Header Ads


HILDESHEIM KATEDRALİ VE BRONZ KAPI

       
HILDESHEIM KATEDRALİ

Hildesheim Almanya’nın güneybatısında yer alan bir şehirdir. Aşağı Saksonya bölgesinde Harz dağlarının eteğinde ve Hannover kentine komşudur.
Hildesheim erken 9.yy’da piskoposluk merkezi olur, erken 11.yy’da piskopos olan Aziz Bernward Hildesheim’ı Romanesk sanatın en önemli şehirlerinden biri yapar. Daha sonraları 13. yy’da ise Kutsal Roma İmparatorluğunun özgür bir şehir olur. 1249 yılında ise belediye olmaya hak kazanır ve Hansa birliğine katılır[1].
Hildesheim Katedrali 1010–1020 yılları arasında bazilikal planda yapılır.Ottonian Romanesk sanatın karakteristik özelliklerini taşıyan iki apsise sahiptir. Katedralin içi ahşap bir tavanı vardır. Ayrıca Âdem ile Havva’nın yasak meyveyi yemesi ve Hz. İsa’nın hayatını kabartmalarla tasvir edilmiş bronz kapısı ve yine sadece Hz. İsa’nın Hayatından sahneler olan Bronz sütun bu katedralin en önemli sanat eserleridir.


I.Hildesheim Katedrali:
        M.S.1046 yılındaki yangının sonrasında papaz Hezilo (1054–1079) katedrali tekrar ayağa kaldırır ve çeşitli değişikler ve eklentiler yapar. Profili çok belirgin olan bir transept ve 3 nefli bazilikal plana dönüştürür. Bu binanın kriptası bugüne kadarı korunmuş bir halde duruyor. Katedralde yaldızlı bakır saçlı ve daire biçiminde bir avize bulunur.  Avizenin çapı 6 m.dir. Avizede 12 tane küçük kule işlenmiş ve üzerlerinde çeşitli peygamberlerin ve havarilerin isimleri yazılıdır. Zamanımızda bu tip avizelere örnek olarak karşımıza dört adet avize çıkmaktadır. Bunlar: Işığın taçları olarak bilinen, ama St Anthony kilisesindeki Azelin avizesi olarak bahsedilir. İki tanesi ise Aachen ve Großcomburg’dadır. Bunların içinde bu sanatla yapılan en eski avize ise Hildesheim’deki Hezilo avizesidir.


Hildesheim’deki Hezilo avizesi

12.yy içinde Hildesheim katedralinin doğusuna yeni bir apsis eklenir. Takip eden yüzyıllarda Katedral çeşitli eklemelerle uzatılır özellikle bu uzatmalar çeşitli küçük kiliseler yapılarak oluşturulur.18.yy’ın ilk yarısı içinde katedral tekrar dekore edilerek barok tarz uygulanır.
2. Dünya savaşında İngiliz hava bombardıman uçakları tarafından tahrip olan Katedral 1950 yılında tekrar onarılarak günümüze ulaştırılır.

I.Bronz Kapı:
       Çift bronz kapı büyük olasılıkla Karolanj katedralin batı kanadı için yapıldı. Kapının sol kanadında yaratılışla ilgili kabartmalar tasvir edilir ve bu kabartmalarda insanın yaratılışından kardeş katilliği sıra ile anlatılır. Kapının sağ kanadında ise, Hz. İsa’nın hayatından sahneler tasvir edilmiştir. Merkezin etrafında suç ve kurtuluşun içeriği anlatılmaktadır.
Böyle bir anıtsal bronz kapıyı yapmak o dönem tekniği için devrim niteliği taşımaktadır. Her bir kanat tek parça kalıp olarak dökümü yapılan bu bronz kapı aşağı yukarı aynı tarihlerden örnek olan Aachen’daki Charlemagne’nin Paletin şapeline benzer. Fakat İncil’e ait sahneleri gayret ederek resmeden sanatçılar kitabeleri Aachen’da kendileri kısıtlamak zorunda kalmışlardır. Bu Bronz kapıdaki gibi manzaralı betimler başka örneklerde aranırsa geç antik çağ eserlerine bakıldığında M.S. 379 386 yıllarına tarihlenen Milano’daki St. Ambrogio’nun kapıları ve tahta kabartmaları olan M.S 430 civarına tarihlenen Roma’daki St Sabina görülür bununla birlikte Hildesheim’daki bronz kapının büyük bir çaba ile yapıldığı ve bronz kalıpta yapıldığı bu eserin önemini vurgular. Geniş olan bu rölyefler nadir görülen bir canlılıkla ve plastik havasında belirginleşir.

Bir kitabe bu kapının başlangıç yapımı ile ilgili bilgiler verir. Aynı zamanda tarihinden de söz eder.
Bronz Kapı(Bronze Tuer)


I. Bronz Sütun:
       Romalı imparatorların zafer sütunlarının tarzında yapılan katedraldeki 1020 yılına tarihlenen Mesih’in ünlü sütunu 24 adet kabartma sütunun çevresinde sarmal biçimde betimlenerek dekore edilir. Kabartmalarda İsa’nın hayatından hikâyeler anlatılır. Ürdün’de Vaftizci Yahya’ya vaftiz edilişinden Kudüs’e girişi bu kabartmalarla anlatıldığı görülür. Bronz sütun eskiden St. Michael’ın doğu kilise korosunun önünde yerleştirilir. İlk başta, Çarmıha gerilmiş İsa heykeli (krüsifi) taşıyan Meryem Ana ve St. Johannes varken 1543’te ikonaklast reformcuları tarafından yok edildi ve 1893’den bu yana Bronz sütun Hildesheim Katedralinde durmaktadır. Sütunun yüksekliği 4.57m.dir
Bronz sütun
Bronze Saule

Makele ile ilgili yorumlarınızı bekliyorum.

[1] Hansa Birliği, Ortaçağ Alman kentlerinin oluşturduğu siyasi ve ticari birliğe verilen isim.

Hildesheim is a city in Lower Saxony, Germany. It is located in the district of Hildesheim, about 30 km southeast of Hanover on the banks of the Innerste river, which is a small tributary of the Leine river. It may be reached from Autobahn A7, which links Kassel, Göttingen and Hannover.


2 yorum:

  1. Bu arada GMAT ile ilgili bilgi vereyim.

    Şimdilerde yurt dışında işletme dalında master yapmak isteyen öğrenciler GMAT(Graduate Management Admission Test) sınavına girmektedir.Sınavın dili İngilizce’dir. Sınavın amacı, sayısal, sözel ve analitik problem çözme yeteneğinizi; İngilizce’yi kullanabilme ve okuduğunuzu anlama seviyenizi ölçmektir.

    YanıtlaSil

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.