Header Ads


YUNAN KLASİK DÖNEM SERAMİĞİ(Erken Batı Anadolu Oryantalizanı)


Erken Batı Anadolu Oryantalizanı:

Üretim yerleri olarak karsımıza Rodos,Samos,Miletos çıkmaktadır. Bu döneme ait buluntular oldukça az derecededir. Bu dönemde kullanılan motifler yaban domuzu,yaban keçisi ve doldurma motifleri ile doğu etkili olan aslan ve grifonlardır.  
Orta yaban keçisi 2 dönem olpe
Orta yaban keçisi 2, Olpe, 7.Y.y. ikinci dörtlüğü, Klozomenae
Erken Yaban Keçisi Aslan figüründe baslıca özellikler:
Ağzı açık dil dışarıda aslanın başı rezerve teknikle vücudu siluet teknikle gözü ise kontur teknik de yapılmıştır. Eğer bu 3 teknik bir arada bulunuyorsa yapılan seramik boyama tekniği rezerve teknik olarak adlandırılır. Dişler sivri gözler iri boyunu yüzden ayıran çift çizgi yüz tüyleri noktalar haline yeleler balık pulu bezemelidir. Aslanın kürek kemiği rezerve tekniği ile yapılır. Boyun etrafında bu dönemden OYK1 e geçişte çoğunlukla geometrik bezemelerdir saç örgüsü motifi ise az olarak karşımıza çıkmaktadır.

En karakteristik kap formu düz ağızlı oinokhoelerdir. Aynı zamanda ender olarak rastlanmış olsa da yonca ağızlı oinokhoelerde bulunmaktadır.








Orta Yaban Keçisi 1: İ.Ö. 700 – 600

Orta yaban keçisi üslubu 1 de stil gelişimi yavaştır. Üretim merkezi Miletos’dur.
Bu dönemin karakteristik bezemeleri:
Bol olarak kullanılan boyun kenarlarında saç örgüsü Meander motifler doldurma motifleri friz ve hayvan çeşitlerinde ve sayılarında artış görülmektedir. Geometrik motiflerde ise azalma söz konusudur. Bu özellikler yaban keçisi üslubunun genel özellikleri olarak karsımıza çıkmaktadır. Bu dönemde iki tip oinokhoe görülmektedir. Yonca ağızlı ve düz ağızlı olarak karsımıza çıkmaktadır. Düz ağızlı oinokhoeler dönemin sonuna doğru ortadan kalkmaktadır. Hayvan bezemelerinde ise bu dönemde karın bölgelerinde noktalama ile doldurulmaktadır. Ayrıca hayvanların kuyruklarına konmuş kırlangıçlar bu döneme özgü diğer bir özelliktir.

LEVY OİNOKHOESİ

Bu dönemin en gelişkin Vazo buluntusu Levy oinokhoesidir.Bezemelerde lotus tohumları bulunmaktadır. Geometrik motif yoktur.Friz bantları saç örgüsü motifleri ile ayrılmıştır.Yonca ağızlı oinokhoedir. Hayvan sayısı ve frizlerde ki artış göze çarpmaktadır.
yonca ağızlı oinokhoe levy
Bu dönemin en gelişkin Vazo buluntusu Levy oinokhoesidir.

 Orta Yaban Keçisi 2: İ.Ö.  625 -  600

 Bu dönemin temel kap formu yonca ağızlı oinokhoelerdir. Oinokhoelerin formunda OYK1 formuna göre daha incedir ve formda uzama görmekteyiz ( yuvarlaklıktan ovoid forma geçiş ) Diğer bir anlatımla projeksiyon noktası erken oryantalizan donemden itibaren bu doneme kadar karın bölgesinde iken. Bu donemde projeksiyon noktası karından omuz bölgesine geçmektedir.

Bu dönemde kap formlarının friz sayısında azalma gözlemlenmektedir. Bunun en önemli sebeplerinden biri ise motif boyutlarında ki büyüme friz sayılarını sınırlıyor büyümedeki sebep ise karsımıza artan ticaretin karşılanması için seri üretime geçiş olduğunu düşündürtmektedir.


Bunların haricinde merkezi bir bitkisel motifin her iki yanında antitetik duran hayvan motifleri bulunmaktadır. Aynı zamanda meander motifi seramik ya da diğer sanat dallarında vazgeçilemeyen bir motif olduğu için OYK2 evresinde de boyun bezemesi olarak karsımıza çıkmaktadır.  Boyundan omuza geçişte ise dil motifleri bulunmaktadır.

OYK1 de görülen hayvanların karın altındaki noktalama doldurmaları OYK2 de görülmeye devam etmektedir.
Miletos orijinli olan bu vazolar Rodos’ta güney Rusya’dan Al Mina ya kadar görülmektedir.

OYK2 de görülen yaban domuzu betimlemelerinde ise baş her zaman siluet teknik ile yapılmıştır.

Yonca ağızlı oinokhoelerin yanında bu dönemde üretilen diğer kap formları ise tabaklar kraterler ve dynoslar ve ayaklı tabaklardır.

 <<<<<KARIA VAZOLARI ( DAMLI BOĞAZ )

YUNAN KLASİK DÖNEM SERAMİĞİ(HİATUS ve FİKELLURA)>>>>

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.