Header Ads


LEVELLER HAREKETİ...

 İngiltere tarihinde, kraliyete karşı yapılan 1642 ve 1651 yılları arasında sürmüş olan iç savaşın içinde bir iç savaş gibi olan Leveller hareketi o dönemde kralın yetkilerini sınırlandırmak isteyen Cromwell'e destek veren bir takım üst rütbeli subaylar ve askerlerden oluşmaktaydı fakat onların tek isteği kraliyetin yetkilerini sınırlamak değil ayrıca toprak sahiplerinin de aşırı gücünü kısıtlamak idi fakat Cromwell bu durumun kendi çıkarları için uygun olmadığını göstermiş ve daha sonrasın da Leveller ile mücadele etmiştir.
Yetkin bir güce sahip olmayan Leveller yenilmiştir.1647 ila 1649 yılları arasında oluşan bu çatışma İngiliz iç savaşında Cromwellin daha da güçlenmesi sağlamıştır.

TARİHTE LEVELLER HAREKETİ 
Leveller hareketi, İngiliz tarihinin Cromwell döneminde ortaya çıkmış olan, fakat bütün dünyadaki demokratik hareketler tarihinde de bir yeri bulunan bir halk hareketidir. Bu hareket belirli bir zaman sınırı içinde yer almıştır. 17. yüzyılın başında Cromwell'in Kral Charles’a karşı yürüttüğü başarılı askeri kampanya sonrasında ortaya çıkmıştır. İktidarın yeni ellere geçmesiyle ortaya siyasal bir üçgen çıkmıştı: Düşmanlarını biribirine düşürmekten umutlanan yenik kral, hedefleri belirsiz olan yeni meclis ve yönetici Cromwell. 

Cromwell'in askerleri krala ve meclise güvenmiyor. Cromwell’in bir takım devrimler yapmak yerine daha önceleri başında yürüdüğü kuvvetleri satacağından korkuyorlardı. Leveller ilk önce, subayların yürürlüğe koyduğu tutucu reform tasarısını beğenmeyerek, devrimin varması gereken sonuçlarla ilgili köklü programları savunan askerler arasında radikal bir parti olarak ortaya çıktı. Yer alan tartışma subayların temsil ettiği zengin sınıfın düşünceleriyle askerlerin tercihleri arasındaki büyük farkları ortaya koyuyordu. 1648'de Leveller sivil bir parti olarak kaldı. Leveller'in önderi John Lilburne dürüst, korkusuz ve kavgacı biriydi. İki kez mahkeme başkanını aşıp halka seslenerek, eşine ender rastlanır siyasi davaların kahramanı olmuştu.

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.