Header Ads


Rüşvetin Anatomisi

Rüşvet nedir,nasıl işler,sonuçları nedir,neden rüşvet oluşmuştur?



Muhteşem Yüzyılı seyreder üken, Hürrem ile Sümbül Ağa denilen harem ağası arasında bir diyalogdan sonra aklıma geldi bu rüşvetin anatomisi,"Rüşvet nedir ?","nasıl işler ?","sonuçları nedir ?","neden rüşvet ?" oluşmuştur gibi sorular teker teker beynimin içinde dolanmaya başladı. Son günlerde malum Türkiye gündeminin baş sıralarında rüşvet konusu bakalım neler düşünmüşüm ve paylaşmışım.




Rüşvet Nedir?
TDK (Türk Dil Kurumu) sözlüğüne göre rüşvet isim Arapça rişvet Yaptırılmak istenen bir işte yasa dışı kolaylık ve çabukluk sağlanması için verilen bir söz,para,değerli eşya,beden,falan filan,


İslamiyete göre Rüşvet:
Rüşvet nedir,nasıl işler,sonuçları nedir,neden rüşvet oluşmuştur
Haksız bir menfaat elde etmek için kişilere çıkar sağlama; lehe hüküm vermesi için hakime verilen mal veya para; başkasının malını haksızlıkla yeme yollarından biri. Rüşvetle ya hak edilmeyen bir menfaat ele geçirilmekte veya başkasının hakkına tecavüz edilmektedir.

Hukuk devletine göre ise Rüşvet

Kamu yönetiminde ve ya bir hizmet sektöründe bulunan kişilere yaptırılmak istenen işi kolaylaştırmak ve bundan menfaat ile çıkar sağlamak amacı ile verilen değerli metalar veya sözlerdir Rüşvet.


Evet gelelim rüşvet neden verilir ve neden alınır sorusunun cevabına.

Evet gelelim rüşvet neden verilir ve neden alınır
İnsanoğlu doğası gereğince bir şekilde kendini güçlü hissetmek ister ve bunun sonucunda eğer bu duygusunu başka şekilde bastıramaz veya doyuramaz ise bulunduğu konumda insanların işlerini kolaylaştırmak ve kendisini güçlü konuma getirmek için rüşvet alır, Aklınca rüşvet aldığında istediği güçlü konuma ulaşıp,kendi düzenini sağlama isteği vardır .Bu şekilde onun için değer ifade eden her türlü verilecek olan  ne varsa alır ve kullanır. Maalesef rüşvet almanın tek sebebi budur,önüne geçilemez bir durumdur,cennet cehennem ,güçlü-zayıf iktidar-muhalefet kavramları olduğu sürecede düzeltmek imkansızdır  ama çok aza indirmek imkansız değildir. Rüşvet neden verilir sorusunun cevabı ise işi en kolay yoldan halletme isteğidir,parası olan  parasıyla,çekiciliği olan çekiciliğiyle,dili olan dili olan diliyle işini kolayca halletmek için elindeki yeteneklerini ve ya güçlerini kullanacaktır,işte burada işi yapana büyük iş düşmekte...

10.08.2011


Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.