Header Ads


Basketball türkçe söylenseydi sepet topu olarak dilimize geçecekti

 Basketball türkçe söylenseydi sepet topu olarak dilimize geçecekti,football'ın ayaktopu olarak geçeceği gibi ama illaki evrensel kelimeler olacaktır yani her kelime zorla türkçeye çevrilmesine ve kullanılmasına gerek yok neyse yabancı kelimelerin anlamlarını bilmek herzaman iyidir bilmeden kullananlardan sakınalım...
Bumerang hürriyet yine yaptı yapacağını basketbol ile ilgili bloglarında yazı yazanlara teklif var dedi bende atladım ordan kopyaladım burdan yapıştırdım ortaya karışık birşeyler sundum umarım sizlerinde ilgisini çeker,
 ÖNCELİİKLE TÜRK BASKETBOL TARİHİNDEN İLGİNÇ HABERLER
kaynak:http://www.ajansspor.com/basketbol/tbl/h/20111014/basketbol_tarihinden_ilginc_bilgiler_burada.html
 Türk basketbol tarihinin en önemli yıldızlarından Erman Kunter, 153 sayı ile bir maçta en fazla sayı atan oyuncu oldu. Fenerbahçe'de forma giyen Kunter, 1988 yılında sarı-lacivertlilerin Hilalspor'u 175-101 yendiği maçta, 153 sayı atarak rekor kırarken, ilk yarıda attığı 81 sayıyla, bir devrede en fazla sayı üreten basketbolcu olarak da tarihe geçti.

Şu anda Fransa'nın Cholet takımında antrenör olarak görev yapan Erman Kunter, 2009-2010 sezonunda Cholet'i Fransa Birinci Basketbol Ligi şampiyonu yaparak, antrenör olarak da bir ilke imza attı. Kunter, yabancı bir takımın başında lig şampiyonluğu yaşayan ilk ve tek Türk antrenör oldu.

-Budanur'un rekoru-
Beşiktaşlı Hüdai Budanur da kırılması güç bir rekoru elinde bulunduruyor.

1957 yılında İstanbul Spor ve Sergi Sarayı'nda yapılan İstanbul Ligi maçında Beşiktaş, İstanbul Karagücü'nü 110-56 yenerken, Budanur, siyah-beyazlıların 110 sayısını da tek başına attı.

-NBA'deki ilk Türk Mirsad-
Fenerbahçe Ülker'de forma giyen Mirsad Türkcan, ABD Profesyonel Basketbol Ligi'nde (NBA) oynayan ilk Türk basketbolcusu olarak tarihe geçti. 1998 yılında ilk kez Houston Rockets'e transfer olan Mirsad, NBA'de fazla oynama şansı bulamadı.

2001-2002 sezonunda CSKA Moskova takımında forma giyen Mirsad Türkcan, Avrupa Ligi normal sezonunda en değerli oyuncu (MVP) seçilen ilk Türk basketbolcu oldu.

Mirsad Türkcan, Fenerbahçe Ülker'in 3 Ocak 2008'de deplasmanda İtalya'nın Lottomatica Roma ile yaptığı maçta 1000 ribaunt barajını aşarak, ULEB Avrupa Ligi tarihine geçti. Basketbolda 2000 yılından bu yana düzenlenen ULEB Avrupa Ligi'nde 1000 ribaunda ulaşan ilk oyuncu olan Mirsad Türkcan, Lottomatica Roma karşısında 13 ribaunt alarak, toplam ribaunt sayısını 1007'ye taşımıştı.

-En fazla ücrete imza atan Türk oyuncu Hidayet-
NBA takımlarından Sacramento Kings tarafından 11 sezon önce seçilen Hidayet Türkoğlu, Mirsad'dan daha başarılı bir performans sergileyerek, NBA'de en fazla oynayan Türk oyuncu durumunda bulunuyor.

2008-09 sezonu sonunda Orlando Magic'ten ayrılıp, Toronto Raptors ile 5 yıllığına 53 milyon dolara anlaşan Hidayet, 2004 yılında Utah Jazz ile 6 yıllık 50 milyon dolara sözleşme imzalayan Mehmet Okur'u geçerek, tarihte en fazla ücrete imza atan Türk oyuncu oldu.

