Header Ads


HARİKA KÖPÜK BALONLARI NASIL YAPABİLİRİZ?


Bilimsel deneyler ilk yapıldığı zaman tabii ki net kurallar etrafında yapılmıyordu. İnsanların doğayı gözlemlemeleri ve bu gözlemler sonucunda oluşan merak duygusunu harekete geçirerek yapılan olaylardı. Zamanla bu yapılan deneyler, başkalarına aktarılabilmesi ve bu yöntemleri bilenler tarafından daha kolay bir şekilde yapılıp geliştirmesi için bilimsel kurallar çerçevesine oturtuldu ve günümüzde bilim ve bilimsel deneyler böyle ortaya çıkmıştır. Bu yazılanlara bakıldığında aslında bilimsel deneylerin ilkel olarak oluşması için ilk önce gözlem, sonra merak veya ilgi ondan sonra harekete geçmek olarak tanımlayabiliriz. 

Hepimizin bildiği ve hayranlıkla izlediği köpük balon şovlarının nasıl yapıldığını öğrenmek isterseniz buyurun yazımızı okuyunuz ve gözlemleriniz sonunda oluşacak merakınızı bilimsel yollar ile kendi deneyleriniz için hareket geçiriniz. 


Köpük Tepsisi ile dev köpükler yaratın!

Yapacağınız köpükler o kadar  büyüleyici olacak ki izleyenler ve siz hayranlık içinde seyredeceksiniz. Bu köpükleri yaparken bir yandan da kayıt yapmayı, fotoğraf çekmeyi ihmal etmeyin. Peki bu köpüklerin böyle oluşmasını ve bu şekilleri veren olay nedir? Bu köpükleri bu kadar sağlam yapan nedir ve bu köpükler nasıl bu kadar sağlam olabiliyor?
Sabun köpüğünün ince zarında oluşan renk ve desenlerin oluşmasına neler sebep oluyor ve bu renkler nasıl oluyorsa sürekli değişiyor?



Köpük çözeltisi büyük marketlerde satılan  ticari bir çözelti kullanabilirsiniz veya aşağıda ki tarifi kullanarak kendi ürününüzü kendiniz yaratabilirsiniz:
2/3 fincan (160 mililitre) bulaşık deterjanı ve 1 çorba kaşığı (15 ml) gliserini (çoğu eczanede bulunur) 1 galon (3.8 litre) su ile nazikçe karıştırın.
Tel ceket askısı
Çapı yaklaşık 45 santimetre olan sığ küvet veya tepsi, örneğin saksı bitkisi drenaj kabı, pizza tavası veya börek tepsisi
İsteğe bağlı: İplik
Köpük balonlar yapmak için gerekli malzemeler
Kabarcık çözeltisi için püf noktası: İyi baloncuklar yapma konusunda sorun yaşıyorsanız, musluk suyu yerine damıtılmış su kullanmayı deneyin. Çözeltiyi kullanımdan önce en az bir gün dinlendirmek, kabarcıkların sağlamlığını önemli ölçüde artırır.

Kurulum aşaması
Askıyı düz bir kasnakta bükün ve askı mümkün olduğunca dairesel olduğunda köpükler daha sağlam bir şekilde oluşacaktır. İpliği yaptığınız kasnağın kenarında sıkıca sararsanız, iplik kabarcık çözeltisini emer ve kasnağı daha kolay kullanır.

Yapılacaklar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yukarıdaki Araçlar ve Malzemeler bölümündeki köpük çözeltisi ile ilgili sorun yaşadığınızda püf noktasını uygulamayı unutmayın.

Köpük çözeltisini  tepsinize doldurun ve içine yaptığınız kasnağı batırın. Kasnağı hemen hemen dikey olana kadar kendinize doğru eğin ve ardından tepsiden yavaşça kaldırın. Kasnağa uzanan bir köpük filminiz olmalıdır. Dev köpük oluşturmak için kasnağı havada salın. Büyük bir köpük olduğunda, kasnağı sonuna kadar kapatmak için bükün.

Köpükler çemberin dışına çıktıklarında ne gibi şekilleri alıyorlar?


Köpük hareketinde sürtünmenin ve hava akımının köpük oluşumunda ki rolleri nelerdir?


Kabarcıklardaki desenleri ve renkleri araştırın. 


Kasnağı çözeltiye daldırın ve köpük oluşturmadan filmi ışığa tutun. Hangi desenleri (ve desenlerdeki değişiklikleri) gözlemliyorsunuz?


Harika Balonlar Bilimsel Olarak Nasıl Oluyor?

Su moleküllerinin birbirlerine güçlü bir şekilde karşılıklı olarak çekilmesi, yüzey gerilimi olarak bilinir. Normalde, yüzey gerilimi, ince bir zar(film) yapmak için suyun uzatılmasını imkansız kılar. Sabun yüzey gerilimini düşürür ve  zarfın (filmin) oluşmasını sağlar. Yüzey gerginliği nedeniyle sabun zarı(filmi) gerilmiş bir balon gibi her zaman sıkıca çeker.

Bir sabun zarı içerdiği hacim için mümkün olan en küçük yüzey alanını oluşturur. Bir köpük havada uçarken  diğer nesnelerle temas etmezse, bir küre oluşturacaktır, çünkü kürenin oluşmamasının sebebi, küre, hacmine kıyasla en küçük yüzey alanına sahip olan şekildir. (Rüzgar veya titreşim küreyi bozabilir.)
Köpük balonlar özellikle açık alanda çocuklar için büyük eğlence

Sabun köpüğünde farklı renk desenleri parazitlerden kaynaklanır. Sabun köpük zarının iç ve dış yüzeylerinden yansıyan ışık dalgaları, köpük kalınlığına ve ışığın dalga boyuna (yani renk) bağlı olarak birbirlerine yapıcı veya yıkıcı olarak müdahale eder. Örneğin, sabun köpük zarı, kırmızı ışık dalgalarının birbirleriyle yıkıcı etkileşime girmesine yetecek kadar kalınsa, kırmızı ışık, gözlerinize ulaşmak için yalnızca mavi ve yeşil görünmesine neden olur.

Daha fazlasını yapabilirsiniz

Büyük köpükler yaratmak için çeşitli aletler yapabilirsiniz. En kolay olanı, iki içme kamışının içinden (pipet) geçirilen ipin uçlarını istediğiniz herhangi bir boyutta bir halka yapmak için bağlanmış olarak kullanabilirsiniz. Bu alet sadece büyük köpükler yaratmakla kalmaz, aynı zamanda farklı şekillerde sabun köpük film yüzeyleri yapmak için pipetleri katlayabilirsiniz.
köpük balon yapma aparatı

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.