Header Ads


DÜNYANIN EN MEŞHUR "ELMASI" NASIL DOĞDU?


BAŞARIYA ULAŞAN İLK MİKROBİLGİSAYAR APPLE,STEVE JOBS VE STEPHAN VOZNIAK TARAFINDAN JOBS'IN AİLESİNİN GARAJINDA GELİŞTİRİLDİ. FİNANSMAN İÇİN JOBS VOLKSWAGEN'İNİ WOZNIAK İSE TASARLADIĞI HESAP MAKİNESİNİ SATTI. APPLE I'İ 666 DOLARA SATTILAR. AMA ASIL PATLAMA APPLE II İLE GELDİ.
Teknoloji dünyasında çığır açan yeniliklere imza atan, te teknoloji pazanna yön veren dev marka Apple'ın ilk adımınının küçük bir garajda atıldığını biliyor muydunuz? Apple'ın öyküsü, yaratıcı ve maceracı iki arkadaşın teknoloji tutkusuyla başladı ve Apple bilgjsayarının ortaya çıkışından dört yıl önce California'da okuyan Stephen Wozniak'a annesi, elektronik cihazlara tutkusunu bildiği için Esguire dergisinde 1971 Ekim’de yayınlanan “Küçük Mavi Kutunun Sırları" başlıklı bir yazı gönderdi.
Yazıda bugünkü bilgisayar korsanları gibi telefon tutkunlarının kurdukları bir yeraltı telefon çetesi anlatılıyordu. ‘Çete’ elemanları, kendi icatları olan küçük mavi kutular sayesinde, telefon idaresinin faturalandırma merkezlerini işlemez hale getirerek dünyanın her noktasıyla bedava konuşabiliyordu. Bu henüz masum sayılabilecek girişimi, polisin, casusluk birimlerinin, ordunun telefon sistemleri izliyordu.Yazıdan çok etkilenen Wozniak, derhal henüz üniversite ikinci sınıf arkadaşı olan eski arkadaşı Steve Jobs’u aradı.
İçine kapanık karakterdeki iki arkadaşın bir ortak yönü de elektroniğe tutkularıydı. Onlar da bir mavi kutu yapmaya karar verdiler. Nitekim dört ay sonra elektrik titreşimleri meydana getiren bir osilatör yaptılar. Wozniak bu kez dokuz voltluk pille çalışan başka bir digital cihaz tasarladı. Bu kez hedeflerine yaklaştılar, dünyanın dört bir yanından numaralara ulaştılar. Ahizeye ‘alo” deyip, bu sesi, santralden santrale dünyayı dolaştırarak. 10 saniye sonra evdeki diğer telefondan duydular. Jobs, artık para kazanma zamanı geldiğine karar verdi. 40 dolar maliyetli mavi kutuyu bir saat içinde yapabilen Wozniak’a emeğini ortaya koyabileceği yüzde 50 yüzde 50 ortaklık önerdi. Erkek öğrenci yurdunu dolaşıp, tanesi 250 dolardan 200 civannda cihaz sattılar. Müşterileri arasında ünlü isimler de vardı ama telefon şirketi teknolojisini değiştirince, mavi kutu işlevsizleşti. Bu arada Wozniak okuldan atılmak üzereyken, çılgın bir gençlik süren Jobs atıldı. Jobs ailesinin yanına dönüp video oyunları üreten Atari’de, saati beş dolardan teknisyen olarak çalışmaya başladı. Burnu havada ve hırpani Jobs, üstüne üstlük sağlıklı, mutlu, akıllı bir yaşam sürmenin yolu olarak gördüğü bir diyet nedeniyle yıkanmadığı için tek kişilik gece vardiyasına alındı. Gece vardiyasında Breakout adlı basit bir eltopu video oyunu üzerine çalışıyordu. Bunu tek başına halledemeyince, Wozniak’ı aradı. Atari firması, az chip az maliyet getirdiğinden, oyun için gerekli chip sayısını azaltana prim veriyordu. Wozniak oyunu yeniden tasarladı ve primi paylaştılar.



Ancak bu cihaz telefon şirketini yanıltacak güçte değildi.

Bu arada Wozniak da Berkley üniversitesinden atılıp ailesinin yanına dönmüş ve Hewlitt-Packard’da elektronik hesap makinesi tasarımında çalışmaya başlamıştı. Ama hayalide bilgisayar tasarımı vardı. Homebraw Bilgisayar Kulübü nde, mühendis, programcı, teknisyenlerden bir bilgisayar meraklıları topluluğuyla, küçük boy bilgisayar üretimi üzerine tartışıyorlardı.Çünkü 1975te bilgisayarlar hâlâ dev boyutlardaydı ve dolayısıyla büyük maliyetlele üretilebiliyordu. Bu bilgisayarlar büyük odalarda korunuyor, delikli kartlarla programlanabiliyordu. Bu koşullarda bilgisayar, ancak büyük şirketler. üniversiteler, devlet kurumlarında kullanılıyordu. Homebraw Kulübü de bilgisayarın kitleselleşmesi hedefindeydi. Bu sıralarda onlara bu hedefe ulaşma yolunda teknolojik kolaylıklar gelişiyordu. Bilgsayarların beyni sayılacak mikroprosesorler giderek küçülüyor, basitleşiyor, güçleniyor ve ucuzluyordu. Daha önce bir ev boyutlannda olan ana bellek, artık silikondan yapılmış küçük bir chip haline gelmişti. Ve sonunda bilgisayarın kişiselleşmesinin mümkün olacağını gösteren, Altair 8800 adlı bir bilgisayar seti ortaya çıktı. Bu aletin 372 dolar olan fiyatı, programlama, ek hafıza, televizyon ekranı gibi giderlerle 3 bin doları buluyordu. Üreticiler mikro bilgisayarın kullanımını sadece bazı makinelerin kullanımıyla sınırlandırmıştı. Ancak Homebraw Kulubü üyelerinin ufku daha genişti. Onlar kişisel bilgisayarların hırsızlık alarmlarında, otomobillerde, sağlık alanında, beste yaparken, metin kaydetmede, oyun oynamakta kullanılabilmesini, istiyorlardı.

