Header Ads


ROMA İMPARATORLUĞUNUN DOĞUŞU VE BATIŞI I(Ancient Rome The Rise And Fall Of An Empire)

İ.Ö. 52 yılında , haberler hızlıca yayıldı.Gün içerisinde Roma Alesia’daki zaferi öğrenmişti.Bunun haricinde Roma imparatorluk değildi,o bir Cumhuriyetti. hükümetin biçimi büyük ölçüde demokratikti.ve Caesar revaçta olan politik değişimi sıradan insanlarla konuştu. fakat Senato daki imtiyazlı (yönetici) sınıflar Senatoya yaklaşan şey için endişelenmeli miydi?Onların korktukları en çok Caesar'ın Cumhuriyetin temel ilkesini bozmayı istemesidir.ve ordusunu dağıtmadan Roma’ya dönmesi onları korkutmaktaydı.

Roma Senatörü olan bu durumu senatoda senatörlere hararetli bir konuşma ile anlatıyor vegelecek olan tehlikenin büyüklüğünden insanların haberdar edilmesini istemekteydi ve bu yüzden tek suçlunun IVLIUS CAESAR’ın olduğunu söylüyordu.
Romalı senatör marcus porcius cato


Marcus Cato:
-Onun hareketi yasa dışıdır.O bir suçludur ve ceza verilmelidir.

Senatör ise o sırada sözlerini bitiren Cato’nun arkasından Caesar’ın niyetini çarpıcı bir şekilde söylemine katıyordu.

Marcus Marcellus:
-Roma ya da cumhuriyet için mücadele etmiyor.Kendisini zengin yapmak için mücadele ediyor.Onun hırsı ve tutkusu acayip(kazulet) bir çirkinlik gibiler.


Marcus Cato sözü bir daha ele alarak senatörleri ikna edecek son cümlesini söylüyordu.

Marcus Cato:
Bununla beraber siz dürüstçe onun sadece Roma’ya döneceğini mi düşünüyorsunuz?O geri dönmek istiyor çünkü ordunun başına geçerek gücü elde etmek için!

Roma sokaklarında ise Caesar daha önceki yaptığı strarteji sayesinde en popüler zamanlarını yaşamaya başlamıştı,elinde ki servetin büyük kısmını halkı yanına çekmek için kullanmış ve senatonun daha da korkamasını başarmıştı. Varoşlardan
Caesar! Caesar! Caesar! Caesar! Bağırışları eksik olmuyordu.

Sokaklarda dolaşan Cato ve Marcellus ise durumu endişe ile izlemekteydiler.Onlara musallat olan bir fahişeyi defleyerek,atlı arabalarına binerken aralarında şu konuşma geçiyordu.


Marcus Cato:
Caesar bundan hoşlanırdı.Herkes onun ismini haykırıyor.Eğer onlar Caesar'ın bütün yapacağı
işi zenginden alıp fakir fukaraya parayı vereceğini düşünüyorlarsa,Onlar budaladan başka bişey değiller.O sadece bir tek şey ile ilgilenir kendi kişisel zenginliği ve güç.Bizim göründüğümüz her diğer senatör gibi , değil mi Marcellus?

Marcellus ise kaygılı bir surat ifadesi ile “Elbette” diye cevap vermişti ama kafasından geçen geleceğe dair endişelerinden kurtulmaya çalışıyordu.Bir yandan da usta sözlerle durumu kotarmaya çalışıyordu.

Marcus Marcellus:
Herkes mütevazı yaşam biçiminin yararlarından hoşlanır , Cato.Senatonun lideri olarak pozisyonum büyük sorumluluk taşıyor.Ve kesin ayrıcalıkla gelirse ,şey, ben onlar hakkında kabul etmemezlik yapamam.Soru şu ki, Biz onun hakkında ne yapacağız?

Bunun üzerine aklından geçen ismi söylemek için konuşmaya başlamıştı.

Marcus Cato:
Roma’da tek bir adam vardır ,ona karşı gelmek için yeterince güçlü .

Marcellus ise daha da endişelenerek,Pompeius Bizim için biri değil.der demez Cato onun ikna edilebileceği yönünde sözünü söyledi.Ardından onu ikna etmeliyiz diyerek.


<<<<ROMA İMPARATORLUĞUNUN DOĞUŞU VE BATIŞI 

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.