Header Ads


DOĞRU DİYET YAPMANIN 10 DOĞRU YOLU


 Bir uzman gözetiminde, kişiye özel hazırlanan diyet programları yalnızca kilo vermeye değil, kişinin genel yaşam kalitesini yükseltip, gelecek günlerini garanti altına almaya da yardımcı oluyor. Birçok diyet pazartesi sabahı başlayıp, akşamüstü saatlerinde sona eriyor. Oysa kişinin sağlık durumu, yaşam stili ve beslenme alışkanlıklarına uygun olarak, bir uzman tarafından düzenlenen diyet programları kilo vermenin kalıcı olmasma yardım ediyor. Bunu yaşam tarzma dönüştürmek ise sağlıklı yaş almanm önündeki engelleri ortadan kaldırıyor. Bu konuda uyulması gereken kuralları Acıbadem Kocaeli Hastanesi'nden Diyetisyen Yasemin Bekmezci ve Acıbadem Kadıköy Hastanesi'nden Diyetisyen Şengül Sangu Talak'tan öğrendik.




1 SAĞLIK MUAYENESİNDEN GEÇİN


Dyt. Yasemin Bekmezci: Herkesin kalori ihtiyacı cinsiyete, yaşa, boya, ağırlığa göre değişiyor ve bu nedenle diyetin kişiye özel olması gerekiyor. Diyet yapacak kişinin genel sağlık durumu ise kan tahlilleri ve muayene ile belirleniyor. Bunlara ek olarak sosyal hayatı ve mevcut beslenme alışkanlıkları da göz önünde bulundurularak kişiye özel bir diyet programı belirleniyor. .



2 HEDEFLERİNİZİ BELİRLEYİN

Dyt. Yasemin Bekmezci: Doğru hedefler belirleyin. Herkes sıfır beden olmak zorunda değil! Ayrıca zayıf olmak demek, sağlıklı olmak anlamına gelmiyor. Mutlaka bir diyetisyene danışarak ideal kilonuzun ne olması gerektiğini öğrenerek diyete başlayın.

3 DENGELİ BESLENİN

Dyt. Şengül Sangu Talak: Hızlı kilo vermeye çalışmak O kronik hastalık riskini artırıyor. Metabolik hastalıklar yanlış beslenme alışkanlıklarından ortaya çıkıyor. Bu nedenle sağlıklı beslenmenin ön plana çıkarılması ile besin gruplarını zamanına, miktarına ve kalitesine dikkat ederek yemek gerekiyor. Bunun için doğru tabak modelini kullanmak önem taşıyor. Tabağın dörtte birlik kısmında hayvansal kaynaklı proteinler (et, balık vb), dörtte birinde karbonhidratlı besinler (ekmek, tahıl, bulgur vb), dörtte birinde sebze ve meyveler, dörtte birinde ise süt ve süt ürünleri olması öneriliyor.

4 BESİN SEÇİMİNE DİKKAT EDİN

Dyt. Şengül Sangu Talak: Beslenme düzeninde rafine edilmemiş ve işlem görmemiş yiyecekleri ön plana çıkartmak gerekiyor. Bu noktada temel, tam tahıllı besinler oluyor. Ekmeği yememek değil, doğru biçimde ve miktarda tüketmek önem taşıyor. En sağlıklı ekmek çeşitleri, tam buğday veya tam çavdar. Makarna ve erişte seçerken durum buğdayından yapılmış olanların tercih edilmesi gerekiyor. Bulgur da tüketilmesi tavsiye edilen tahıllar arasında yer alıyor. Besin öğeleri açısından zengin tam tahıllı öğünler tokluğu artırıyor.

5 ARA ÖĞÜNLERİ ATLAMAYIN

Dyt. Yasemin Bekmezci: Öğün aralarının uzamasıyla vücutta yağ birikimi, kan yağlan (kolesterol, lipit) düzeyi ile kalp hastalıkları ve diyabet riski artıyor. Bu nedenle günde en az üç öğün beslenmek, ana öğünlere ek olarak doğru tercihlerle yapılan ara öğünlerin planlanması gerekiyor. Ara öğünler metabolizmayı hızlandırdığı gibi tokluk hissini de destekliyor.

