Header Ads


YAPILAMAYAN İSTANBUL'UN FETHİ FİLMLERİ

İstanbulun fethinin gazetelerde çıkan haberlerden bazılarını sizlerle paylaşmak istedim.
O dönemin en meşhur isimlerinden biri olan İtalyan aktirist Silvana Mangano ile ilgili haber dikkat çekici. Silvana Mangano 21 Nisan 1930 - 16 Aralık 1989 tarihlerinde yaşamış bir İtalyan aktristir.2.Dünya Savaşı sırasında yoksulluk içinde büyümüş. Mangano bir dansçı olarak eğitilmiş ve 1946 yılında "Miss Roma" güzellik yarışmasını kazanmadan önce bir model olarak çalışmış. 


1949 yılında rol aldığı Acı Pirinç(Bitter Rice) filmi ile dikkate değer bir başarı elde etti.Asıl başarısı ve populerliği ise 1950 liler ve 1970 lerdi.16 yaşında kazandığı İtalya Güzellik yarşıması,hayatının dönüm noktası olmuştur.1989 yılında ise Akciğer kanserinden ölmüştür.Bu kısa bilgiden sonra haberimiz aşağıda:
"İstanbul'un Fethi filminde oynamak üzere  Silvana Mangano,şehrimize geliyor   Silvana Mangano'nun kocası film prodüktörü Dino Di Laurentis'in sahibi bulunduğu bir İtalyan Film Şirketi «İstanbulun Fethi' ne dair bir film çevirmek üzere memleketimizle temaslara geçmiştir. Çevrilecek film, renkli ve sinemaskop olacaktır. Harici sahneler Türkiyede çevrilecek ve Türk, İtalyan. Fransız ve Amerikalı artistler rol alacaklardır."09.11.1954, Milliyet, Sayfa 3
Silvana Mangano
 İki ay önce ise şöyle bir haber  var:
Büyük ihtimalle 1951 yılında çevrilmiş olan Yönetmen: Aydın Arakon,Yapımcı:Murat Köseoğlu,Müzik:Nedim Otyam Oynayanlar:Sami Ayanoğlu,Reşit Gürzap,Müfit Kiper,Atıf Avcı,Kemal Ergüvenç,Turan Seyfioğlu gibi oyuncuların rol aldığı film olan İstanbul'un Fethi filimidir.
08.07.1954, Milliyet, Sayfa 1
New  York sinemalarında Türk filmi gösteriliyor New York' Squire sinemasında "İstanbul'un Fethi"isimli Türkçe sesli bir film gösterilmiştir.
 1955 yılında ise bu sefer İtalya Roma'da  İstanbul'un fethi filminin,çekimlerini başlanacağını ünlü fransız rejisör Poitiers ve Münir Hayri Egeli tarafından çevrilmeye başlanacağı ve Cem Sultanın Annesi Rolünde ise Eleonora Rossi Drago'nun
oynacağı haberi.Bununla ilgilide gerçekleşen bir proje bulamadım ama Münir Hayri Egeli'ye ait 1951 yılında çevrilmiş Cem Sultan filmi vardı.
Eleanora Roosi Drago
Fatih Sultan Mehmet ile Cem Sultanın annesi olduğu tahmin edilen Maria Dandolo’nun arasında geçen aşk macerasını canlandıracaktır. Filmde ayrıca o sıralarda İstanbulda bulunan ve Maria Dandolo'yu müdafaa eden Cenovalı subayların ve Fatih Sultan Mehmed’in meşhur portresini çizen maruf İtalyan ressamı Bellini'nin Osmanlı imparatorluğunun merkezine gelişi de canlandırılacaktır. İstanbul'un Fethi'nin rejisörlüğünü tanınmış Fransız rejisörü Poitiers ve Münir Hayri Egeli yapacaklardır. Bu filmde İmparatorun sevgilisi rolünü meşhur İtalyan artisti Eleanora Roosi Drago oynayacak. Fatih rolünü de kuvvetli bir ihtimale göre Amerikan artisti Frank Lattimore veya Rosano Brazzi deruhte edeceklerdir,Filmin dış sahneleri Türkiye'de,iç sahneleri ise İtalya’da çevrileektir

 Ama asıl ilginç haber 10 yıl sonra geliyor ve Dino De Laurentis tekrar karşımıza çıkıyor. Bu sefer İstanbul'un Fethi "Siyah Melek" olarak. Bütçede baya sağlam 10-15 milyon dolarlardan bahsediliyor. İşin garip tarafı ise bu haberin bir benzeri 1962 yılında yapılmış ve 100 milyon dan bahsediliyor. Haberler aşağıda:
18 Aralık 1962-Akşam Gazetesi
 İTALYAN FİLMCİLERİ İSTANBUL'UN İMARINA 100 MİLYON HARCAYACAK
  Filmi için surları eski haline getirmek isteyen Laurentis,Maliye ile anlaşmaya vardı.  Bir türlü imar edilemeyen İstanbul'un, eski haline, yani fethedildiği zamanki duruma getirilmesi kararlaştırılmış ve bu iş için 100 milyon lira tahsis edilmiştir.  Buna dair anlaşma Maliye Bakanlığı ile tanınmış prodüktör Dina Laurentis arasında yapılmış,Maliye Bakanlığı prodüktöre lazım gelen her türlü kolaylığı göstereceğini vaadetmiştir.
  "Acı Pirinç" filminin yıldızı Silvana Mangano'nun kocası olan Laurentis dün Maliye Bakanlığı'ndan çıkarken şu bilgiyi vermiştir:  "İstanbul'un fethi konulu "Siyah Melek" adındaki filmi çevirmeye yakında başlayacağız." http://www.dunyabulteni.net/?aType=haber&ArticleID=139970

Silvana Mangano
15.07.1964, Milliyet, Sayfa 1 "İstanbul'un fethine ait »Siyah Melek» İstanbul’da
cevrilecek.Tanınmış İtalyan film prodüktörlerinden olan Dino de Laurentis Turizm ve Tanıtma Bakanlığıı ile işbirliği yaparak İstanbul'un fethine ait «Siyah Melek» isimli bir ilim çevirecektir. 10-15 milyon dolarlık bütçesi olan bu filimin çevrilmesi için kesin anlaşma yapıldıktan sonra ünlü İtalyan prodüktörü Türkiyeye gelecek ve filmin İstanbulda çevrileceğini resmen açıklayacaktır.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 İşte "Fetih: 1453" filmi çekilmeden önce İstanbul Fethi ile ilgili hangi projeler yapılmış diye yaptığım kısacık araştırmada ilginç haberler le karşılaştım ve bunları sizinle paylaştım. Büyük paralar,büyük artistler,yönetmenler var ama ortaya çıkan bir sonuç yok.
"Fetih,1453"te İstanbul'u aleni olarak fethetmiş ama sanırım biz 500 yıl sonra gizliden gizliye fetih edildiğimizin farkında değilmişiz.

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.