-NBA'de ilk şampiyonluk yaşayan oyuncu Mehmet Okur-
2003-2004 sezonunda Detroit Pistons'ta şampiyonluk sevincine ulaşan milli basketbolcu Mehmet Okur ise NBA'de şampiyonluk yaşayan ilk Türk oyuncu.

Mehmet Okur, ayrıca Batı Konferansı'nda daha önce All-Star'a seçilen ancak sakatlığı nedeniyle oynayamayan Allen Iverson'un yerine kadroya girerek, NBA tarihinde All-Star maçına çıkan ilk Türk sporcu olarak da tarihe geçti. Las Vegas'taki Thomas Mack Arena'da 18 Şubat 2007'de yapılan All-Star'da, Mehmet maçta yer aldığı 14 dakika 43 saniyede 4 sayı attı, 2 ribaunt aldı ve 1 de asist yaptı.

-İlk Avrupalı Granit-
Avrupa'ya transfer olan ilk Türk basketbolcu ise Yalçın Granit oldu. Granit, Fransa'nın Racing Paris takımında oynamıştı.

Fenerbahçe'den 11 sezon önce Yunanistan'ın AEK takımına giden İbrahim Kutluay ise ilk kez bir Yunan takımına transfer olan Türk oyuncu olmuştu. 2001-2002 sezonunda Panathinaikos ile Avrupa Ligi şampiyonluğuna ulaşan İbrahim, bu kupayı kaldıran ilk Türk basketbolcu olarak tarihteki yerini aldı. 2007 yılında İspanya'nın Real Madrid takımıyla ULEB Kupası'nı kazanan Kerem Tunçeri de ilk kez bu kupada şampiyonluk sevinci yaşayan Türk basketbolcu oldu.

-Avrupa'daki ilk Türk antrenör Ataman-
Avrupa'da profesyonel liglerde bir takım çalıştıran ilk antrenör ise şu anda Beşiktaş Milangaz'ı çalıştıran Ergin Ataman oldu.

2001-2002 sezonunda İtalya'nın Montepaschi Siena takımını çalıştıran ve takımına ilk sezonunda Avrupa Raimundo Saporta Kupası'nı kazandıran Ataman, bu kupayı kaldıran ilk ve tek Türk antrenör olarak tarihte yerini aldı. Efes Pilsen'e 1999-2000 sezonunda Avrupa Ligi'nde dörtlü final oynatan Ergin Ataman, bir Türk takımını bu kupada ilk kez Avrupa üçüncüsü yaptı. Montepaschi Siena'ya da 2002-2003 sezonunda Avrupa Ligi'nde dörtlü final oynatıp, Avrupa üçüncülüğünü kazanan Ataman, bu kupada yabancı bir takımla üçüncülük kazanan ilk Türk antrenör olarak da bir ilke imza attı.

-Anadolu Efes'in ilkleri-
Bu sezon ismini Anadolu Efes olarak değiştiren Efes Pilsen, 1996 yılında Avrupa Radivoj Koraç Kupası'nı müzesine götürerek, ilk kez bu spor dalında Avrupa kupası kazanan Türk takımı olma başarısını gösterdi.

Lacivert-beyazlılar, Avrupa kupalarında finale çıkan ilk takım olma özelliğini de taşıyor. 1993 yılında da Avrupa Kulüpler Kupası'nda final oynayan Anadolu Efes, Torino'da Yunan rakibi Aris'e 50-48 yenilmişti.

Anadolu Efes, 1999-2000 sezonunda da Avrupa Ligi'nde dörtlü finale kalıp, Avrupa üçüncüsü olarak bir ilke daha imza attı.

-NBA takımıyla maç yapan ilk ve tek Türk takımı Anadolu Efes-
Anadolu Efes, bir NBA takımıyla maç yapan ilk ve tek Türk takımı. NBA'in davetlisi olarak 2006 yılında ABD'ye giden lacivert-beyazlılar, 11 Ekim 2006'da Denver Nuggets ile yaptığı hazırlık maçıyla, bir NBA takımıyla karşılaşan ilk Türk ekibi oldu. Anadolu Efes, NBA'deki ikinci hazırlık maçında 13 Ekim 2006'da Golden State Warriors ile oynadı.

