Header Ads


ArtıSen, Demokratik İtiraz Hareketi "Seninle Daha Güçlüyüz" Neden Hayır?

ArtıSen, Demokratik İtiraz Hareketinin asıl amacı kararsız seçmenler ile oy vermek için sandık başına gitmek istemeyen seçmenlerin tercihlerini Hayır yönünde kullanmalarını sağlamak ve geri dönüşü olmayan Evet tercihinin çıkmaması için çalışacak gönüllüleri Neden Hayır tercihi yapılmalıyı etkin bir şekilde anlatabilmelerini sağlayarak farkındalık yaratmaya çalışıyorlar.


#ArtıSen veya Demokratik İtiraz Hareketi(DİH)(D!H) ile tanışmam internet üzerinden reklamını görmem ile oldu. İlgimi çekti Referandum namı diğer Anayasa Değişikliği için Halk oylamasında Neden Hayır Tercihi yapılması gerektiğini  değiştirilecek olan on sekiz madde üzerinden insanların bilgi almaları amacı ile kurulmuş bir hareket olarak ortaya çıkmış.

http://artisen.org/gonullu-ol
Demokratik İtiraz Hareketi, her sesin duyulduğu, her rengin görüldüğü ve herkesin korkmadan yaşadığı bir Türkiye'ye sahip olmaktan mutluluk ve gurur duyan ve bunun mümkün olduğuna gönülden inanan bağımsız bireylerce başlatılan sivil bir harekettir. Hiçbir siyasi görüş veya ideolojiye bağlı değildir. Bizler birlikteliğin, çeşitliliğin ve özgürlüğün gücüne inanıyoruz. Bizi biz yapan renklerin solmasını / soldurulmasını engellemek için, milletin temsil gücünün kısıtlanmasına itiraz ediyoruz. http://www.itirazhareketi.com/ 

ArtıSen'in çalışmaları içinde Maddi durumu olmayan öğrencilerin oy kullanabilmeleri için bilet ücretlerini temin etme çalışması vardır https://twitter.com/hayirlibilet adresinden iletişim kurarak memlekete gitmek konusunda ekonomik anlamda desteğe ihtiyaç duyanlara gönüllüler tarafından yol ücretlerinin karşılanmasını sağlıyorlar.#hayırlıbilet

 https://twitter.com/hayirlibilet 




İnternet üzerinden Gönüllü olmak için İletişim bilgilerimi kendileri ile paylaştıktan 2 gün sonra benimle iletişime geçtiler ve Cumartesi günü yapılacak Seminer için katılabileceğimi belirttim.
Seminere giderken Neden Hayır üzerine bilgi alacağımı düşünerek gitmiştim. Seminer başladığında ise olayın sadece Neden Hayır olmadığını fark ettim. Bize seminer veren Şule Aytaç Hanımın Sosyolog ve aynı zamanda NLP uzmanı olduğunu öğrendik. Seminerde yaklaşık 17 kişi vardı. Şule Hanımın verdiği bilgiler ışığında sadece referandum için değil, hayatımız boyunca kullanabileceğimiz yararlı bilgiler edindik.

ArtıSen, Demokratik İtiraz Hareketinin asıl amacı kararsız seçmenler ile oy vermek için sandık başına gitmek istemeyen seçmenlerin tercihlerini Hayır yönünde kullanmalarını sağlamak ve geri dönüşü olmayan Evet tercihinin çıkmaması için çalışacak gönüllüleri Neden Hayır tercihi yapılmalıyı etkin bir şekilde anlatabilmelerini sağlayacak bu tür seminerler ile farkındalık yaratmaya çalışıyorlar.


ARTISEN'İN HEDEFİ NEDİR?
‘Hayır Seçmenini’ gönüllü yapmak.
'Hayır'a eğilimli seçmeni sandığa gitmeye teşvik etmek.
Kararsızları 'Hayır'ın gerekçeleri konusunda bilgilendirip
hayır oyu kullanmaya teşvik etmek.


Kararsız seçmenlerin veya oy kullanmaya gitmemeyi düşünen seçmenleri Türkiye Cumhuriyet'inin geleceğinde kararlarını vermeleri adına biz gönüllü olanlar için etkin konuşma yöntemlerini kullanarak insanlarımıza verecekleri karar konusunda yardımcı olmamız için kısa bir eğitim süreci ile tanıştırdılar. 

KIRMAMIZ GEREKEN ÖNYARGILAR:
Hayır seçmenine kampanya yapmaya gerek yok.
HAYIR!
Hayır seçmenini gönüllümüz yaparak etkileşim alanını genişletebiliriz. 

Evetçileri ikna etmemiz lazım.
HAYIR!
Kesin kararlı evet seçmeni hedef kitlemiz değil Fikirlerine saygı duymalıyız.

