Header Ads


ASİMO İŞARET DİLİYLE KONUŞUYOR

Gelelim Japonya örneğine. 1986’dan bu yana insansı robotlar üzerinde çalışan Honda mühendislerinin geliştirdiği 'Asimo’ adlı robotun son versiyonu da yine geçtiğimiz ay Honda’nın Tokyo’daki Ar-Ge merkezinde tanıtıldı

Tasarımın amacı, Asimo’nun insanlara yardımcı olması... İnsanlarla konuşabilen, yüzlerini tanıyabilen Asimo, aynı anda üç ayrı sesi birbirinden ayırarak cevap verebiliyor.
Ellerini rahatlıkla kullanabiliyor, yuvarlak cisimleri kavrayabiliyor, bardakları birbirine boşaltabiliyor, hareketlere tepki verebiliyor, yürürken engelle karşılaştığında yolunu değiştirebiliyor, merdiven çıkabiliyor.
“Peki bu robotun engellilerle ne ilgisi var?” diyeceksiniz. 48 kilo ağırlığında, 1 metre 30 santim boyundaki Asimo’nun en önemli özelliği, işaret diliyle konuşarak işitme engellilerle iletişim kurabilmesi. Elektrik enerjisiyle çalışan, pilleri azaldığında oluşturulan istasyona giderek kendini şarj edebilen Asimo, henüz dünyanın hizmetine sunulmadı. Ancak Honda tarafından belirlenecek evlerdeki aileler tarafından, deneme amaçlı olarak kullanılması düşünülüyor. Eğer Asimo bu denemelerde başarılı olursa seri üretimine geçilerek piyasaya sunulacak. Evet, Asimo ve benzeri teknoloji harikalarının engelliler önündeki tüm engelleri kaldırması için henüz zaman var. Ama yine de teknolojinin insanın hizmetinde olduğunu görmek umut verici.

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.