Header Ads


Güzel yoğurt için en iyi en sağlıklı hatta en doğal sütü bulmanız yeterli değildir.

İlk yoğurt nasıl mayalandı? bazılarımız için bu soru bir paradokstur. Evde yoğurt mayası yoksa komşudan istersin yoksa bakkaldan az bir miktar hazır yoğurt alırsın. Peki, yurt dışında yoğurt olmayan bir yerdesiniz. Yıllarca milli içeceğimiz ayrandan  ayrı mı kalacaksınız?
İlk Yoğurt Nasıl Mayalandı?

Yoğurt 6000 yıldır orta Asya da kullanıldığı varsayılıyor. Simgemiz olan lokuma bile ismini veremesek de yoğurda tüm dünyada Türkçe kökünden isim verilmektedir. 


Maya dediğimiz şey aslında probiyotik denilen canlı mikro organizmalardır. Yoğurt aslında bir nevi bozulma ve değişme süreci yaşar. Tabii bunu da “laktobacillus bulgaricus ve streptococcus” isimli “probiyotik” bakterilere borçluyuz. Bu faydalı bakteriler bağırsak ve sindirim sistemine yapışıp, vitamin alımı ve emilimi kolaylaştırıyor. Asıl soru bu bakterileri yada mayayı nereden bulacağız. Aslında çok şaşırtıcı olan evimizde kullandığımız mayaların birçoğunda bu iki bakter bulunmuyor. çeşitli yöntemlerle maya elde edebiliyoruz. Ama asıl faydalı bakterileri hangi yöntemle temin edebiliriz
PROBİYOTİKLER VE  PROBİYOTİK DÜŞMANI ANTİBİYOTİKLER


İlaç ve mutfaktaki birçok keşif gibi yoğurtta tesadüf eseri bulunup hayatımıza mı girdi bilemiyoruz ama. Kültürümüzde ve geçmişimizde bu kadar yer tuttuğuna göre sağlık kaynağı olduğu şüphesiz.  Özellikle nohut ve kozalak mayası meşhur olsa da asıl iki bakteri bu maddelerde yok. En azından mikroskopla yoğurt inceleme şansınız olursa, hücrelerin yuvarlak değil çubuk şeklinde olması gerekiyor.
Yoğurt Mayası bakterileri


    

   Büyük süt üreticilerinin elinde 1000’in üzerinde probiotik bulunmaktadır. Yani bu bakteriler çevremizde tahmin ettiğinizden fazladırlar. Kozalaktan,  koyun şırdanına;  nohuttan, incir sütüne kadar çeşit çeşit yöntemle yoğurt yapılabiliyor.  Fakat önemli olan iki bakteri “laktobacillus bulgaricus ve streptococcus” bu iki bakteri bağırsak sağlığı için gerekli.  Bunun için baharın ilk çiy tanesi gerekiyor.
Yoğurt sağlıklı bir yaşam için gereklidir
  
Peki doğadaki bu probiotikleri nereden bulacağız. 

  Kütahya'nın tavşanlı ilçesine bağlı Yörük köylerinde maya yine doğadan elde edilir. Hıdrellez ve bunu takip eden iki gün boyunca sabah ezanı ile tan ağarması arasındaki vakitte, yaprakların üzerinden toplanan çiğ taneleriyle mayalanan yoğurt bir yıl boyunca kullanılır. Mayanın her yıl yenilenmesi geleneksel bir ritüele dönüşmüştür. Hatta Atlas dergisi bir sayısında bunu konu etmiştir. Bölge bölge değişik Yörük inanışları da bulunmaktadır. 
 Güzel yoğurt için en iyi en sağlıklı hatta en doğal sütü bulmanız yeterli değildir. En az süt kadar kaliteli mayanın peşinde de koşmak gerekiyor. Kütahya Tavşanlıya yolunuz düşerse bir kapı çalıp bir bardak maya alıp ömür boyu kullanabilirsiniz. Yada yine Yörük köylerinden maya elde edebilirsiniz. Anadolu’da bir tabir vardır. “Mayası bozuk, adam olmaz “ diye. Mayanız iyi değilse yoğurdunuz da güzel olmaz. Zamanla cıvır, bozulur.

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.