-Türkiye'de maç yapan ilk NBA takımı Minnesota Timberwolves-
NBA ile Avrupa Basketbol Ligleri Birliği'nin (ULEB) yaptığı anlaşma gereği İstanbul'a gelen NBA takımlarından Minnesota Timberwolves, 6 Ekim 2007'de Anadolu Efes ile özel bir maç yaptı.

EA Sports'un organizasyonu ''NBA Europe Live Tour 2007'' kapsamında çeşitli etkinliklerde bulunmak üzere İstanbul'a gelen ve burada yeni sezon hazırlıklarını sürdüren Minnesota Timberwolves'ın, Anadolu Efes ile yaptığı maçla ilk kez bir NBA takımı Türkiye'de maç oynadı.

Anadolu Efes de Türkiye'de bir NBA takımıyla karşılaşan ilk Türk takımı unvanını aldı.

-Recep Ankaralı da tarihe geçti-
Anadolu Efes ile Minnesota Timberwolves arasındaki karşılaşmada görev yapan Türk hakem Recep Ankaralı da tarihe geçti.

Recep Ankaralı, bir NBA takımının maçında görev yapan ilk Türk hakem oldu. ABD'den gelen NBA hakemleri Jack Nies ve Luis Grillo, Recep Ankaralı ile birlikte karşılaşmayı yönetti.

-Diğer ''ilk'' ve rekorlar-
-Türkiye ilk kez 1949 yılında Kahire'deki Avrupa Şampiyonası'na katıldı.

-1951 yılında 7. Avrupa Şampiyonası'nda Türk hakem İzzettin Somer, Avrupa Şampiyonası finalini yöneterek, bu alanda bir ilke imza attı.

-1959 yılında Türkiye tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yaptı.

-1961 yılında Galatasaray, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ilk turunda, Yunanistan'ın Olympiakos takımını 2 maçta da yenerek, Avrupa kupalarında tur atlayan ilk Türk takımı oldu.

-1980 yılında Eczacıbaşı Erkek Basketbol Takımı, Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda çeyrek finale yükselen ilk Türk takımı oldu.

-1981 yılında Avrupa Karması'na seçilen ilk Türk oyuncu Efe Aydan.

-ABD'de Evansville Üniversitesi takımıyla NCAA play-off'larında oynayan ilk Türk oyuncu Emir Turam.

-Uluslararası alanda ilk milli maç Yunanistan ile 24 Haziran 1936'da yapıldı. Beyoğlu Halkevi Salonu'nda yapılan maçı, Türkiye 49-12 kazandı.

-Uluslararası alanda ilk resmi maç ise Şili ile 7 Ağustos 1936'da oynandı. Berlin Olimpiyatları'nda yapılan maçı Türkiye 30-16 kaybetti.

-1956 yılında yapılan ilk gençler Türkiye birinciliğini Fenerbahçe kazandı.

-Türkiye, Sofya'da 1960 yılında yapılan Balkan Şampiyonası'na ilk kez katıldı. Türkiye, 1981 yılında Balkan Şampiyonu oldu.

-Levent Topsakal, Türkiye-İrlanda yıldız milli maçında 78 sayı atarak, milli formayla bir maçta en çok sayı atan oyuncu unvanını aldı.

-2001 yılında Türkiye'de yapılan 32. Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası'nda A Milli Takım ilk kez Avrupa ikincisi oldu.

-A Milli Erkek Basketbol Takım, 2002 yılında ilk kez Dünya Şampiyonası'nda mücadele etti ve 9. oldu.

-''12 Dev Adam'', Türkiye'de 2010 yılında yapılan Dünya Şampiyonası'nda gümüş madalya alarak, tarihinde ilk kez Dünya ikincisi oldu.

Basketbol Hakkında Bunları Biliyor Musunuz?

 http://basketbol.bravehost.com/biliyormusunuz.html

 * NBA’de bir maçın ilk yarısında en fazla sayı atma rekorunun 48
      sayı ile Lakers’ın süperstarı Kobe Bryant’a ait olduğunu?
      
    * NBA’de bir maçta oynayan en genç oyuncunun Jermaine O’Neal ve en
      genç all-star’ın da Kobe Bryant olduğunu?
      
    * Reggie Miller’ın ilk smacını tam 18 yaşında vurduğunu?
      
