Header Ads


SİVRİSİNEKLERİN HİÇ AKLINIZA GELEMEYECEK VAR OLUŞ NEDENİ


Sivrisinek deyip geçmemek lazımmış. Herkesin merak ettiği sivrisineklerin faydası var mı sivrisinek zararlı mı yoksa yararlı mı sorularına cevap bulabileceğiniz bir yazı hazırladık.

Yazlıkçıların ve tatilcilerin en çok şikayet ettiği hayvanlardan sivrisinek tam bir tatil bozucu yaratıklar olarak görülmektedir. O güzel tatil günlerinde huzuru bozan, ne işe yaradıkları belli olmayan sanki bu dünyaya sadece insanları rahatsız etmek için gelmiş ve tek amaçları buymuş gibi davranan sivrisinekler bu amacı hakkıyla yerine getiriyorlar gibi görünüyor peki aslında amaçları çok daha tehlikeliyse...

Sivrisinek deyip geçmeyin
Sivrisinekler bütün araştırmalar sonucunda tek bir ortak noktada buluşuyorlar. İnsanlara mussalat olmak başka hiç bir amaçları ya da faydası yok fayda olarak göründükleri de aslında kendi soyunu devam ettirmekten başka bir şeye hizmet emiyor. Yazımızı sonuna kadar okuduğunuz zaman kaşınmak en tatlı derdimiz olacaktır.
Sivrisinek ısırmasından dolayı oluşan kaşıntı
aslında hayatınızı kurtaran bir belirtidir

SİVRİSİNEKLERİN DÜNYADA VAR OLMA NEDENİ NEDİR?

Diğer bir soru ile sivrisinekler faydalı mıdır?

 Sivrisinekler, bizi rahatsız etmekten başka hiçbir amaca hizmet etmemektedir. Fakat sivrisineklerin bakış açısından bakarsak ortaya daha korkunç bir amaç çıkmakta ve o amaç daha çok sivrisinek yapmaktır. Kuşlar, balıklar, kurbağalar ve onları yiyen diğer hayvanlar açısından bakıldığında, sivrisineklerin amacı biz bir besin kaynağıyız bizi öldürür veya yok ederseniz ekosistem zarar görür o yüzden biz çok yararlıyız aslında hikayesine inanmayın onlar sadece kendilerini yaşatmak için bir kısmını feda eden çok sinsi yaratıklardır.  

Sivrisinekler dünyada ki en büyük biyolojik silahlardır.
Arktik tundra'da, sivrisinekler, yumurtadan çıktıklarında yoğun bulutlar oluştururlar. Bölgede yuvalayan kuşlar sivrisinekler kaybolduğunda onları besin kaynağı olarak özleyebilirler . Ancak diğer bilim insanları, sivrisineklerin kuşların diyetlerinin yeterince büyük bir bölümünü oluşturmadıklarını ve midye veya diğer böceklerde de hayatta kalabileceğini söylüyor.


Başka yerlerde, sivrisinek larva ya da yetişkin sivrisinek yiyen balıklar, kurbağalar, kertenkeleler, örümcekler ve diğer hayvanlar bir besin kaynağı kaybederler. Sivrisinekler, bazılarının besin kaynağının küçük bir bölümünü oluşturur, fakat çoğu hayvan zaten başka bir şey yediğinden ya da besin kaynaklarını değiştirebildikleri için zaten sorunda çok büyük olmayacaktır. Hali hazırda bu hayvanların sivrisineklerden beslenmesinin de en büyük sebebi onların çok fazla olup belli bir dengede tutulması için yediklerini de unutmamak lazım bu yüzden sivrisinekler olmasa da aç kalmazlar.


Vay bizim halimize

Sivrisinek larvaları sulak alanlarda çok miktarda organik madde tüketir ve besin maddelerini yeniden ekosisteme dönüştürürler, ancak diğer larvalar ve suda yaşayan canlılar da aynı şeyi yapar ve bu işi devralabilirler.  Erişkin sivrisinekler kanın yanı sıra nektar üzerinde de beslenirler bu nedenle bazı bitkiler, sivrisineklerin özellikle kuzey orkidelerini ziyaret etmeyi bırakmaları durumunda polen taşıyıcıları olmaması nedeniyle acı çekebilirler. Bunun biraz değişmesine rağmen, bu bitkiler  de ekosistem için mutlak bir öneme sahip değildirler.

