Header Ads


UNGUENTARIUMLAR

 Unguentarium sıvı parfüm, krem, bitkisel ilaç, sıvı baharat, zeytinyağı, bal, sirke gibi nesnelerin saklanmasında kullanılan bir kaptır.

 Uzun bir dönem, özellikle de mezarlarda bulunduğundan, unguentariumların, cenaze törenlerinde ölünün yakınlarının ve yas tutmak için kiralanan ağlayıcıların gözyaşlarının toplandığı, sonra da mezara ölü hediyesi olarak bırakıldığı düşünüldüğünden, arkeoloji biliminde unguentariumlara “gözyaşı şişesi” de denmektedir.
 

 Tıpta kullanılan çeşitli bitkilere ve bu bitkilerden elde edilen krem ya da sıvı ürüne “unguentum”, kokulu bitkilere ise “unguenta” adı verilmektedir. Ayrıca bir mezar yazıtından “unguentarius” kelimesinin parfüm üreticisi anlamında kullanıldığı anlaşılmaktadır. Unguentarium terimi bu kapların antik dönemdeki adı değildir. İçlerine konan ürünlerden dolayı bu kaplara unguentarium ismi verilmiş olmalıdır.Bu isim ilk kez 20. yüzyıl başlarında Kartaca’da kazı yapan Fransız arkeologlar tarafından kullanılmıştır. Unguentariumlar ilk kez İ.Ö. 4. yüzyıl ortalarında ortaya çıkmıştır, dönemlere göre, form değişimi göstererek, Hellenistik dönem,Roma dönemi ve İ.S 8.yy içlerine kadar kullanımda kalmışlardır.

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.