Header Ads

Süt Tozuna Toz kondurmak.Süt Tozu İle Kahve Kremasını Karıştırmak.

SÜT TOZU İLE KAHVE KREMASI ARASINDA Kİ FARK

Geçenlerde iş yerinin yemekhanesine yemek yiyoruz. Gelen işçi arkadaşlar hangi masa boş ise (ya da en çok gevezelik nerede yapabilecekse) orayı seçer. Hiç memnun olmayan tipler vardır ya bilirsiniz. Sırasıyla yemeğe, ekmeğe, tabağa çanağa yoğurda her şeye bir bahane buldu. “bu yoğurt değil, süt tozundan yapılıyor bu dedi” dayanamadım;  süt tozunun öyle ucuz ve kimyasal bir madde olmadığını söyledim. 

Süt tozu faydalı mıdır?

Hatta yoğurtçuluk yapan bir arkadaşım oluğunu, köylerden süt topladığını anlattım. Kime anlatıyorsun nafile. Klasik köy, anam, doğal değil, İsrail, lafları döndü durdu masada. Cehaletin en güzel tarafı bu; önce kafanda kurgula kendin inan millete de inandır. Tabii ki bizim yapacağımız inanmak değil araştırmak olacak.




Öncelikle süt tozu ve peynir altı suyu tozunu ayırmak gerekiyor.

Bildiğim kadarıyla süt tozu Amerikan askerlerine erzak olarak veriliyor ilkin. Taşıması kolay, koy iki üç kaşık karıştır suya ardından iç.  Süt tozu ortalama 9 kilo sütten 1 kilo süt tozu elde ediliyormuş. Yılmaz ÖZDİL’İN de bu konuyla ilgili bir yazısı var okumanızı tavsiye ederim http://www.sozcu.com.tr/2016/yazarlar/yilmaz-ozdil/sut-tozu-1083366/

 Anlayacağınız  kahvelerimize kattığımız aslında süt tozu değil. 


Zaten çoğunda kahve kreması yada kahve beyazlatıcı yazıyor. Süt tozu olabilmesi için 1 kg kremanın 10 kg süt fiyatına eşit olması gerekiyor en azından.
En önemli firmanın bile sayfa reklamında şu cümle var.
Bilindiğinin aksine, COFFEE MATE bir süt tozu değil, kahvelerinizi lezzetlendirmek için üretilmiş özel bir kahve kremasıdır. Bitkisel içeriklidir. Kahvenin doğal kokusunu kaybetmeden yumuşak bir içim keyfi yaşamanızı sağlar. 
En azından alırken süt tozu yerine kahve kreması deyin; kendinizi kandırmayın. Yada daha kolayı küçük 250 ml’lik sütler alın gün boyu kullanın.

Süt tozunun amca oğlu peynir altı tozu nedir peki?


Peynir yapım aşamasında süt, peynir mayası ile, kendi kedine ekşitilme ile veya asit katma yöntemiyle pıhtılaştırılır.(topak topak olup suyundan ayrılır)  Peynirin esasını oluşturan pıhtı dışında geriye kalan yeşilimsi sarı renkteki kısım ise peynir altı suyu olarak adlandırılır.  Yani basitçe peynirden arta kalan sıvı. Oldukça geniş bir kullanım alanı olan peynir altı suyu, hem sağlıklı hemde besleyicidir. Ortalama 6-12 kg sütten 1 kg peynir üretilir. Kaşarda örneğin 11 kg civarıdır. Doğal olarak da peynir altı tozu da bu sıvıdan elde ediliyor. Protein tozundan, bebek mamasına; tıptan, kozmetiğe çeşitli alanlarda karşınıza çıkıyor. Benim gibi ürünlerin içindekiler kısmını okursanız sıkça karşılaşırsınız.