Sivrisinekler ne ile beslenir?


Bilim İnsanları Sivrisinekleri İnsanlara Çeken Anahtar Kokuyu Tespit Ettiler
 California Üniversitesi'ndeki UC Davis Entomoloji Bölümü laboratuvarındaki kimyasal ekolojistler, Batı Nil virüsünü ve diğer yaşamı tehdit eden hastalıkları bulaştıran kanla beslenen Culex sivrisineklerini çeken, insanlarda ve kuşlarda doğal olarak üretilen baskın kokuyu belirlediler. Çığır açan araştırma, sivrisineklerin neden kuşlardan insanlara geçtiğini açıklıyor ve sivrisinek ve hastalık kontrolünde önemli gelişmelerin önünü açıyor.
Entomoloji profesörü Walter Leal ve UC Davis Entomoloji Bölümü'nden doktora sonrası araştırmacı Zain Syed, nonanal'in  sivrisineklerin keskin koku alma duyusunu tetikleyen ve onları bir kan yemeğine yönlendiren güçlü semiyokimyasal olduğunu buldu. 
Nonanal, bir semiokimyasal, bir mesaj taşıyan kimyasal bir madde veya karışımdır. 

Culex sivrisineklerini çeken, insanlarda ve kuşlarda doğal olarak üretilen baskın kokuyu belirlediler.



Sivrisinekler bizi nasıl buluyor, Sivrisinekler, antenlerinin koku alma reseptör nöronları ile kokuları algılar. " Culex quinquefasciatus'un antenleri, son derece düşük nonanal konsantrasyonları bile algılamak için son derece gelişmiştir."  Böcek kokusu konusunda önde gelen bir bilim adamı olan Yale Üniversitesi profesörü John Carlson, çalışmayı “sivrisineklerin ısırdıkları insanları nasıl bulduklarına dair merak uyandıran soru için önemli çıkarımlarla heyecan verici” olarak nitelendirdi. 
Carlson yaptığı açıklamada: "Leal ve Syed, Batı Nil virüsünü ileten sivrisineklerin antenleri tarafından büyük bir hassasiyetle algılanan bir insan kokusu tespit ettiler."  " Bu edinilen bilginin bilimsel ilgisine ek olarak, çalışmanın bu sivrisineklerin ve taşıdıkları hastalıkların kontrolünde önemli pratik uygulamaları olabilir." Leal, sivrisineklerin ana konakları olan kuşların Batı Nil virüsünün rezervuarı olarak hizmet ettiğini söyledi. Enfekte sivrisinekler kan emdiklerinde, virüsü kuşlar, insanlar, atlar, köpekler, kediler, yarasalar, sincaplar, kokarcalar, sincaplar ve evcil tavşanlar da dahil olmak üzere ev sahiplerine iletirler. 


Culex Sivrisineklerinin İnsan ve Kuş Türevli Bir Çekiciye Akut Koku Tepkisi

UC Davis araştırmacıları, çok ırklı ve çok ırklı insanlar ve tavuklar ve güvercinler de dahil olmak üzere çok sayıda kuş türü tarafından yayılan yüzlerce doğal olarak oluşan bileşiği test etti. Yaşları 20 ile 55 arasında değişen iki siyah, iki Çinli, sekiz Kafkas, üç Latin ve bir Doğu Hintli dahil 16 insan denekten kimyasal kokular topladılar. "Ardından koku alma reseptör nöronlarının (ORNS) özgüllüğünü ve duyarlılığını belirledik. Sivrisineklerin antenlerindeki izole bileşiklere, "

 “ Culex Sivrisineklerinin İnsan ve Kuş Türevli Bir Çekiciye Akut Koku Tepkisi” başlıklı yeni yayınlanmış araştırmaları, Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabının güncel baskısında yer almaktadır . ( Araştırma makalesini indirin: PDF ) Leal ve Syed, nonanal'in bilinen bir sivrisinek cezbedici olan karbondioksit ile sinerjik olarak hareket ettiğini buldu. Syed, "Sivrisinek tuzaklarını nonanal ve karbon dioksit kombinasyonuyla yemledik ve Davis yakınlarındaki Yolo County'de bir gecede 2000 kadarını çekiyorduk" dedi. "Nonanal, karbon dioksit ile birlikte, yalnızca karbondioksitle yemlenen tuzaklara kıyasla tuzak yakalamalarını yüzde 50'den fazla artırdı." 

