DOĞRU DİYET YAPMANIN 10 DOĞRU YOLU
Bir uzman gözetiminde, kişiye özel
hazırlanan diyet programları yalnızca
kilo vermeye değil, kişinin genel yaşam
kalitesini yükseltip, gelecek günlerini
garanti altına almaya da yardımcı oluyor. Birçok diyet pazartesi sabahı başlayıp,
akşamüstü saatlerinde sona eriyor. Oysa kişinin
sağlık durumu, yaşam stili ve beslenme
alışkanlıklarına uygun olarak, bir uzman
tarafından düzenlenen diyet programları kilo
vermenin kalıcı olmasma yardım ediyor. Bunu
yaşam tarzma dönüştürmek ise sağlıklı yaş
almanm önündeki engelleri ortadan kaldırıyor.
Bu konuda uyulması gereken kuralları
Acıbadem Kocaeli Hastanesi'nden Diyetisyen
Yasemin Bekmezci ve Acıbadem Kadıköy
Hastanesi'nden Diyetisyen Şengül Sangu
Talak'tan öğrendik.
1 SAĞLIK MUAYENESİNDEN GEÇİN
Dyt. Yasemin Bekmezci: Herkesin kalori ihtiyacı
cinsiyete, yaşa, boya, ağırlığa göre değişiyor ve bu
nedenle diyetin kişiye özel olması gerekiyor. Diyet
yapacak kişinin genel sağlık durumu ise kan tahlilleri ve
muayene ile belirleniyor. Bunlara ek olarak sosyal hayatı ve mevcut
beslenme alışkanlıkları da göz önünde bulundurularak kişiye özel bir
diyet programı belirleniyor.
.
2 HEDEFLERİNİZİ BELİRLEYİN
Dyt. Yasemin Bekmezci: Doğru hedefler belirleyin.
Herkes sıfır beden olmak zorunda değil! Ayrıca zayıf
olmak demek, sağlıklı olmak anlamına gelmiyor. Mutlaka
bir diyetisyene danışarak ideal kilonuzun ne olması
gerektiğini öğrenerek diyete başlayın.
3 DENGELİ BESLENİN
Dyt. Şengül Sangu Talak: Hızlı kilo vermeye çalışmak O kronik hastalık riskini artırıyor. Metabolik hastalıklar yanlış
beslenme alışkanlıklarından ortaya çıkıyor. Bu nedenle
sağlıklı beslenmenin ön plana çıkarılması ile besin gruplarını
zamanına, miktarına ve kalitesine dikkat ederek yemek gerekiyor.
Bunun için doğru tabak modelini kullanmak önem taşıyor. Tabağın
dörtte birlik kısmında hayvansal kaynaklı proteinler (et, balık vb),
dörtte birinde karbonhidratlı besinler (ekmek, tahıl, bulgur vb), dörtte
birinde sebze ve meyveler, dörtte birinde ise süt ve süt ürünleri olması
öneriliyor.
4 BESİN SEÇİMİNE DİKKAT EDİN
Dyt. Şengül Sangu Talak: Beslenme düzeninde rafine
edilmemiş ve işlem görmemiş yiyecekleri ön plana
çıkartmak gerekiyor. Bu noktada temel, tam tahıllı
besinler oluyor. Ekmeği yememek değil, doğru biçimde
ve miktarda tüketmek önem taşıyor. En sağlıklı ekmek çeşitleri,
tam buğday veya tam çavdar. Makarna ve erişte seçerken durum
buğdayından yapılmış olanların tercih edilmesi gerekiyor. Bulgur da
tüketilmesi tavsiye edilen tahıllar arasında yer alıyor. Besin öğeleri
açısından zengin tam tahıllı öğünler tokluğu artırıyor.
5 ARA ÖĞÜNLERİ ATLAMAYIN
Dyt. Yasemin Bekmezci: Öğün aralarının uzamasıyla
vücutta yağ birikimi, kan yağlan (kolesterol, lipit) düzeyi ile
kalp hastalıkları ve diyabet riski artıyor. Bu nedenle günde
en az üç öğün beslenmek, ana öğünlere ek olarak doğru
tercihlerle yapılan ara öğünlerin planlanması gerekiyor. Ara öğünler
metabolizmayı hızlandırdığı gibi tokluk hissini de destekliyor.
