Header Ads


Roma Konut Mimarisi( ROMA’DA KEMER MİMARİSİ UYGULAMALARI )



ROMA’DA KEMER MİMARİSİ UYGULAMALARI

Roma mimarisinde kemer uygulamalarını daha çok sus sistemleri üzerinde görmekteyiz. İ.S. 97 yılında Roma kentine curator aquarum (su kaynakları denetçisi) olarak atanan Sextus Iulius Frontius De Aquaeductis (Su Kemerlerine Dair) adlı kitabında “Şehre bu kadar su getiren sayısız hayati yapı, faydasız piramitler yad da ünlü fakat yararsız Yunan anıtlarıyla tam bir tezat oluşturur ” şeklinde yazarak su kemerlerini Roma kent yaşantısı ve mimarisindeki vazgeçilmezliğini ortaya koymuştur.

 Roma Konut Mimarisi ( Romada kemer mimarisi uygulamaları )Yazının Devamını İndirmek İsterseniz Tıklayın Alternatif Bağlantı Hotfile
Roma’da yalız su temini için büyük çaba gösterilmez aynı, zamanda içme ve kullanma sularının ayrımına da önem verilirdi. İS. 100 dolaylarında Roma kentinin sahip olduğu 14 su besleme tesisinin başında gelen Anio Novus kullanma suyu temini için di. Aqua Marcia ve Aqua Virgo içme sularının temini için kullanılmaktaydı. Su kemerlerinde sistem üzeri kapakla kapalı açık taşıma sistemi idi. Genelde bu sistem kanal ya da tünelle aşılması imkânsız olan vadilerin iki yakası arasına ya da su debisinin düşmesi olası düz araziler üzerinde kaynaktan çıkan suyun kaybının en aza indirilmesini sağlamak için yapılırdı. Bilinen en eski ve ünlü su kemeri Fransa ‘nın Nimes kenti yakınlarındaki Pons du Gard köprüsüdür. İ.S. 1. yy.’da inşa edilmiştir.
Bilinen en eski ve ünlü su kemeri Fransa ‘nın Nimes kenti yakınlarındaki Pons du Gard köprüsüdür. İ.S. 1. yy.’da inşa edilmiştir.
Gard’ın su sistemleri kemerli bölüm dışında kapalıydı ve belli mesafelerde açılmış bacalardan suyun taşındığı kanal bölümüne ulaşılırdı. Bu yolla su yazın serin kalır ve kışın ise donması önlenirdi. Su bu bölümde su geçirmeyen çimento ile sıvanmış 30–50 cm yüksekliğinde bir yatak içerisinde akardı. Su düzeyi biriken çökeltilerden anlaşıldığı kadarıyla Gard suyolunda 1,5 m.ye kadar ulaşmaktaydı. Su kemerlerinde yapılan hesaplar, bir kente taşınan suyun günümüzde bir insanın ihtiyacı olan miktardan üç dört kat fazla olduğunu göstermektedir. Suyun gece gündüz kesintisiz olarak ortak çeşmelerden akması bu fazlalığın sebebidir. Su kemerlerinin arazinin belli bir kesiminde dar bir açı ile dönmesi ya da suyun eğime göre yükseltmesi gerektiğinde bu noktalara akışı dengelemek için terazileme sistemleri yerleştirilmektedir. Bileşik kaplar esasına göre çalışan bu sistemlerin bir örneği aşağıda görülmektedir.

Suyun gece gündüz kesintisiz olarak ortak çeşmelerden akması bu fazlalığın sebebidir. Su kemerlerinin arazinin belli bir kesiminde dar bir açı ile dönmesi ya da suyun eğime göre yükseltmesi gerektiğinde bu noktalara akışı dengelemek için terazileme sistemleri yerleştirilmektedir. Bileşik kaplar esasına göre çalışan bu sistemlerin bir örneği aşağıda görülmektedir.

Eski bir Kelt yerleşmesi olan Segovia’nın su kemerlerinin 128 gözü kentin içerisinden geçmektedir. Kemerlerin yapımı Traianus dönemindedir. Italicalı olan Traianus kendi kenti dışında Alcantara ve Segovia’ya da önem vermiş ve her ikisine de Roma mimarlığının gücünü gösteren resimdeki kemerler gibi anıtsal yapılar yaptırmıştır.


Kemerlerin yapımı Traianus dönemindedir. Italicalı olan Traianus kendi kenti dışında Alcantara ve Segovia’ya da önem vermiş ve her ikisine de Roma mimarlığının gücünü gösteren resimdeki kemerler gibi anıtsal yapılar yaptırmıştır.Aquaductus

Roma Konut Mimarisi(TİYATRO VE AMPHİTİYATROLAR)   
Roma Konut Mimarisi( Hamamlar )

Yazının devamını word dosyası ile indirmek isterseniz tıklayın.

 Roma Konut Mimarisi( ROMA’DA KEMER MİMARİSİ UYGULAMALARI ) yazısından çıkıp Düşünmek ve Paylaşmak Blog Ana Sayfasına ulaşmak için tıklayın

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.