Header Ads


Varsayımdan öteye gitmeyen Tartışmalar Nasıl Kazanılır?


Evrim teorisi=Maymundan geldik.
Fikirler çeşitliliğiyle güzeldir; fakat onu taşıyan insanların bilgisiyle de mukaddestir. 


Geçenler de nerden duyduğumuzu hatırladığımız ama hatırlamak istemediğimiz bir tartışmaya denk geldik. Tartışma evrim teorisi üzerine ve Maymundan gelme terimi üzerine hararetli bir hal almış. Evrim teorisini Maymundan gelmeye indirmeyi başarmışlar ve kilit soru sorulur. Siz olsanız böyle bir soruya nasıl cevap verirdiniz? bu tartışmanın son sorusu ve yılgınlık ile verildiğini tahmin ettiğimiz cevabını yayınlıyoruz. 



Hadi ispatlayın bakalım?


-Bu aralar kafamı kurcalayan çok deli sorular var. Mesela insan maymundan geldiyse şimdiki maymunlar neden insan olmuyor. Yada maymundan geldiysek neden maymuna gitmiyoruz? 

-Düşünüp taşınmaya gerek yok güzel kardeş sen zaten o ilkelliğe doğru yol almışsın.Tüylenip ağaçlarda sallanmayı bekleme derim ben. 




Böyle bir soru ve cevabın olmasının en büyük sebebi eksik ve yanlış bilgiden kaynaklıdır.

Genel anlamda teorilerin en büyük özelliği ispatlanmasıdır. İspatlanamayan teori hipotez(var sayımdan) öteye gidemez. Teorilerin ispatını ise şuan için şöyle yapabilmekteyiz.

Dünya üzerinde ele geçen somut buluntular ile bu buluntular arasında ki ilişklileri geniş kapsamlı ve genel geçer kurallar içinde ispatlamak zorundasınız. Dinler tarihinde bile Peygamberlerin Yaratanı ispatlaması için mucizelere ihtiyaç duyduğu gibi çünkü  ispatlanamayan bir şey insanlar tarafından kabul edilmez. İspatlanmadan kabul edilen teoriler ise ya dayatmadır ya da işine geldiği gibi davranmaya döner.

Örnek vermek gerekirse, Tüm tek tanrılı dinler komşun açken sen tok yatma anlamına gelen birçok öğüdü varken dünyanın hala açlıktan ve yokluktan kıvranan hatta ölenlerle dolu olması aslında insanların öldükten sonra başka bir dünyanın olup olmadığının ispatlanamamasından kaynaklıdır.

Ya varsa ya da yoksa düşüncesine ne kadar inandığı ile ilgilidir. Düşünün ki öldükten sonra canlıların gittiği yerleri ve yaşamlarını ispatlı bir şekilde görebiliyorsunuz o zaman Dünya'da insanlar cennet ve cehennemi şüphe bırakmayacak şekilde görseydi Dünya bu halde olur muydu? Ya da tam tersi ki şuan dünyada geçerli olan öldükten sonrası yok  ve iyiliğin de kötülüğün de önemi olmadığı anlaşılsaydı kötüler çok daha kötü olmaz mıydı? Böyle bir durumda iyilerin vay haline...
İnanmak için ispat gerek.

Düşüncesini, teorisini, savunanlar ispat yöntemi için genel geçer kurallar içinde savunmasını soyutlar sonra da ispatla ya da ispatlayamadığına karşıt örneklerle ortaya çıkarır. Fakat bu Evrim ve Yaratıcı teorisinin zor kısımları ise Evrim teorsine inanmayanların meşhur sorusu Maymundan önce, öncesi sorularının son nokta da cevabı hala ispatsız iken Yaratan teorisinin de hala ispatsız olmasına sebebiyet veriyor çünkü  Evrim (halk adıyla Maymun) teorisi nasıl Yaratan inancı olana ters geliyorsa Bilimsel bulgulara inan insanlara da Yaratıcının varlığı olarak açıklanan "Ebedi ve ezelidir" savunması ters gelecektir.

Bu yüzden biz bu nerden duydun tartışmasının içeriğinden çok eksik bilgilerler yapılan  çevremizde ve  sadece Türkiye'ye has olmayan bu tartışma biçiminin  Dünyanın her yerinde her inançtan ve ırktan insanların yapıyor olması dikkatimizi çekmiştir.

Gelişen teknoloji ile bu ilginç tartışmaları artık çok yakından takip edebilmekteyiz. Böyle tartışmanın insan üzerinde bir faydası veya zararı var mıdır? Sorusunu sormak gerekirse bireyin tartıştığı konu ile ilgili bulunduğu çevrenin durumu fayda ve zararı gösterir. Yine örnek vermek gerekirse Araştırmacı olmayan bir çevreden geliyor ve bu konuştuklarını doğru olarak kabul ediyorsa o çevre içinde sorun yaratmaz ama daha sonra çevresinde araştırmacı bir çoğunluk olduğunda aynı fikirleri aynı söylemlerle tartışmaya başladığında eksik ve yanlış bilgiler ile donatıldığı ortaya çıkacaktır. Bu durum genel geçer her konu için geçerlidir. Genel olarak herkesin bilinç düzeyi farklıdır ve her insandan aynı tepkileri beklemek olmaz ancak genel anlamda tartışmayı (bilgilenmek amacı ile yapanlar hariç) eksik bilgileri ile yapmayı seven insanlara baktığımızda aynı tepkileri görmenin sebebidir.

Konuşmak güzeldir, yeri geldiğinde tartışmak da ama Dünya tarihi boyunca savunduğunuz konuda ispatlı bilgilere sahip değilse insan eninde sonunda yanlış yönlendirmeyi seven laf cambazları sayesinde kendi çıkarlarına doğru yönlendirilecektir.

Bu yüzden her zaman belirttiğimiz gelişen teknolojide artık ispatlı bilgilere ulaşmak çok kolaydır.
Karşı düşünceyi çürütmek veya doğru olduğunu anlamak artık bir tık uzakta. Arama motorlarına evrim, evrim teorisi, tanrı inancı, teori nedir? Varsayım, kanun, bilimsel deneyler yazarak ardından da gözlemleyerek neyin ne olduğunu anlamak mümkündür. Hırsızlık, yalan söylemek, savaş çıkarmak, çıkarları için insanları yönlendirmek, hurafe, gıybet, dedikodu, haram, rüşvet, iktidar hırsı yazarak da nasıl insanların yönlendirildiğini anlamak artık çok basit bir noktaya geldi.
Parazitin gelişimi : Tenya ,Pire , Sülük, Vampir yarasa
Bankacı(Politikacı olarak da düşünebiliriz)

Bu ispatları insanları kandırmak veya olmayan bir şeylere inandırmak için kullanamazsınız ortada bir ispat var ise o artık teoridir ve düşünce veya varsayımdan öteye geçmiştir bu yüzden kulağınız ile duyduğunuz hiç bir şeye, gözünüzle gördüğünüzün yarısına şüpheli ile bakılması inanmak için ise çürütülemeyeceği kesin olan ispatları görmeden her şeye inanmamak gerekmektedir.
11 03 2017 15:10 ilk yayın tarihi


Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.