Header Ads


TIRNAKLARINIZA BUNU YAPMAYIN



' Tırnak kontrolu!'
TIRNAKLARIMIZ, HEM TEMİZLİK VE ZARAFETİMİZİ GÖSTERİR, HEM DE HER FIRSATTA KULLANDIĞIMIZ BİR ALETTİR... HER İKİSİ DE İYİ OLSUN DERSEK, DAHA DAYANIKLI VE SAĞLIKLI OLMALARI İÇİN ÖĞRENMEMİZ GEREKENLER VAR...
Eskiden ilkokullarda aniden ve nedense en beklenmedik zamanlarda yapılırdı... Ellerimizi beyaz kumaş mendilimizin üzerine koyarken, tırnaklarımız kısa ve temiz olsa da belli belirsiz korkardık Ya öğretmen bir şey derse... Artık tırnak kontrolü yok, kumaş mendiller de kalkalı neredeyse çeyrek asır oldu. Ama birkaç kuşak, mendilinin cebinde ve tırnaklarının temiz olup olmadığını kontrol ederek evden çıkmayı alışkanlık haline getirdi. Çeşit çeşit parfüm ve kozmetik ürünün rafları süslemediği o yıllarda gerçek güzelliğin temizlikten geçtiği, o yıllarda büyüyenlerin unutmadığı bir kural oldu. Demek ki tırnaklarımız konusundaki ilk ders, temizlik olmalı.

"BİR TÜRLÜ UZAMIYOR"

Genellikle kadınlara özgü bir sorundur. Bir yandan tırnaklarımızı uzatmaya, renk renk ojelerle boyayıp ellerimizin güzelliğine güzellik katmaya çalışır; öte yandan ev işlerinden ofiste karşılaştığımız küçük sorunlara kadar her yerde tırnaklarımızı kullanırız. Sonuç "Bir türlü uzamıyor!" Güzel görünümlü tırnaklara sahip olmak gerçekten de zordur. Dokuz tanesi uzar, biri kırılıverir ve görün tüyü bozar. Hepsi mecburen kesilmişken birinin hiç kırılmayacağı tutar, uzar da uzar... Şimdilerde protez tırnaklar sıradan parfümeri mağazalarında bile satılsa da hemen her kadının tırnaklarıyla başı derttedir. Oysa birkaç önlemle sağlıklı ve dayanıklı tırnaklara sahip olmamız işten bile değil...


O BİR 'BOYNUZSU TABAKA'

Sözlüklerdeki tanımı bu-, 'parmak uçlarını örten boynuzsu tabaka'. Gerçekten de tırnaklarımız, bizim onlar için kurduğumuz hayallerden habersiz, esas işlevlerini yerine getirmeye çalışırlar. Ana işlevleri, parmak uçlarını darbe, kesilme gibi dış etkilerden korumak ve küçük nesneleri tutup almayı sağlamaktır. Derimize göre çok daha sert olan ve 'keratin' adı verilen proteinli bir maddeden oluşan tırnaklar, ana maddesini ne kadar iyi korursa kendisinden beklenenleri de o ölçüde yerine getirebilir. Buna hayallerimiz de dâhil! Tırnakların sağlığı iki ana etkene bağlıdır, sağlıklı bir vücut ve tırnakları tehdit eden dış etkilerden korunma. Bu anlamda tırnaklarımız, aynı zamanda genel sağlığımızın da aynasıdır diyebiliriz. Tırnaklanmazda ortaya çıkan pürüzler, katlara ayrılma ve beyaz lekeler vücudumuzun demir, kalsiyum, B vitamini ve potasyum eksikliği yaşadığını gösterir. Bu belirtilerin zaman geçirmeden değerlendirilmesi ve uzman yardımıyla hangi maddenin eksikliği varsa tespit edilip önlem alınması, genel vücut sağlığımız için çok önemlidir. Bazen ilaçlar yardımıyla tamamlanması gereken bu eksiklik, bize beslenme düzenimizi de gözden geçirmemiz gerektiğini hatırlatır. Demir, kalsiyum, B vitamini ve potasyum açısından zengin olan gıdalar genel sağlığımız için olduğu kadar tırnaklarımızın sağlığı için de çok gereklidir. Yine tırnaklarımızın ayna tuttuğu bir başka beslenme hatası yeterince su içmemektir. Tırnaklar zayıf ve kırılgansa, kolayca katlara ayrılıyorsa, bu yeterince su içmediğimizin göstergesi olabilir. Genel olarak tüm vücudumuz için hayati önem taşıyan su, tırnaklarımızın da temel kaynağıdır.
Haftada bir el ve ayak tırnaklarına evde bakım yapmalıyız. Manikür ve pedikür yaptırma alışkanlığımız varsa bunun süresi de 4-6 haftayı geçmemeli. Şüphesiz, manikür ve pedikür yaptırdığımız yerin hijyen kurallarına uygun bir yer olduğundan da emin olmamız gerekir.