Süt tozu besin değerleri


   Gelelim asıl mevzuya;   


Arkadaşın anlamamak istediğini biz tercüme edelim. Yoğurda süt tozu koymuyorlar. Yağı alınıp tereyağ yapılan sütün yoğurdu biraz gevşek oluyor. Bunun koyulaştırmak içinde çeşitli katkı maddeleri kullanılıyor. Yani tozdan, yapay bir yoğurt yapılmıyor. Nelerden yapılığını merak eden arkadaşlar, ayrıca bakabilirler. Ne kadar sağlıklı olduğuyla ilgili şu yazıyı okuyabilirsiniz.
 Endüstriyel Yoğurt Neden Bozulmuyor ?
Öncelikle endüstriyel yoğurt son derece hijyenik koşullarda üretilir ve soğuk zincir bozulmadan raflarda yerlerini alırlar. Evde bunu sağlayamayız. Endüstriyel yoğurt üretiminde belirli oranda yoğurt kültürü katılır.Evde mayalanan yoğurtta bir önceki yoğurt kullanılır. Bu mayalama için kullanılan yoğurt Lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus olarak bilinen yoğurt bakterilerinden başka mikroorganizmalarda içerir.  Endüstriyel yoğurdun protein oranı, kuru madde oranı daha fazladır. Daha kıvamlıdır.Kaymak tutmamasının sebebi homojenizasyon  (yağ taneciklerinin küçültülmesi) işleminden kaynaklanır. Su içeriği yüksek olan ev yapımı yoğurtta ekşime yapan mikroorganizmalar daha çabuk gelişir. Pastörize süt bile buzdolabında bir hafta on gün bozulmuyorsa yoğurdun ne kadar sürede bozulmasını bekliyoruz. Depreme dayanıklı binalar yapılıyor ne güzel diyoruz ama yoğurt nasıl bu kadar uzun dayanabiliyor konusu olunca hayır, ev yoğurdu tüketin endüstriyel olan kanser yapar diye konuşanlar halkı yanlış yönlendiriyor. Ben ev yoğurdu tüketmeyin demiyorum eskilerden beri büyüklerimiz yoğurtları evde mayalar hala da mayalıyoruz, çok da lezzetli oluyor ve daha da ekonomik olur . Ama endüstriyel yoğurdu da bu şekilde yalan yanlış kötülemek de doğru değil. Ayrıca endüstriyel yoğurtlarda  Türk Gıda Kodeksi Katkı Maddeleri Yönetmeliği ve Fermente Süt Ürünleri Tebliği‘ne göre sade yoğurtların üretiminde süt ve maya dışında herhangi bir katkı maddesi kullanılmamaktadır. Son olarak korunma sisteminden bahsedeceğim endüstriyel yoğurtta açıldıktan sonra uygun sıcaklık,mikroorganizma yükü ve zamana bağlı olarak bozulur. ”Endüstri çok masumdur” diye de bir genelleme yapamam o yüzden bilindik, güvenilir firmaları ve küçük çaplı işletmeleri tercih ediniz… https://gidabilinci.com/endustriyel-yogurt-neden-eksimiyorgec-bozuluyor


Benim için çok sorun yok, Neyse ki şehirde yaşamıyorum. Taze keçi ve inek sütü temin edebiliyorum. Bu yüzden yoğurdumu da sütümü de doğal yollardan temin edebiliyorum.   

9,2 kg sütten 1 kg süttozu elde edilir. peynir altı suyu tozu yada bildiğimiz kahve kreması Peynir altı suyu, peynir üretiminde kovalarının dibinde biriken, arta kalan sudur. Bazı ülkelerde içecek olarak tüketilir. Gıda endüstrisinde yiyeceklerin protein değerinin artırılması için toz haline getirilerek katkı maddesi olarak kullanılır.

1 yorum:

  1. deniz barış6:40 ÖS

    kahve kreması kullanmıyorum. ama bende kremayı süt tozu sanıyordum. :))

    YanıtlaSil

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.