin ikinci fıkrasıyla şu hükmü getirmiştir :
 “Herkes, kendi ülkesi de dahil olmak üzere, her ülkeyi terk etme ve kendi ülkesine dönme hakkına sahiptir.”
Böylece, uluslararası seyahat özgürlüğü, evrensel düzeyde tanınmış bir insan hakkı olarak kabul edilmiş oluyordu. 

Ancak, burada gözden kaçırılmaması gereken bir özellik vardır; İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, bir kimsenin kendi ülkesinin ya da bulunduğu başka bir ülkenin dışına çıkma ve kendi ülkesine dönme haklarını tanımış olmakla birlikte bir noktayı eksik bırakmıştır : 

kendi ülkesinden başka bir ülkeye girme hakkı. 


Evrensel Bildiriyi hazırlayanların, herkese her ülkeye serbestçe girme hakkı tanıyan bir hükme Bildiri metninde yer vermemeleri, uluslararası hukukun geleneksel kurallarına göre, devletlerin kapılarını yabancılara açık tutup tutmamakta serbest olmaları ilkesinin bir gereği olarak görülmüştür. Uluslararası hukukun yerleşmiş geleneklerine göre, 

kendi iradeleri ile taraf oldukları uluslararası sözleşmeler dışında, devletleri, ülkelerine yabancıları kabul etmeye zorlayacak bir kural yoktur.



 Bu bilgilerden sonra herkesin çok iyi bildiği vize konusu ortaya çıkıyor. Eğer şanslı azınlıktan iseniz size uluslararası seyahat özgürlüğü otomatik olarak verilmiş oluyor ama onun haricinde gelir seviyeniz düşük ve gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkelerden birinde yaşıyorsanız o zaman öyle elinizi kolunuzu sallayarak  istediğiniz ülkeye gidemezsiniz.



Peki durum böyle iken Trump'un 7 tane Müslüman ülke vatandaşına ülkeye giremezsiniz vetosunu imzalamasına ve bundan sonra bu ülkeye alınmadığınız da tepki vermenizin bir mantığı kalmıyor. Çünkü zaten siz bir şekilde seçilip vizeyi alabilmiştiniz ama zaten bütün bir ülke sizin bu özgürlüğünüze sahip değildi ki o yüzden bu işi Müslümanlara bir zulüm veya hak gaspı olarak değerlendirmeden önce İnsan Hakları Bildirgesinde kabul edilen seyahat etme özgürlüğünün anlamı tam bilinmeli ve olması gereken bütün insanlara bu hakların verilmesi için mücadele etmelidir. Yoksa ülkenin başına bir ne olduğu bilinmeyen bir tip gelir ve kafasına göre yasak koyar. Sonra bu yasak sizi etkilediğinde afallar kalırsınız.

Sonuç olarak Trump'un yaptığı uygulama tabii ki de yanlış ve haklarını almış kişiler için büyük sıkıntılar doğurmuştur. Bu yazıda anlatılmak istenen "seyahat özgürlüğü" tüm insanlar için uygulanamadığı sürece siz ağzınız ile kuş bile tutsanız bir gün biri gelecek " No Sir Your permission is CANCELED" Hayır Efendim sizin izniniz İPTAL edilmiştir" diyecektir. Sorun artık kim olduğun uz değil ne olduğunuz ile alakalıdır.

İlginizi çeker ise bu sayfayı da okuyabilirsiniz http://seyahatozgurlugu.blogspot.com/p/seyahat-ozgurlugu-nedir.html

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.