SİVRİSİNEKLERİN FAYDASI VAR MIDIR?
Bu arada kitap okumanın faydaları ve zararları ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz.

Gelelim sivrisineklerin dünya için en büyük faydasına ve sivrisineklerin bu faydası insanlık için aslında bir katliam bu sayede dünya nüfusunu dengede tutarak aslında dünya için yaşanabilir bir alan oluşturmaları olarak ortaya çıkmakta. Psikopatlar ve seri katiller için ne kadar sevilesi hayvanlarmış meğerse sivrisinekler.  Gelelim teorinin açıklama kısmına: Eğer sivrisinekler dünyada olmasaydı; sivrisineklerin yaydığı hastalıklardan daha az insan ölecekti. Bu nedenden dolayı da özellikle nüfuslarını desteklemekte zorluk çeken ülkelerde daha fazla insan olacaktı. Bu sefer daha fazla besin daha fazla insan kaprisi ve daha fazla aç gözlü insanlar olacaktı ve haliyle daha fazla dünyaya zarar daha fazla doğa katliamı ve insanlık tek başına dünyayı yok eder.



Sivrisinekler hastalığı nasıl yayar?
SİVRİSİNEKLER SON YÜZYILDA KAÇ İNSANI ÖLDÜRDÜ?

İnsanlık son yüzyılda savaşlarla tahmini 200 milyon insanı katletmiş sivrisinekler yaydıkları sıtma hastalığı ile ise 400 milyon insanı öldürdüğü ortaya çıkmaktadır. İnsan insanı öldürürken doğaya ve her şeye zarar verirken sivrisinekler doğaya zarar vermeden insanları öldürmektedir. Bu açıklamadan şu sonuç çıkmalı mı? O zaman sivrisineklerin faydası; aslında bizi dünyaya karşı koruyarak en büyük faydayı sağlıyorlar. Ölenlerin çoğu masum çocuklar olsa da... 
Maalesef yine çocuklar zarar görüyor.
SİVRİSİNEKLERİ YOK ETMEK ÇÖZÜM MÜ?

Aslında sivrisineklerin yaydığı hastalıklar gelişen teknolojiler ile tehlikeli olmaktan çıktı ama asıl sorun bu teknolojilerin ihtiyacı olanlara ulaşmasını engelleyen zihniyeti kıramadıktan sonra doğa bir şekilde bizden intikamını mutlaka alıyor.


Bu arada fantastik bir bilgide yazalım: Aslında sivrisinekler dünya dışı akıllı varlıkların bizlerden kan örneği alarak biz insanlar hakkında vücut bilgilerine toplayan minik şırıngalara sahip laboratuvar robotlarıymış haberiniz olsun.




O yüzden siz siz olun sivrisinekleri hafife almayın ama sıtmaya karşıda tedbirinizi mutlaka alın. Tüm dünyada 25 Nisan günü Dünya Sıtma günü olarak sıtmasız bir dünya için çalışmalar yapılması için Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilmiş.

Yararlanılan kaynaklar:
http://evrimagaci.org/photo/tr/sivrisinekler-neden-var-ne-ise-yarar-yok-etsek-olmaz-mi
http://tr.euronews.com/2016/02/19/sivrisinekler-insandan-sonra-en-olumcul-canli
http://www.haberself.com/h/1536/
http://www.ttb.org.tr/STED/sted0800/4.html
http://www.halksagligi.hacettepe.edu.tr/duyurular/halkayonelik/sitma2.pdf
http://www.nationalgeographic.com/animals/invertebrates/group/mosquitoes/
http://www.mosquitoreviews.com/mosquitoes-purpose.html

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.