    * Gilbert Arenas’ı küçükken NBA’de çok oynamak istediğini ve bu
      nedenle arkadaşları arasında alay konusu olduğunu, onlar
      tarafından sürekli “sen NBA’e gidersen sıfır sayıyla dönersin”
      dediklerini, Arenas’ın da bu nedenle 0 numara giydiğini?
      
    * Shaquille O’Neal’ın çocukluk yıllarının tamamını ve gençlik
      yıllarının bir kısmını Almanya’da geçirdiğini?
      
    * Jeff Foster’ın gençlik yıllarında çıktığı maçlarda her ribaunt
      için babasından para aldığını?
      
    * Shaquille O’Neal ile Hidayet Türkoğlu’nun çok iyi arkadaş olduklarını?
      
    * Orlando’nun forveti tecrübeli all-star’ı Grant Hill’in evinin
      bahçesinde 10’u aşkın köpeği olduğunu?
      
    * LeBron James’in 19 yaşında baba olduğunu?
      
    * Ben Wallace’ın NBA’e ilk geldiği zamanlarda bir maçta blok yapmak
      için yükseldiği sırada parmağını panyanın alt kısmına sıkıştırarak
      kırdığını?
      
    * NBA’de smaç yarışması tarihinin tek beyaz şampiyonunun Brent Barry
      olduğunu?
      
    * Cleveland’ın forveti Andreson Varejao’nun Brezilya’lı milli
      futbolcu Roque Junior ile yakın akraba olduğunu?
      
    * Ray Allen’ın kolej yıllarında çıktığı ilk maçta, hava atışından
      hemen sonra potaları şaşırıp kendi potasına mükemmel bir smaç
      vurduğunu?
      
    * Çin’li dev Yao Ming’in 11 yaşında 1,83 boya sahip olduğunu?
      
    * Tim Duncan’ın profesyonel bir yüzücü olduğunu?
      
    * Bill Russell’ın 18 nisan 1962 yılında Lakers’a karşı bir periyotta
      19 ribaunt aldığını?
      
    * NBA tarihinde sadece 4 oyuncunun (N. Thurmond, A. Robertson, H.
      Olajuwon, D. Robinson) quadruple-double yapabildiğini?
      
    * Wilt Chamberlain’in 2 şubat 1968 tarihinde Philadelphia forması
      altında Detroit’e karşı; 22 sayı, 25 ribaunt, 21 asistlik müthiş
      bir “triple double-double” yaptığını?
      
    * Latrell Sprewell’in 1997’de Golden State forması giyerken bir
      antrenman sonrası koça saldırmaktan 68 maç ceza aldığını?
      
    * Shaquille O’Neal’ın toplam 8 sinema filmi çevirdiğini ve 4 tane de
      müzik albümü çıkardığını?
      
    * NBA tarihinde 3 sezon üst üste play-off MVP’sini kazanan sadece
      iki oyuncu olduğunu ve bu oyuncuların da Shaquille O’Neal ile
      Michael Jordan olduğunu?
      
    * Eski Sacramento Kings’li Funderburke’in hukuk üzerine üniversite
      bitirdiğini?
      
    * Kobe Bryant’ın tam bir karate filmi hastası olduğunu ve bunu
      NBA’de en iyi arkadaşı olan Tracy McGrady’ye de alıştırdığını,
      ünlü aktör Will Smith’in filmlerini çok sevdiğini ve en sevdiği
      çizgi film karakterinin Road Runner olduğunu, nedenini sorulunca
      ise “yakalanamaması” dediğini?
      
    * Indiana pivotu Scott Pollard’ın bir ayağının diğer ayağından 1
      numara küçük olduğunu?
      
    * NBA’in gelmiş geçmiş en büyük oyuncularından biri olan efsanevi
      Boston pivotu Bill Russell’ın NBA’de oynadığı 13 sezonda 11
      şampiyonluk yaşadığını?
      
    * NBA’in en fazla şampiyonluk yaşamış olan takımının Boston Celtics,
      en fazla NBA finali oynamış olan takımın da Los Angeles Lakers
      olduğunu?
      
    * NBA’de en uzun süre forma giyen oyuncunun 21 yıl boyunca oynayan
      “The Chief” lakaplı Robert Parish olduğunu?
      
    * Bir sezonda yakalanan en yüksek sayı ortalamasının 50.4 sayı ile
      Wilt Chamberlain’e ait olduğunu?
      
