Header Ads


Çiçeklerin Dili Varmış"Bize Anlatıkları"

 Çiçeklerin dili ve anlamları
Çiçeği en çok seven ulusların başında Türkler geliyor. Nakışlardaki çiçek desenlerinden kumaş dokumalarına kadar günlük yaşantımızda çiçeğin bir anlamı oluyor.



• TOPLUM yaşantımızın simgeleşen anlatımı çiçek, zaman zaman yazısız bir mesaj, sözsüz bir konuşma oluyor. Dünyada çiçeği en çok seven ulusların başında gelen Türkler, çiçeklere dil vermede ve her birine bir anlam yüklemede öncü sayılıyor.

ANADOLU MOTİFLERİ 
Gül sevgiyi, sıklamen çekingenliği anlatıyor
Çiçeklerin dili konusunda ilk bilgilerin Anadolu'da olduğuna ilişkin kayıt Lady Mary Wortky Montague adlı bir İngiliz yazarın eserinde yer alıyor. Kocasının Padişah III. Ahmet zamanında elçi olarak bulunduğu 1718 yılında yazdığı bir mektupla Anadolu’da her çiçeğini bir anlam ifade ettiğini, hatta çiçeklerin renginin bile ayrı anlam taşıdığını söylüyor. “Hiçbir şey söylemeksizin. hiçbir işarette bulunmaksızın çiçekler vasıtası ile bir insanı sevdiğinizi söyleyebilirsiniz, onunla kavga edebilirsiniz, ona kendinizi tanıtabilirsiniz. Bütün bunları parmaklarınız da mürekkep izi olmadan yapmak ne güzel" şeklinde bir ifade kullanıyor.

 ÇİÇEKLER NELER SÖYLÜYOR? 
Bunun yanında Anadolu kadınının çiçeğe olan sevgisini ölümsüzleştiren kanıtlar da yaşıyor. Nakışlardaki çiçek motifleri, el dokusu kumaşlardaki çiçek desenleri çiçeğin toplumdaki yerini gösteren en güzel örneklerden bazılarını oluşturuyor. Derlenebilenler kadarıyla yurdumuzda "Çiçeklerin Dili" şöyle:
Gladiol,Karmaşık düşünce, kararsızlık,anlamındaymış
   Papatya: İstek, işbirliği, temizlik,  
   Yasemin: cana yakınlık,
   Gladiol: Karmaşık düşünce, kararsızlık,  
   Karanfil: Umutsuzca bir sevgi,
   Gül: Sevgi, utangaç aşk,
   Geranyum: Gerçek dostluk, melankoli,  
    Menekşe: Fikir ve düşüncelilik,
    Eğrelti: Büyüleyici samimiyet,
    Fesleğen: Samimiyet,  
    Sümbül: Şen, şakrak, neşeli,  
    Leylak: “İlham kaynağımsın" anlamında,
    Mersin: Doğa sevgisi,  
    Şeftali çiçeği: Esirinim, kölenim,  
    Akasya: Dostluk, platonik aşk.  
    Badem çiçeği: Ümit,  
    Elma Çiçeği: Tercih, seçme,  
    Açelya: soğukkanlılık, 
    Kaktüs:Sıcaklık ve heyecan,  
Siklamen: Çekingenlik,  
Nergis: Saygı ve itibar,  
Dalya: Karamsarlık.
   
Geranyum,gerçek dostluğun sembolü olarak biliniyor
KARARSIZLIK ANLATIYOR
Doğanın bize birer armağanı olan çiçeklerin, kendilerine göre bir anlamlan var. Papatya:güçlü isteği. temizliği yasemin: cana yakınlığı anlatıyor. Mevsim çiçeklerinden "gladiol: karmaşık düşünce ve kararsızlığın ifadesi olarak biliniyor.

DOSTLUK SEMBOLÜ 
Sevgiyi ve utangaç bir aşkı anlatan gül umutsuz bir sevgiyi dile getiren karanfil, günlük yaşantımızın birer parçası oldular,"geranyum" çiçeği gerçek dostluğun sembolü olarak biliniyor.
Mersin çiçeği: Doğa sevgisi,



 • • YEŞİL GÜZELDİR 

Balkon çiçekleri
Balkon çiçeklerinin güzel bir şekilde açması için özenli bir bakım gereklidir. Bunun için gübreleme ilk sırada yer alır. Çiçeklerinizi ektikten bir ay sonra mutlaka gübrelemelisiniz. Gübreler çeşitli şekillerde olurlar. Kimisi katı olup serpilir kimisi de toprağa batırılır. Herşekilde gübreler suyla birlikte köke kadar inmelidir. Çiçeklerinizle çok uzun süre ilgilenmiyecekseniz o raman uzu süreli bir gübre koymalısınız. Bunun için en uygun ay Haziran’dır. Birkaç çiçeği birden aynı yere ekecekseniz, ayda bir gübrelemeniz şarttır. Gübreleme dışında bir de sulama işlemi çok önemlidir. Bu da mutlaka sabah ve akşam saatlerinde olmalıdır. Kızgın öğlen güneşinde sularsanız, çiçeklerin yaprakları yanar.


Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.