6 YAĞI GEREĞİNCE TÜKETİN

 Dyt. Şengül Sangu Talak: Yağı tamamen hayatımızdan çıkartmamak gerekiyor. Çünkü sağlık açısından çok önemli olan yağda eriyen vitaminlerin taşınmasını ve hormonların dengeye girmesini sağlıyor. Zeytinyağı, içeriğindeki zengin yağ asitleri sayesinde temel besin kaynağı olarak önem taşıyor. Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar da iyi birer yağ kaynağı... Yağlı besinlerin güçlü bir protein kaynağı olduğunu da unutmamak gerekiyor. Eğer ağır geliyorsa, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı ikiye bir oranında karıştırılarak da kullanılabiliyor.

7 ŞEKER VE TUZ TÜKETİMİNİ KISITLAYIN

 Dyt. Yasemin Bekmezci: Yüzde 100 karbonhidrat olan şekerin herhangi bir besin değeri yok. Yiyeceğe dışarıdan şeker eklemek ise alınacak kaloriyi artırmak anlamına geliyor. Tuza da şeker kadar dikkat edilmesi gerekiyor. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon, osteoporoz gibi sağlık problemleri ile ilişkili oluyor. "Kişinin kalori ihtiyacı cinsiyete, yaşa, boya, ağırlığa göre değişiyor. Bu nedenle de diyetin kişiye özel olması gerekiyor." M

8 METABOLİZMANIZI CANLANDIRIN

Dyt. Yasemin Bekmezci: Metabolizmayı zinde tutmak için egzersiz en önemli faktörler arasında yer alıyor. Mümkünse herkesin haftanın her günü veya en azından çoğu günlerinde 30 dakikalık egzersiz yapması öneriliyor. Dyt. Şengül Sangu Talak: Su tüketimi doğru beslenmenin ve canlı bir metabolizmanın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Toplum olarak su tüketimimizi artırmamız gerekiyor, Su ile sıvıyı karıştırmamak da önem taşıyor. Ayrıca doğru kilo vermek isteyen herkesin, doğru uyuması gerekiyor. Yedi saatin altında ve sekiz saatin üstünde uyumak metabolizmanın dengesini bozuyor. Uykunun bölünmemiş olması da önem taşıyor.

9 YEMEĞİNİZİ SAKİN BİR ORTAMDA YİYİN

 Dyt. Şengül Sangu Talak: Yapılan araştırmalar televizyon başında, özellikle de haber bülteni seyrederken besin aliminin arttığını gösteriyor. Yüksek volümlü müzikler de aynı etkiyi gösterebiliyor. Dolayısıyla sakin bir ortamda ve başka bir şeyle uğraşılmadan yemek yenmesi önem taşıyor. Mideye doyma sinyali 20 dakikada gidiyor. Yemek sırasında her lokmadan sonra çatal ve bıçağın masaya bırakılıp, tekrar ele alınması çiğnemeye fırsat verilmesi açısından yardımcı oluyor.

10 MOTİVASYONUNUZU YÜKSELTİN

 Dyt. Yasemin Bekmezci: Hayat toz pembe değil! iyi günleriniz olduğu gibi, kötü günleriniz de oluyor. Ama her koşulda kararınızdan vazgeçmemeniz gerekiyor. Kaçamaklarınız olsa bile, diyete kaldığınız yerden devam ederek, kendinize ve başaracağınıza inanmalısınız. Dyt. Şengül Sangu Talak: “Diyet yapıyorum” değil, "Hayatımın dengesini kuruyorum, sağlıklı besleniyorum, var olan risklerimi düzenliyorum, bu arada da kilo veriyorum” diyebilmelisiniz. Diyeti yaşamınızla örtüştürmek, eksiklikleri giderip yeni yaşam stiline yönelmek, beslenmeyi de bu düzende sürdürmek başarıyı getiriyor.


Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.