    * 20 Nisan 1986 tarihinde Chicago-Boston 1. tur karşılaşmasında bir
      play-off maçında atılan en fazla skora ulaşarak 63 sayı yapan
      Michael Jordan için Larry Bird’ün ağzından şu sözler döküldüğünü;
      “Tanrı o gün sanki Jordan’ın kılığına bütünmüştü”. ?
      
    * Amare Stoudemire’ın ilk smaçını 6. sınıfta bir maçta ters olarak
      vurduğunu?
      
    * NBA tarihinin en fazla triple-double yapan oyuncusunun 178 T-D ile
      Oscar Robertson, ikinci ise 138 T-D ile Magic Johnson olduğunu?
      
    * Milwaukee’nin müthiş atleti Desmond Mason’ın 16 yaşına kadar hiç
      basketbol oynamadığını?
      
    * NBA’de yılın çaylağı seçilen tek liselinin Amare Stoudemire olduğunu?
      
    * Ayrıca Amare’nin gençliğinde tam bir Shaq hastası olduğunu ve o
      zamanlar Orlando’da oynayan O’Neal’ın hiçbir maçını kaçırmadığını?
      
    * Portland forveti Shareef Abdur Rahim'in 8 kardeşi,en sevdiği
      yemeğin acılı tavuk kanadı ve Team Reef adlı bir fan kulübü olduğunu ?
      
    * Toronto'nun PG'ı Rafer Alston'ın New York Streetball tarihinin
      efsane isimlerinden biri olduğunu ?
      
    * Guard Darrell Armstrong'un sağ omuzundaki dövmede 2 kızının,Arkia
      ve Mayliah'ın isimlerinin yazılı olduğunu,Kıbrıs Rum Kesimi ve
      İspanya'da basketbol oynadığını ?
      
    * Lakers guardı Chucky Atkins'in gerçek adının Kenneth Lavon
      olduğunu ve Chucky lakabını,aynı lakapla kolej basketbolu oynayan
      babası Charles'dan aldığını,ilk doğum günü hediyesi olarak bir
      basketbol topu aldığını ve 3 yaşında her 2 eliyle de top
      sürebildiğini,2 rottweiler cinsi köpeği olduğunu ?
      
    * Sacramento guardı Mike Bibby'nin çocukken örnek aldığı oyuncunun
      Nets guardı Jason Kıdd olduğunu,en iyi arkadaşının yine Indiana
      forması giyen Stephen Jackson olduğunu,yazları
      Avustralya'ya gidip amatör olarak dalgıç yaptığını,babasının 70'li
      yılların önemli point guardlarından ve halen USC Üniversitesi'nde
      coachlık yapan Henry Bibby olduğunu ancak babasıyla yıllardır
      konuşmadığını ?
      
    * Denver forveti Ryan Bowen'ın bir dönem Oyak-Renault forması
      giydiğini ?
      
    * NBA'de oynayan olan sayılı İngiliz oyunculardan biri John
      Amaechi'nin aslında Boston / Massachusetts'de doğup, İngiltere'nin
      Manchester şehrinde büyüdüğünü, 16 yaşına kadar hiç basketbol
      oynamadığını ve spor kariyerine başarılı bir rugby oyuncusu olarak
      başladığını, bir şiir kitabı yazmış olduğunu ve çocuk psikolojisi
      üzerine doktora yaptığını ?
      
    * Seattle guardı Ray Allen'ın bir zamanlar Connecticutt Üniversitesi
      tarafından yüzyılın en iyi Uconn oyuncusu seçildiğini, Denzel
      Washington'la birlikte "He Got Game" ve "Harvard Man"
      adlı filmlerde başrol oynadığını, birkaç yıl önce Wisconsin
      eyaletinin en seksi erkeği seçildiğini, ön adının Walter olduğunu ?
      
    * Eski Memphis Grizzlies guardı Nick Anderson'ın 25 numaralı formayı
      bir cinayete kurban
      giden yakın dostu Ben Wilson anısına giydiğini, Orlando Magic
      tarihinin ilk draft edilen oyuncusu olduğunu, tam adının Neilson
      olduğunu ?
      
    * Eski New York Knicks forveti Shandon Anderson'ın ağabeyinin eski
      NBA oyuncusu Willie Anderson olduğunu ?
      
    * Orta okul yıllarında Ron Artest'in, Elton Brand'in ve Lamar
      Odom'un aynı takımda yer aldığını ?
      
