Header Ads


TENİSİN YARARLARI

TENİS, TÜM KASLARINIZI VE BEYNİNİZİ KOORDİNELİ OLARAK ÇALIŞTIRIR, KALP VE DAMAR SİSTEMİNİZİ OLUMLU ETKİLER, ATLETİK KONDİSYONUNUZU YÜKSELTİR.

 İYİ HUYLU KOLESTEROL ÜRETİMİNİ ARTIRIR, FAZLA KİLOLARDAN KURTARIR VE ZİNDE KILAR. HAYIR, BU SAYDIKLARIMIZ BİR İLACIN ETKİLERİ DEĞİL. BİR RAKET, BİR TOP VE BİR MİNİK SAHADA VE HER YAŞTA OYNAYABİLECEĞİNİZ KEYİFLİ SPOR    . 
TENİSİN YARARLARI
"Sporcunun olur da, hiç sporun zarafeti olur mu?" diyeceksiniz... Size hemen tenis maçlarını hatırlatacağız. Oyuncular kadar izleyenlerin de söylenmeyen kurallarla davrandığı bir spor. Sürekli bir sessizlik ve rakibe saygı esasıyla süren maçlarda tribünler de bu sükuneti bozmaz. Bu haliyle izlerken bile huzur veren tenis, raketi elinize aldığınızda sizi de stresten arındıracaktır. Elbette profesyonel bir oyunculuktan söz etmiyoruz. Hayatımıza biraz renk ve spor katmak, arkadaşlarımızla maç keyfi yaşatmak bir süre ders almak yeterli olacaktır.

Tribünleri dolduran spor tutkunlarının neredeyse saygılı bir sessizlikle izlediği tenis, sanılanın aksine zor bir spor değil. Sadece, her konuda olduğu gibi düzenli antrenman yapmanız gerekir. Emin olun, kısa bir sürede öğreneceksiniz. Yeter ki bir gayret, başlayın. Ama "Benden geçti" diye düşünüyorsanız, çocuklarınız için bir şans yaratabilirsiniz. Çünkü tenisin yaşı yok. Bu spora her yaşta başlayıp öğrenebilirsiniz. Küçük yaşlarda başlanabileceği ileri yaşlarda doğru bir eğitimle öğrenip keyifle çalışmak da mümkün... Çocuklarımızı tenisle tanıştırmak istiyorsak, standart bir başlamayaşı yok. Bunun nedeni, başlama yaşının her çocuğun gelişimine bağlı olarak değişebilmesi. Çünkü tenis için zihinsel ve motor gelişiminin tamamlanmış olması lazım. Bu durumdaki bir çocuk eğitime başlayabilir. Bu yaş da 6-7 civarındadır. Çocuklar için eğitim, tenis altyapısıyla hazırlanmış oyunlar ve basit vuruşlar şeklinde olacaktır.

NEDEN TENİS OYNAMAYALIYIM! 

Peki neden tenis tavsiye edilen bir spordur? Daha önce de belirttiğimiz gibi, her yaşta öğrenilip oynanabilen bir spor olması avantajını tekrarlayalım, öyle ki, üç kuşak bile tenis oynayabilir. Sakatlanma riski neredeyse hiç yoktur. Buna karşın tenis tüm kaslarınızı ve beyninizi koordineli olarak çalıştıracak. Ayrıca kalp ve damar sisteminizi olumlu etkileyecek, atletik kondisyonunuzu yükseltecek ve iyi huylu kolestrol üretimini artıracak. Yağ ve kalori yaktığınız için de formda kalacaksınız. Kendinize güveniniz ve disiplininiz artacak, sinirleriniz güçlenecek. Kortta çıktığınızda derdinizi tasanızı da bir tarafa bırakıp, stresten arınacaksınız. Kort dostlukları kuracaksınız. İlerleyen yıllarda "genç bir yaşlı" olmayı garanti edeceksiniz.
 ARTIK ZENGİN SPORU DEĞİL

Yanına yaklaşılmaya çekinilen sporlar vardır. Tenis, yakın zamana kadar bu sporlardan biriydi. Aslında bu, çok da haksız bir kaygı değildi. Çünkü eskiden Türkiye'de tenis malzemesi bulma imkânı yoktu. Yurtdışından getirilen malzemeler pahalıydı. Ama artık tenisle birlikte malzemeler de yaygınlaştı ve ucuzladı. Elbette pahalısı da var ama ucuzu da var artık... Tenis kortları da gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Yani size lazım olan bir raket, top ve bir eğitmen... Eğer çocuklar için profesyonel olarak düşünüyorsanız, 6-7 yaşında başlayan ve 8-10 sene arasında değişen bir eğitim gerekiyor. Bireysel olarak da eğitim alınabilir ama bu sürecin kulüplerde, takımlarda geçirilmesi öneriliyor. Yok eğer tenisi hobi olarak yapmak istiyorsanız, bu durumda özel dersle başlanması uygun bulunuyor. Tenis öğrenmek için hayli seçenek ve ücretsiz kort da var. Federasyonun desteğiyle düzenlenen kurslar, okulların ve belediyelerin kursları, tenis kulüplerinin dersleri... Hatta artık sitelerin bahçelerinde bile kortlar bulunuyor. Eğitmenler, sizin seçeceğiniz, evinize yakın kortlarda da ders verebiliyor. 45 dakika ile bir saat arasında değişen derslerin fiyat alternatifleri de oldukça fazla. Haftada 2 veya 3 saatlik ders programı, bu sporu daha sağlıklı ve hızlı öğrenebilmenizi sağlıyor. Kişiden kişiye değişmekle birlikte temel tenis bilgilerini kazanmak için 10-14 dersin yeterli olacağı belirtiliyor. Dersleri daha da eğlenceli bir hale dönüştürmenin yolu, sizinle aynı seviyedeki arkadaşlarınızla birlikte ders almak...

Elbette bu konuda eğitmeninizle anlaşmanız gerekiyor. Temel eğitimi tamamladıktan sonra da arkadaşlarınızla turnuvalar düzenleyebilir veya düzenlenmiş turnuvalara katılabilirsiniz. Ancak her spor dalında olduğu gibi, bir rekabet sporu olan tenis öncesinde de bir doktor kontrolünden geçmeyi ihmal etmeyin. Doktorunuzun itirazı yoksa, kortların büyüsünü yaşayın.


 HIZI KORT BELİRLER

Kortların beş türü var: Toprak, çim, sert, halı saha ve sentetik kortlar. Kortların yüzeyinde kullanılan malzemeye bağlı olarak her topun yüzeye sekmesindeki hızı farklıdır. Bu da iki kişilik oyunlarda oyunun seviyesini etkileyebilir. Bazı oyuncular belirli yüzeylerde daha başarılı sonuçlar elde eder. Toprak kortlar 'yavaş' olarak tanımlanır. Çünkü top rakete gelene kadar hız kaybeder, ondan sonra oldukça yükseğe zıplar ve yere çarptıktan sonra ani bir hızlanma olur. Sert ve çim kortlar daha 'hızlı' yüzeylerdir. Bu hız, yapıldıkları maddeye göre değişir. Bu yüzeylerin özelliği kısa sıçrayışlardır. Bu kortlarda sert servis atan ve vuruşları sert olan oyuncuların avantajı vardır. Çim kortlarda topun sıçrama miktarı, çimin ne kadar sağlıklı ve ne sıklıkta biçildiğini gösterir.
KİLER MAGAZİN | EKİM 2011 | 41

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.