Header Ads


SEMPATİK GEBELİK(CAUVADE SENDROMU) KİM DEMİŞ ERKEKLER GEBELİKTEN ANLAMAZ

Hamile olmayan erkek, duygusal olarak hamileliği yaşıyor.

Vah bu erkeklerin hali, bir erkeğin eşi gebe kaldıktan sonra erkek duygusal olarak hamilelik belirtilerini yaşamaya başlıyormuş ve bu sendrom ciddi anlamda yaygın bir sendrom.

 Erkeklerin de eşleri gibi hamilelik belirtileri yaşadığını biliyor muydunuz?

Couvade Sendromu'nu yaşayan erkekler, eşleri gebe  kaldıktan çok az  bir süre sonra gebelik tanılarını yaşamaya başlıyorlar.
Tamam da "sempatik gebelik" olarak da adlandırılan bu "Couvade Sendromu"nu kim buldu?
Nasıl ve Neden olur?
Tanılamak için belirtiler nasıl anlaşılır?
En önemli soru bu Couvade'deyi atlatmak mümkün mü?




Buyurun size olmadık zamanda oluşan bu Couvade sendromundan kurtulma ve çözüm yolları.

Eşleri hamile olan erkeklerin çok kısa bir süre sonra gebelik tanılarını yaşaması anlamına gelen sendromdur. Olay şöyle gelişiyor baba adayımız öncelikle hamileliğe duygusal olarak katılışına, bir önceki çocuk sayısına, dini bağlılığına, yaşadığı stres ve hamilelik döneminden önceki sağlık durumuna ilintili olarak ortaya çıkıyor Gebelikte eşle özdeşleşme (bir olma) arzusu, kıskançlık, dünyaya yeni gelecek bebeğin korkusu, kaygı ya da farklılaşan hatta azalan cinsellik gibi sorunlar bu sendromun nedenleri olarak sıralanabilir.
 Couvade sendromu tanım olarak tarihte karşımıza ilk olarak 17.yy'da French Basque tarafından ortaya konmuş ve Fransızca "couver" sözcüğünden türetilmiş. Sözcük olarak "yumurtadan civciv çıkarmak* ya da "kuluçkaya yatmak" anlamına gelir. Gebeliğin bu sempatik belirtileri. Trethowan ve Conion (1965 yılında) tarafından Couvade Sendromu olarak adlandırılmıştır.





YAPILAN ARAŞTIRMALARDAN ÇIKAN SONUÇ: 10 ERKEKTEN 2 Sİ BU SENDROMU YAŞIYOR


Gebeliğin ilk 3 ayının sonuna doğru başlıyor ve 6. ayında belirtiler artarak ve doğuma zamanına kadar sürer. 267 eş üzerinde yapılan bir çalışmanın sonucunda erkeklerin %22.5'inin Couvade Sendromu yaşadıkları ortaya çıkmış.
İşin ilginç tarafı ise, Couvade Sendromu yaşayan ve yaşamayan erkekler arasında davranışsal olarak anlamlı farklar var.
Hamilelik öncesi, hamilelik esnası ve sonrasında yapılan ziyaretlerde. Couvade Sendromu yaşamayan erkeklerde sendrom belirtileri sabit bir seviyede bulunmasına rağmen, sendromu yaşayan erkeklerde her ziyarette belirtilerin iki kat arttığı gözlenmiş.
Türkiye'de de bu sendrom ile ilgili araştırma yapılıyor ve çıkan sonuçlar baya bir ilginç. 2002 yılında 150 çift üzerinde yapılan araştırmalarda ise, eşlerinin hamilelikleri sırasında baba adaylarının yarısından çoğunun endişe hali yaşadıkları yaklaşık üçte birinin kendisini normalden daha iyi hissettikleri, bunlar içerisinde, %28 inin yorgunluk ve çabuk yorulma, %26 sının diş ya da diş eti ağrısı, %23 ünün sık idrara çıkma, %20'sinin normalden daha az aktif oldukları saptandı.

 NASIL BAŞA ÇIKILIR?

 Couvade Sendromu yaşayan baba adaylarına yaşadıkları bu semptomların hastalıktan daha çok ebeveynlik konusundaki yetersiz bilgiden oluştuğu anlatılmalıdır. Uzmanlar, bu sendromu yaşayan baba adayının kaygıları ile başa çıkamaması durumunda, destekleyici psikoterapi tedavisi görmesi konusunda uyarıyorlar. 



COUVADE SENDROMU'NA DAİR BİR GELENEK... 

Couvade Sendromu. ilkel toplumlarda kabul görmüş hatta törensel bir forma bürünmüştür. Geleneğe göre doğumun ağrısız seyretmesi, anne ve bebeğin kötü ruhlardan korunması için anne adayı doğum sancısı çekerken, baba adayı da bir yatağa yatırılır ve babanın doğumu bu şekilde beklemesi gerekir. Bazı baba adaylarının eşleriyle birlikte doğum sancısına benzer ağrılar hissettiği olur.



Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.