    * Portland'ın forveti Shareef Abdur-Rahim'in, dini bütün bir
      Müslüman olduğunu en büyük hedefinin basketbolu bıraktıktan sonra
      hacca gitmek olduğunu, 1998 yılında Nike'ın Nike Fun Police adlı
      reklamında oynadığını, 7 kardeşi olduğunu, isminin Arapçada asil
      soyadının ise En Bağışlayıcının hizmetkarı manasına geldiğini ?
      
    * Bir aralar adı fazla içki içtiği için anılan eski Boston uzunu Vin
      Baker'ın boş vakitlerinde babasının rahiplik yaptığı kilisede
      ilahiler söylediğini, film izlemeden hiçbir maça çıkmadığını?
      
    * Şu anda NBA'in en iyi oyuncularından biri olan Kobe Bryant'ın bir
      çok arkadaşını kaybettiğini
      hatta bir kaç ay içinde tam 131 tane hizmetçi değiştirdiğini ?
      
    * Michael Finley ve arkadaşlarının küçükken arkadaşlarıyla basket
      oynamak için, kışın ortasında sahadaki karları kürekle temizlediğini ?
      
    * Kobe'nin gençlik yıllarında (14-15 yaş) hiç bir şekilde maç
      yapmadığını ve kimseyle birlikte oynamadığını, sürekli tek başına
      şut çekip, smaçlar bastığını ?
      
    * Kevin Garnett'in normal hayatta çok sert bir kişiliği olduğunu,
      geçtiğimiz Off-Season'da çaylak bir oyuncunun kendisinin üzerinden
      smaç bastığı için ona yumruk atarak dişini kırdığını ve gençlik
      yıllarında lakabının "Rifle" yani "Tüfek" olduğunu ?
      
    * Shaquille O'Neal'ın toplam 3 kez pota kırdığını. Bunlardan 2
      potayı parçalayarak kullanılmaz hale getirdiğini ve bir potayı da
      yine kırarak potanın havada durmasını sağlayan hidroliği ikiye
      katlayıp yerle bir ettiğini ?
      
    * Dallas'ın 2,29'luk pivotu Shawn Bradley'nin hiç zıplamadan sadece
      ayaklarını kaldırarak parmağının ucuyla potaya zor da olsa
      deyebildiğini ?
      
    * Denver'ın 1,65'lik guardı Boykins'in smaç basabildiğini ancak
      Charlotte'taki 1,78'lik Brevin Knight'in smaç basamadığını ?
      
    * Bir NBA maçındaki en erken sayılardan birinin Kobe Bryant'ın
      üçlüğü olduğunu ?
      
    * Amare Stoudemire'ın 6. sınıfta smaç bastığını ardından bunu
      ailesine söyleyip ailesinin inanmadığı ayrıca bastığını ıspatlamak
      için 1 ay boyunca tekrar basmayı denediğini ancak
      bir ayın sonunda basabildiğini ?
      
    * Baron Davis'in tam bir hamburger hastası olduğunu ve Magic
      Johnson'i tapar derecede sevdiğini ?
      
    * Allen Iverson'un bir dönem hapis yattığını ?
      
    * San Antonio'nun tecrübeli oyuncusu Brent Barry'nin NBA tarihinde
      hem smaç şampiyonluğu hemde üçlük şampiyonluğu olan tek oyuncu
      olduğunu ?
      
    * Reggier Miller'in 7 Mayıs 1995 yılında New York ile oynadıkları
      ilk Play-Off maçında 8 saniyede 8 sayı attığını ?
      
    * NBA'nin tartışmasız gelmiş geçmiş en büyük yıldızı olarak kabul
      edilen Michael Jordan'ın basketbol dışında futbol, beyzbol ve
      golfde de başarılı bir sporcu olduğunu ?
      
    * Jordan'nın veliahtlarından biri olarak gösterilen LeBron James'e
      bu konu hakkındaki düşünceleri sorulur ve cevabının şöyle
      olduğunu; "Michael Jordan'nın posterleri hala odamı süslüyor, şuan
      onun veliahtı değil sadece hayranıyım." ?
      
    * Jason Richardson'ın sıçrama yeteneğini küçükken sahilde saatlerce
      yalın ayak koşmasına bağladığını?
      