YANDAN TÖRPÜLEMEYİN

Evde tırnak ve tırnak çevresindeki etlerin bakımını yaparken de gerekli temizlik kurallarını mutlaka uygulamalıyız. Tırnak deyip geçmemeli, mikrop kaptığında başımıza çok önemli sorunlar açabilir. Tırnak bakımını yaptıktan sonra, gerekiyorsa tırnak yüzeyine koruyucu jel uygulayabiliriz. Törpülemeyi sık sık yaparız, çoğunlukla da aklımıza estiği gibi. Oysa törpü yapmanın da bir düzeni var. Tırnakların yan kısımları törpülenmemen, çünkü daha kırılgan olur ve yanlardan başlayan kırılma kısa sürede tırnağın tümünü etkiler.

Günde birkaç kez tırnaklarımızı bir fırçayla yanlara doğru fırçalarsak, kan dolaşımını hareketlendirmiş oluruz, böylece tırnaklarımız daha çabuk uzar. Aynı etkiyi, her bir parmağımıza kökünden uca doğru masaj m yapmak da sağlayacaktır. İl Alkol içeren losyonlar tırnakları zayıflatır, bu tip  losyonlar kullanmamaya özen gösterelim, il Badem yağı sürmenin tırnaklara faydalı olduğu doğrudur, ama düzenli olarak günde altı adet badem yemenin de tırnakları kısa sürede sağlıklı hale getirdiğini biliyor musunuz? Bademde B tırnakların ihtiyacı olan yağ asitleri bulunduğu için beslenme programımıza bademi de eklemekte fayda var.


TIRNAKLARINIZA BUNU YAPMAYIN
• Günlük hayat içerisinde hiç düşünmeden, adeta refleks gibi yaptığımız bazı hareketler var. Her şeyden önce tırnaklarınız 'kesme, kazıma' aleti değil, bunu hiçbir zaman unutmamanız gerekiyor. Yapmanız gereken şey neyse, bunun yapılmasını kolaylaştıran ve tırnaklarınızdan çok daha dayanıklı olan aletleri kullanmayı alışkanlık haline getirin.

• Çağımızda her şey için ayrı bir deterjan var; temizlik, bulaşık, çamaşır, camlar, yüzeyler... Hepsi de kimyasal katkı maddeleri içeriyor ve aslında bu yüzden etkili. Bütün bu katkı maddelerinin cilde olduğu kadar tırnaklara da çok zararı var. Bu tür deterjanları kullanırken mutlaka eldiven kullanın, hem cildinizin hem de tırnaklarınızın sağlığını bozmayın.

• Oje sürmeden önce tırnaklarınızı yağ ve kirden arındırmanız gerekiyor, temizlenmemiş bir tırnağın üzerine sürülen oje, havayla teması kesilen kirlerin tırnağa nüfuz etmesine sebep olur ve sağlığını bozar.

• Ellerinizi sık sık nemlendirin, hem ellerinizi hem de tırnak ve tırnak diplerinizi korumuş olursunuz.

• Çok ağır yük taşımayın, ağırlık kanın ellerinize hücum ederek damarlarda birikmesine neden olur. Bu birikim zamanla damarların genişlemesine ve hoş olmayan bir görüntüye yol açar.

• Tırnakların fazla uzaması, sanıldığının aksine çirkin bir görüntü yaratır; ayrıca tırnaklar kırılmaya çok daha eğilimli hale gelir.

• Tırnaklarınızdaki kabarıklıkları törpüyle yok etmeye çalışmayın, tırnağınıza zarar verirsiniz. Bu kabarıklıkları ojeden önce bir kat koruma jeli sürerek yok edebilirsiniz.

Kaynak: Kiler Magazin Dergisi Ekim 2011 Sayfa:44-46

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.