DEMOKRATİK İTİRAZ HAREKETİNİN SÖYLEMİ NEDİR?
Hedef kitlelerimizle iletişim kurarken, kullanacağımız teşvik, farkındalık ve ikna ifadelerinin tümü. Örneğin aşağıdakiler. Ayrıca, bu iletişimler sırasında sahadan toplanacak yeni, destekleyici ve 'Evet' söylemlerinin de not edilip paylaşılması çok değerli olacaktır.

  • Son anketlere göre seçim bıçak sırtı, hatta HAYIR önde. Bu seçimi kazanabiliriz. Yeter ki oy verelim.
  • Halkın en az yarısının istemediği bir sistemle, istikrarın sağlanması sence mümkün mü?
  • Tek bir kişinin kararıyla savaşa girmek güvenli mi? Halkın istemediği ve meclisin bundan dolayı veto ettiği tezkereyi hatırla.




GÖNÜLLÜ OLDUM, YA SONRA?
Çevremizdeki her 5 'hayırcıdan biri sandığa gitmiyor.
Senin yakın çevrende bile oy vermeyecek pek çok kişi var...
Telefon listeni gözden geçir, oy vermeyeceğini düşündüklerini ara,
16 Nisan’da sandığa gitmeye ikna et,
HAYIR’lara vesile ol.

Seminer normal şartlarda 3 saat sürecekti ama verilen bilgilerin eksik kalmaması adına üç buçuk saat sürdü. Etkin konuşmadan önce en önemli kuralın Etkin ve Empatik (Konuştuğumuz kişilerin duygu ve düşüncelerini anlayarak) dinlemenin ne kadar önemli olduğunu ve Nasıl bir dinleme ile konuştuğumuz kişilerle iletişim halinde kalabileceğimiz üzerinde bilgiler ve örnekler verildi. Örnek vermek gerekirse:

Oy kullanmaya gitmek istemeyen bir seçmenin söylediği şu söze nasıl cevap verebiliriz.

Bütün araştırmalar evet çıkacağını söylüyor. 
Böyle bir cümle kuran kişinin duygu ve düşüncelerini anlamadan verilecek her cevap büyük ihtimalle onun oy kullanmama kararını değiştirmeye etkili olmayacaktır. Ben bu seminere katılmadan önce bu cümleyi kuran kişinin gerçek duygu ve düşüncesini anlamadan hemen kendi duygu ve düşüncelerim üzerinden ikna etmeye çalışmak olacaktı ve büyük ihtimal ile ters tepecekti bu eğitimden aldığım bilgiler ışığında ilk önce yapılan anket çalışmalarının başa baş gittiğini ve kamu oyunda bilinçli olarak gösterilmeyen Hayır Tercihi çalışmalarının başarılı bir şekilde yapıldığından Hayır Tercihi yapacakların sayısının arttığı yönünde bilgilere ulaştık Wikipedia  bu bilgilerin ışığında ise kararsız seçmenlerin ve oy kullanmayı düşünmeyen seçmenlerin asıl sonuca etki edeceklerini öğrendik. Bu öğrendiğimiz bilgiyi bu şekilde paylaştığımızda ne kadar önemli olduğunu bir kere daha gösterebilme imkanımız olacağını ve kendi eksiklerimizi de güncel bilgilerle tamamlayarak ve terimlerle sıkmadan konuştuğumuz kişilerle etkili iletişim kurmayı başarabileceğimizi fark etmemi sağladı.


Sonuç olarak her seçimde olduğu gibi bu Halk oylamasında da kararsızlar ve oy kullanmayı düşünmeyenler geleceğimiz hakkında verilecek kararı etkileyecekler. Bu yüzden ArtıSen Demokratik İtiraz Hareketi gibi tarafsız ve Türkiye Cumhuriyet'ini düşünen platformların varlığı geleceğe daha umutlu bakmamı sağladı. Çünkü Tüm Türkiye'yi düşünen ve Türkiye Cumhuriyet'i için canla başla çalışan insanlar olduğunu gösteriyorlar. Sizlerde gönüllü olmak isterseniz 





GÜNDE SADECE 30 DK AYIRARAK,TÜRKİYE’NİN KADERİNİ DEĞİŞTİR. ARTİSEN.ORG’a


Son olarak diğer gönüllük esasına göre çalışan platformların adreslerini paylaşayayım.





  • 2 yorum:

    1. Hayır derken bir de kişisel gelişim konusunda da eğitim almış oluyoruz yani e harikaymış umarım daha fazla kişiye bu bilgi ulaşır

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. ArtıSen'in gönüllü çalışması içerisinde verilen seminerler gerçekten hem referandum için hemde daha sonrası için çok değerli katkıları var umarım Ülkemizin geleceği için gönüllü olursunuz.

        Sil

    YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

    www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.