Header Ads


Feyhaman Duran Türk ressam ve hattat.

Feyhaman Duran (d. 1886, Kadıköy, İstanbul, Türkiye - ö. 6 Mayıs 1970 İstanbul),
Feyhaman Duran Kimdir? Feyhaman Duran Eserleri Nelerdir? Feyhaman Duran Ressam mıdır?

Kendi yaptığı portresi
Feyhaman Duran Otoportresi
Türk ressam ve hattat. Feyhaman Duran, XX. yüzyılın ünlü ressamlarındandır. Portreleriyle şöhret yapmıştır. 1886' da doğan Feyhaman Duran, Galatasaray son sınıfına kadar öğrenimine devam etmiş, sonradan bu okulun öğretim üyeleri arasına katılarak 5 yıl süren resim ve hat öğretmenliği görevinde bulunmuştur. 1910 yılında, Prens Abbas Halim Paşa'nın güzel sanatların çeşitli bölümlerinde başarı gösterenler arasından yaptığı seçimle, Avrupa'ya gönderttiği gruba Feyhaman da katıldı ve Paris'te, Academie Juliand ile Ecole des Beaux Arts'da resim öğrenimini tamamladı. Ayrıca, o çağ Fransa sının tanınmış sanatçılarından Jean-Paul Laurens ile Cormon'un atölyelerinde, resim çalışmalarını geliştirdi.Fransa'ya gönderilen gruptan dönenlerin, sonradan memleketimize getirdikleri yeni sanat anlayışının icaplarına göre çalışma gösterenlerden biri de Feyhaman oldu.


Bu grup, empresyonizme dayanan bir sanat anlayışının ilk eserlerini kısa za­manda sergiledi. Tabiattaki değişikliğin renklerle ifadesi, intihaların renklerle tes­piti endişesi içindeki bu çalışmalara ka­tılan Feyhaman, gerek «nü» ve gerekse peyzaj çalışmalarında başarı göstermesine rağmen, sonradan daha ziyade portre çalışmalarıyla tanındı.
 Feyhaman Duran, Fransa dönüşünden sonra seçimle o zamanki Sanâyi-i Nefise (Güzel Sanatlar Akademisi)' ye profesör olarak girdi. Yıllarca buraya emek verdi. Birçok öğrenci yetiştirdi ve buradan emekli olarak ayrıldı.
Feyhaman Duran daha çok portreleriyle tanınmıştır.
Feyhaman Duran daha çok portreleriyle tanınmıştır.


-Feyhaman Duran, tablolarını haklı olarak memleketimizde portre ressamlarımızın ön safında yer almış bir sanatkardır. Feyhaman Duran, aynı zamanda bizde ilk «Ressamlar Cemiyeti» nin kurucularındandır.

 Yayınlanma tarihi

12 02 2013 10:13

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.