Header Ads


MİS KOKULU ŞİFA DEPOSUNA

Mutfağımızda mis gibi bir koku:Fesleğen

FESLEĞEN YA DA REYHAN DİYE BİLİYORSUNUZ ONU... ADI ÖNEMLİ DEĞİL, MİS GİBİ KOKUSUYLA BAHÇEMİZİ, EVİMİZİ SARIYOR, LEZZETİYLE YEMEKLERİMİZİ TATLANDIRIYOR. BİRAZ YAKINDAN BAKALIM MI BU MİS KOKULU ŞİFA DEPOSUNA?
Fesleğenin Latince adı Ocimum basilicum. Halk arasında daha çok reyhan olarak biliniyor. Hatta fesleğen ve reyhanın, ayrı bitkiler olduğunu düşünen pek çok kişi var. Fesleğenin, saksılarımızda yetiştirdiğimiz küçük yapraklı bir cinsinin de bulunması, bu karışıklığı doğuruyor, çünkü saksı fesleğeni (Ocimum minimum) yemeklerde kullanılmıyor. Gerek baharat olarak yemeklerde kullandığımız, gerekse çeşitli rahatsızlıklar için çayını yapıp içtiğimiz bitkiye, mor fesleğen veya reyhan adı veriliyor. Saksıda yetiştirdiğimiz, kıvırcık yapraklarını okşadığımızda mis gibi kokan fesleğeni bir yana bırakıp, mor fesleğenden, yani reyhandan söz edelim.


KİMLİĞİ

Şifa veren birçok bitki gibi reyhan da ballıbabagiller familyasından... Çiçekli ve yapraklı dalları taze ya da kuru olarak kullanılıyor. Anayurdu Hindistan ve İran olmakla beraber, Akdeniz ülkelerinde bolca yetişiyor. Türkiye'de Güney Anadolu'da yetiştirilen bitkinin beyaz ya da pembe renkli çiçekleri ve 2-6 cm uzunluğunda oval yapraklarının hoş bir kokusu ve baharlı bir tadı var. Ayrıca yapraklarında, yüzde 0.1 oranında uçucu yağ (fesleğen esansı) bulunuyor. Bitkinin çiçek ve yaprakları, çiçeklenme aşamasında toplanıp gölgeli ve havadar bir yerde kurumaya bırakılıyor ve iyice kuruduktan sonra ince kıyılarak hava almayan kaplarda saklanıyor

GÜR VE PARLAK SAÇLAR İÇİN

1 demet fesleğen yaprağını yarım litre kaynar suya atarak haşlayın ve 20 dakika dinlendirin. Ilınınca süzerek kullanıma hazır edeceğiniz bu suyla, haftada iki kere saç diplerinize masaj yapın, ardından saçlarınızı yıkayın. Bu, saç köklerinizi güçlendirecek, saçınızı parlatacaktır.
PÜRÜZSÜZ BİR CİLT İÇİN

Leke, sivilce veya kırışıklara karşı fesleğenin temizleyici ve canlandırıcı etkisinden yararlanabilirsiniz. Fesleğen maskesini hazırlamak için, 1 avuç kuru fesleğen yaprağını bir çay fincanı kaynar suya atın, 1 çorba kaşığı süt tozu ekleyip ılınmaya bırakın. Daha sonra süzüp dairesel hareketlerle masaj yaparak cildinize yedirin. Özellikle kuru ciltler için çok yararlı bir doğal temizleme ürünüdür.

YEMEKLERİN VAZGEÇİLMEZ TADI

Özellikle et yemeklerine farklı bir lezzet Katan fesleğenin, makarnadan çorbaya çok çeşitli kullanım alanları var. Türk mutfağının vazgeçilmez tatları olan çorbalara olduğu kadar farklı makarna soslarına da baharlı bir lezzet katıyor. Sıradan bir salçalı makarna sosu reyhanla bambaşka bir lezzet kazanıyor.

FESLEĞENLİ MAKARNA:

• 1 yemek kaşığı kuru fesleğen 
• 2 büyük diş sarımsak 
• Zeytinyağı 
• 3 adet büyük boy rendelenmiş domates 
• 1 yemek kaşığı biber salçası
• Biraz doğranmış maydanoz
• Tuz 
• Yarım paket makarna
Kaynayan suya makarna ve tuzu atıp 10 dakika kadar haşlayın. Başka bir tencerede zeytinyağını kızdırıp rendelenmiş domatesleri ve biber salçasını koyup kaynatın. Kıvamı koyulaşmaya başlayınca önce ezilmiş sarımsakları, bir dakika sonra da fesleğeni ekleyin. Ocağın altını kapatıp kıyılmış maydanozları katın. Haşlanan makarnanın üzerine sosu dökün.

ŞİFA VEREN YEŞİLLİK

Fesleğen, yemeklerimize lezzet vermesinin yanı sıra

çay olarak demlendiğinde birçok yararlı etkiye de sahip. öncelikle sindirim sorunlarını gideren, gaz söktürü-cü ve mideyi rahatlatıcı etkiye sahip olan fesleğen, sadece bununla kalmıyor, stresten bağırsak parazitlerine kadar birçok alanda da şifa veriyor. Yatıştırıcı etkisi olan fesleğen, stres, gerginlik ve uykusuzluk durumlarında sakinleşmeye, uykunun düzene kavuşmasına yardıma oluyor. Tohumlan öksürüğe iyi gelen fesleğenin özsuyu da sinek ve böcek ıssırmalarına karşı etkili bir losyondur.
Genel kullanımı için yarım tatlı kaşığı fesleğenin bir bardak kaynamış su da 10 dakika demlendirilip süzüldükten sonra içilmesi yeterli. Ama bazı özel durumlar için fesleğenin başka bitkilerle karıştırılarak hazırlanan çaylarını denemekte fayda var. Örneğin, mide sorunlarınız varsa, tedaviye güçlü bir destek sağlamak için elma çekirdeği ve fesleğen tohumlarını ballı suda bir gün dinlendirip günde 2-3 bardak olmak üzere tüketmelisiniz. Vücudunuzda ödem oluşmasını önlemek ya da birikmiş fazla suyu atmak içinse, taze fesleğeni salatalarınızdan eksik etmemelisiniz. Ödemi önlediği gibi kan şekerini düzenlemeye de yardımcı olan fesleğen şeker hastalarına öneriliyor.


Uzmanlar tarafından astım, bronşit ve romatizmaya karşı tüketilmesi tavsiye edilen fesleğenin, saç ve cilt sorunlarına karşı da kullanıldığını belirtelim. Bu kadar çok faydası olan fesleğeni, kuru veya taze, demleyerek veya doğrayıp salatasını yaparak olabildiğince çok tüketmekte fayda var.
Kaynak: Kiler Magazin Dergisi Kasım 2011 Sayısı Sayfa:48-50

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.