Header Ads


OLYMPOS TANRILARI (ZEUS)

OLYMPOS TANRILARI (ZEUS)

             Tanrıların tanrısı ,  tanrıların babası , büyüğüdür Zeus . Kronos ve Rheia ‘nın çocuğudur. Zeus , gök tanrısıdır . Gökle ilgili olayları o düzenler . Şimşek , yıldırım , bulut , aydınlık , onun emri altındadır . Babası Kronos’ u yenerek 3. kuşak tanrılar olan Olympos Tanrılarının egemenliğini başlatmıştır . Birçok  tanrıça  ve  ölümlü kadınla birlikte olup bunlardan çocukları olmuştur . Bu ilişkilerinde kılıktan kılığa girebilme yeteneğini kullanmıştır . Olympia kentinde çok önemli bir tapınağı bulunmaktadır .

SIFATLARI  ( ONA TAKILAN ADLAR )

Nephelegereta : Bulutları Devşiren .

Hypsibremetes : Göklerde Gürleyen .

Asteropetes : Şimşek Savuran

Erigdoupos : Uzaklardan Gürleyen

            Bunlardan başka onun soyadı gibi her zaman ismine Kronosoğlu ve ya Olympos’ludur.
ZEUS HEYKELİ(Günümüze ulaşsaydı böyle birşey olacaktı)
Zeus Tapınağı, dikdörtgen bir platform üzerine inşaa edilmişti. Binanın yanlarında yeralan 13 adet büyük sütun, tavanı destekliyordu. Her köşede 6 adet sütun vardı. Üçgen şeklindeki tavan heykellerle doldurulmuştu. Kolonların üzerindeki pedimentler, Heracles’ in heykelleriyle süslüydü. Tapınağın içerisinde tanrıların kralı Zeus’ un görkemli bir heykeli yeralıyordu.



ATTRİBUTLARI ( BELİRTEÇLERİ )

Meşe Ağacı , Terazi , Şimşek Buketi , Kartal

EVLİLİKLERİ


Hem tanrıçalarla hem de ölümlü kadınlarla evlenmiştir .

Zeus + Metis = Athena ‘yı

Zeus + Europa = Minos ( Girit Kralı ) , Sarpedon ( Lidya Kralı ) , Rhadamantys .

Zeus + Mneme = Musa’ lar  ( ilham perileri 9 tane )

Zeus +  Hera, = Ares ( savaş tanrısı ) , Hebe ( genç kızları koruyan ) , Hekate , Hephaistos ( demircilerin tanrısı ) , Eileithyia ( doğum yapan kadınların yardımcısı )

Efsaneleri : Zeus , Rheia ile Kronos ‘un 6 çocuğundan en sonuncusudur .Babası Kronos daha önceden babası Uranos’u yenerek egemenliği eline almış olsa da Zeus’ta bu olayın aynısını babasına yapacaktır ve Olympos Tanrılarının egemenliği başlayacaktır .


            Zeus’un babası Kronos’a ,  bir kehanette , doğacak çocuklarından birinin onu tahtından indireceğini söylenir. Bu yüzden Kronos , doğan çocuklarını tek tek yutmaya başlar . Annesi Rheia ,Zeus’ u Girit’teki bir mağaraya saklar . Amaltheia adında bir orman perisi çocuğa bakar ve onu emzirmesi için de  Helios’tan ( Güneş Tanrısı ) doğma korkunç bir yaratık olan ve Titanların bile korktuğu bir keçi , Zeus’u doyurur . Zeus , büyüyünce bu keçinin derisinden kendine bir kalkan yapar . Titanlara karşı yaptığı savaşta düşmanlarını püskürtmede kullanır .Titanları, Yüz kollu devlerin yardımıyla yenerek egemenliğini kurar . Bundan sonra evrendeki yetkileri diğer tanrılara paylaştırır .Kendisi yerin ve göğün kralı baş tanrı olur ve Olympos Dağında oturmaya başlar .
Heykelin derisi fildişinden, sakalı, saçları ve elbisesi altındandı. Tasarım, bir ahşap çerçeveye altın ve fildişi levhaların tutturulmasıyla yapılmıştı. Olimpos’ un havası çok fazla nemliydi. Bu yüzden fildişi levhaların çatlamaması için tapınağın altındaki özel bir havuzda bulundurulan bir yağ ile sürekli yağlanıyordu.Roma İmparatoru Theodosius I, M.S.255 yılında, bir dinsiz adeti olduğu gerekçesiyle olimpiyatları durdurdu. Daha sonra zengin Yunanlılar, heykeli Bizans’ a taşıdılar. Zeus Heykeli , M.S.462 yılında çıkan bir yangında yok oldu. Olimpos’ ta 1829' da Fransızlar tarafından burada bulunan bazı heykel parçaları Paris’ te Louvre Müzesinde sergilenmektedir.


Zeus ve Danae
Zeus ve Ganymedes


Hesiodos'un Theogoniası

Dodona Zeus'u,Korfu Artemis Tapınağı Alınlık Frizi

Kumarbi Efsanesi

Kumarbi Efsanesi ve Zeus

Zeus'un Kentaurosları Cezalandırması

Zeus,Szepter,İris

Zeus Öncesi ve Kardeşleri

Zeus Genel Özellikler




Zeus ile ilgili diğer yazılar

TANRI ZEUS’UN, LEZZETLİ ZEYTİN ÇEŞİTLERİ İLE YAPTIĞI KAHVALTIYA DOYAMADIĞI YER ; KÜÇÜKKUYU

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.