    * T-Mac'in çaylak yılındaki bir maçta boş kalınca gösterişli bir
      smaç sonucu şu sözlere maruz kaldığını: "Sadece gösteriş
      peşindesin, bu ligde 2 yıl bile barınamazsın" ?
      
    * Shaquille O'Neal 'in tam bir Harley Davidson motorsiklet hastası
      olduğunu ?
      
    * Bir maçda Mutombo'nun Dennis Rodman'nın smacını bloklayınca yine o
      klasik parmak sallama hareketini (geçiş yok) yaptığı için
      Rodman'ın 2.18'lik Mutombo ya önce tükürüp sonra yumruk attığını ?
 Basketbol Hakkında Yapılan Filmler:
 alıntıdır:
http://sinemaninrenkleri.blogspot.com/2010/06/coach-carter-eskiden-basarl-bir.html
COACH CARTER

  Eskiden başarılı bir basketbolcu olan koç Carter (Samuel L. Jackson) mezun olduğu liseden gelen koçluk teklifini kabul eder. Fakat Carter'ın diğer koçlardan farkı, oyuncularının kazanmalarını istemesinin yanında ders notlarının da belirli bir seviyenin üzerinde olması gerektiğine inanmasıdır. Bunu sağlamak için oyuncularını sözleşme imzalamaya dahi zorlamaktadır. Carter'ın takımı sezona çok iyi bir başlangıç yapmıştır, ta ki oyuncuların notları açıklanana kadar...

Filmin müziklerini beğendiyseniz aşagıdaki linkten ulaşabilirsiniz


http://www.imdb.com/title/tt0393162/soundtrack

imdb puanı: 7.1
imdb sayfasına git

WHITE MEN CAN'T JUMP


Billy ( Woody Harrelson) ve Sidney (Wesley Snipes) kendilerini şehirde basketbolu en iyi oynayanlar
 arasında görmektedirler. Basketbol onları bir araya getirecektir ve hem oynayıp hem de oyunlarından para kazanmaya başlarlar. Fakat Sidney'in mafyaya yüklü miktarda borcu vardır.


Filmde ilerde NBA'de oynayacak olan Gary Payton'da bazı sahnelerde yer almaktadır. Wesley Snipes ve Woody Harrelson bu film için NCAA Division IIIile basketbol antremanlarına katılmışlardır.

imdb puanı: 6.3




THE BASKETBALL DIARIES

Jim (Leonardo Di Caprio), lise basketbol takımının başarılı oyuncularından biridir. Milli takımda oynama ve bir basketbol yıldızı olma hayalleri, uyuşturucu ile tanışınca yerini, New York sokaklarının acı gerçeklerine bırakır.

Annesi tarafından evden atılması ile birlikte para bulup hayatta kalabilmek için her türlü suçu işlemekten çekinmeyen bir insana dönüşür. Suç, sefalet, çarpık ilişkiler ve ölüm gibi kötü tecrübelerle 
dolu bir yaşamla karşı karşıya kalmıştır. Ta ki, kendini kurtaracak şeyi, yazı yazmayı keşfedene kadar...

"Günlük" Jim Carroll'un romanından uyarlanmıştır. 
imdb puanı: 7.1 



HOOP DREAMS
 
Afrika kökenli Amerikalı, Chicago yaşayan iki lise öğrencisinin birer profesyonel basketbolcu olma hayallerinin gerçek hikayesi... Gates ve Arthur gerçek hayatlarında NBA'de oynayamadılar ancak film sayesinde hayatları bir hayli kolaylaştı.


 Film "En İyi Belgesel" dalında Oscar'a aday gösterildi. Bunun yanı sıra 2007 yılında Uluslararası Belgesel Birliği tarafından tüm zamanların en iyi belgeseli seçildi.NBA efsanesi Isiah Thomas'ın filmde kendisini oynadığını da belirtmekte fayda var.

imdb puanı: 8.2



HOOSIERS
10 yıl kolejde basketbol koçluğu, 12 yıllık donanma hizmeti sonrasında koç Norman Dale (Gene Hackman) bir kasabanın lisesinde basketbol koçluğuna geri döner. Bu küçük kasabada kasabada yaşayanlar için basketbol her şey demektir. Aynı zamanda  lisede vatandaşlık derslerine de girecek olan koç Norman, takımını eyalet şampiyonluğuna hazırlamaktadır.