6 YAĞI GEREĞİNCE TÜKETİN
Dyt. Şengül Sangu Talak: Yağı tamamen hayatımızdan
çıkartmamak gerekiyor. Çünkü sağlık açısından çok önemli
olan yağda eriyen vitaminlerin taşınmasını ve hormonların
dengeye girmesini sağlıyor. Zeytinyağı, içeriğindeki zengin
yağ asitleri sayesinde temel besin kaynağı olarak önem taşıyor. Ceviz,
fındık ve badem gibi yağlı tohumlar da iyi birer yağ kaynağı... Yağlı
besinlerin güçlü bir protein kaynağı olduğunu da unutmamak gerekiyor.
Eğer ağır geliyorsa, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı ikiye bir oranında
karıştırılarak da kullanılabiliyor.
7 ŞEKER VE TUZ TÜKETİMİNİ KISITLAYIN
Dyt. Yasemin Bekmezci: Yüzde 100 karbonhidrat olan
şekerin herhangi bir besin değeri yok. Yiyeceğe dışarıdan
şeker eklemek ise alınacak kaloriyi artırmak anlamına
geliyor. Tuza da şeker kadar dikkat edilmesi gerekiyor.
Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon, osteoporoz gibi sağlık problemleri ile
ilişkili oluyor.
"Kişinin kalori ihtiyacı
cinsiyete, yaşa, boya,
ağırlığa göre değişiyor.
Bu nedenle de diyetin
kişiye özel olması
gerekiyor."
M
8 METABOLİZMANIZI CANLANDIRIN
Dyt. Yasemin Bekmezci: Metabolizmayı zinde tutmak
için egzersiz en önemli faktörler arasında yer alıyor.
Mümkünse herkesin haftanın her günü veya en azından
çoğu günlerinde 30 dakikalık egzersiz yapması öneriliyor.
Dyt. Şengül Sangu Talak: Su tüketimi doğru beslenmenin ve canlı
bir metabolizmanın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Toplum
olarak su tüketimimizi artırmamız gerekiyor, Su ile sıvıyı karıştırmamak
da önem taşıyor. Ayrıca doğru kilo vermek isteyen herkesin, doğru
uyuması gerekiyor. Yedi saatin altında ve sekiz saatin üstünde uyumak
metabolizmanın dengesini bozuyor. Uykunun bölünmemiş olması da
önem taşıyor.
9 YEMEĞİNİZİ SAKİN BİR ORTAMDA YİYİN
Dyt. Şengül Sangu Talak: Yapılan araştırmalar televizyon
başında, özellikle de haber bülteni seyrederken besin
aliminin arttığını gösteriyor. Yüksek volümlü müzikler de
aynı etkiyi gösterebiliyor. Dolayısıyla sakin bir ortamda ve
başka bir şeyle uğraşılmadan yemek yenmesi önem taşıyor. Mideye
doyma sinyali 20 dakikada gidiyor. Yemek sırasında her lokmadan
sonra çatal ve bıçağın masaya bırakılıp, tekrar ele alınması çiğnemeye
fırsat verilmesi açısından yardımcı oluyor.
10 MOTİVASYONUNUZU YÜKSELTİN
Dyt. Yasemin Bekmezci: Hayat toz pembe
değil! iyi günleriniz olduğu gibi, kötü günleriniz
de oluyor. Ama her koşulda kararınızdan
vazgeçmemeniz gerekiyor. Kaçamaklarınız
olsa bile, diyete kaldığınız yerden devam ederek, kendinize ve
başaracağınıza inanmalısınız.
Dyt. Şengül Sangu Talak: “Diyet yapıyorum” değil, "Hayatımın
dengesini kuruyorum, sağlıklı besleniyorum, var olan risklerimi
düzenliyorum, bu arada da kilo veriyorum” diyebilmelisiniz. Diyeti
yaşamınızla örtüştürmek, eksiklikleri giderip yeni yaşam stiline
yönelmek, beslenmeyi de bu düzende sürdürmek başarıyı getiriyor.
Yorum Bırakmak İster misiniz?