Altair bilgisayarı, Wozniak için çok yetersizdi. İki arkadaşın sağdan soldan topladığı parçalarla Wozniak kendi bilgisayarını tasarlamaya başladı. Her şey yolunda gitti, ortaya çıkan bilgisayar istenildiği gibi çalıştı. Wozniak, Hewlett-Packard’daki patronlarına bilgisayarı satma hakkını önerdi. Ancak şirket bu tür bir pazara girmeyi düşünmüyordu. Jobs da kendi bilgisayar şirketlerini kurmaya girişti. Şirket adının, rehberde Atari’den önce gelmesini istediği için “Apple Computer" olmasını istiyordu. Wozniak ise isim konusunda daha ciddiydi aklında Exevutek veya Matrix Elektronics gibi isimler vardı.
liyordu. Bu kez bilgisayarın kabini de vardı. Jobs plastik kabinler yaptırmıştı. Apple, artık dünyayla tanışmaya hazırdı.

Apple, 1984 yılında ilk grafiksel kullanıcı arayüze sahip Macintosh bilgisayarı kullanıma sundu. Macin-tosh'un başarısı üzerine Apple, Apple II serisini kaldırıp onun yerine Mac ürünleriyle yola devam etti. 1998’de ¡Mac bilgisayarlar piyasaya sürüldü. Apple, kişisel bilgisayarlara kısıtlı kalan ürün yelpazesini 200 i’de iPod ile genişletti. Dünyanın en inovatif akıllı telefonu iPhone’u da 2007’de piyasaya süren Apple, 2010’da yine alanında bir ilk olan tablet bilgisayar iPad'i geliştirdi. Apple tutkunları büyük merakla firmanın yeni ürünlerini bekliyor.
1 Nisan 1976 itibarıyla şirketin ismi “Apple" olmuştu. Artık sıra üretimdeydi. Wozniak ve Jobs. bilgisayarı tamamlanmış halde değil, devreler yapılmış olarak satmak niyetindeydi. Parçaları birleştirmek müşteriye kalacaktı. Wozniak HP65 hesap makinesini 500 dolara sattı. Jobs da Atari’ye yaptıkları oyundan kalan 5 bin doları koydu ve minibüsünü sattı. Homebraw Kulübü üyelerinden Fad Terrei bilgisayar malzemeleri sattığı dükkânı için 50 cihaz sipariş etti. Ancak bilgisayarları tamamlanmış halde istiyordu. Hemen üretime geçtiler. Üretim mekânı,Jobs’un ailesinin otomobil garajıydı. İlk işçileri Jobs'un kız kardeşiydi. Kapasitörleri ve rezisterleri gerekli yerlere bağlayarak, devre başına bir dolar kazanıyordu. Bu çalışma temposuyla 50 bilgisayarı tamamladılar. Apple 1’ in fiyatını, biraz da dikkat çekmesi için 666.66 dolar olarak belirlediler. Bilgisayarın kabini, klavyesi, programı, disk driver'ı, program yükleyecek herhangi başka bir şeyi, monitörü yoktu. Terrel’in tahtadan kabinler yaptırıp yerleştirdiği bilgisayarlar pek talep görmedi.

Bu arada Wozniak, Apple II’nin tasarımına başlamıştı. Yeni bilgisayar BASIC diliyle yapılmış bir programa sahipti, sesli ve renkliydi. Ayrıca Breakout adlı eltopu oyunu oynanabiliyordu. Ekranda kullanılan alan küçültülüp büyütülerek istenilen ölçüye ayarlanabiliyordu. Bu kez bilgisayarın kabini de vardı. Jobs plastik kabinler yaptırmıştı. Apple, artık dünyayla tanışmaya hazırdı.

Apple, 1984 yılında ilk grafiksel kullanıcı arayüze sahip Macintosh bilgisayarı kullanıma sundu. Macintosh'un başarısı üzerine Apple, Apple II serisini kaldırıp onun yerine Mac ürünleriyle yola devam etti. 1998’de iMac bilgisayarlar piyasaya sürüldü. Apple, kişisel bilgisayarlara kısıtlı kalan ürün yelpazesini 2001’de iPod ile genişletti. Dünyanın en inovatif akıllı telefonu iPhone’u da 2007’de piyasaya süren Apple, 2010’da yine alanında bir ilk olan tablet bilgisayar iPad'i geliştirdi. Apple tutkunları büyük merakla firmanın yeni ürünlerini bekliyor.

Düşünmek ve Paylaşmak Dileğiyle...

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.