USA Today okuyucuları tarafından tüm zamanların en iyi spor filmi seçilmiştir. Ayrıca "En İyi Kurgu" dalında Oscar'a aday olarka gösterilmiştir.

imdb puanı: 7.5




 HE GOT GAME

Başrollerinde Denzel Washington (Jake Shuttlesworth ) ve NBA yıldızı Ray Allen'ın (Jesus Shuttlesworth) oynadığı basketbol içerikli basketbol filmidir. Film NBA'de oynayan Stephon Marbury'nin hayatını anlatmaktadır. Jake eşinin ölümüne sebep olmuştur ve hapse mahkum edilmiştir. Jesus ise çok iyi bir basketbol oyuncusudur ve özel üniversitelerden birçok teklif almaktadır. Ancak devlet üniversitesinin teklifini kabul etmesi halinde babasının cezası hafifletilecektir...

Filmin yönetmeni Spike Lee'nin Jesus rolünde oynatmak için Tracy Mcgrady ve Allen Iverson isimlerinin yerine Ray Allen'ı seçmiştir. Filmde ayrıca Milla Jovovich'in ilk filmleri arasında yer almaktadır.

imdb puanı: 6.8



ABOVE THE RIM

 Tupac Shakur'un bir sokak çetesinin liderini oynadığı, liseden mezun olacak bir gencin (Duane Martin) basketbol ile sokaklar arasında seçim yapmasının hikayesi...

imdb puanı: 6.0





SPACE JAM
Charles Barkley ve Patrick Ewing gibi NBA yıldızlarının yeteneklerini ele geçiren kötü yaratıklarla Looney Tunes kahramanları bir basketbol maçında karşı karşıya gelirler. Kahramanlarımız ünlü NBA oyuncusu Michael Jordan'dan yardım isterler.  Bugs Bunny takımı tamamlamak için dostlarını bir araya toplar, fakat Nerdluck'larla yapacakları maç sandıkları kadar kolay olmayacaktır.

Larry Bird, Charles Barkley, Derek Harper, Larry Johnson, Shawn Bradley gibi NBA yıldızlarını da ufak rollerde bu filmde görebiliriz.

imdb puanı: 5.7


LOVE & BASKETBALL
Çoçuklukları beraber geçen bir çiftin birbirini ve basketbolu sevmelerinin hikayesi. Monica (Sanaa Lathan) ve Quincy (Omar Epps) çocukluklarından ber birer profesyonel basketbol oyuncu olmak istemektedirler.

imdb puanı: 6.8



GLORY ROAD
Don Haskins’in liselerdeki kız takımlarını çalıştırarak başladığı koçluk kariyerine, Texas Western üniversitesinin başına geçerek devam etmesi isteniyor.Bir çok şeyden fedakarlık ederek ailesi ile Texas’a yerleşiyor ve burada kendisinden basketbol oyuncularını hizaya sokması isteniyor. Haskins ise takımına yedi tane yıldız olabilecek derecede yetenekli siyahi oyuncuyu kadrosuna katarak şampiyonluğa oynamak istiyor.Siyahlara karşı ırkçılığın had safhada olduğu dönemler de Kimsenin takımına almaya cesaret edemediği oyuncuları takımına alan ve onlarla üniversiteler ararı şampiyonalara(NCAA) sokan Don Haskins (Josh Lucas) hikayesi anlatılıyor.

Film 2006 yılında ESPY tarafından "En İyi Spor Filmi" seçilmiştir. 
imdb puanı:7.0



BLUE CHIPS
Anfernee Hardaway ve Shaquille O'Neal gibi NBA yıldızlarının filmde yer aldığını belirtelim öncelikli olarak. Konu olarak da, takımı pek başarılı olamayan bir lise koçu olan Pete'nin (Nick Nolte) takımını kazanan bir takıma dönüştürmesinin hikayesi

imdb puanı: 5.8


Diğer Basketbol Filmleri:

-Finding Forrester - 2000
-Celtic Pride - 1996
-Crossover - 2006
-Pistol: Birth of a Legend - 1991
-The Air Up There - 1994
-Home of Giants - 2007
 -Believe in Me - 2006 
http://www.imdb.com/title/tt0393162/soundtrack

DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK DİLEĞİYLE...

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.