Header Ads


Bursa'nın simgesi Ulu Camii

Ulu Camii

Bursa'nın simgesi Ulu Camii, 1396-1400 yıllarında Yıldırım Beyazıt tarafından, tamamıyla kesme taştan, çok kalın ve yüksek duvarlarla 12 ağır dört köşeli paye üzerine, pandantiflerle, yirmi kubbeli olarak yaptırılmış. 

 Çok kubbeli camilerin en klasik ve anıtsal bir örneği. Zengin ve ferah mekanı ile bütün Türk camileri arasında en büyük ölçüye (318 mursa'nın simgesi Ulu Camii, 1396-1400 yıllarında Yıldırım Beyazıt tarafından, tamamıyla kesme taştan, çok kalın ve yüksek duvarlarla 12 ağır dört köşeli paye üzerine, pandantiflerle, yirmi kubbeli olarak yaptırılmış. Çok kubbeli camilerin en klasik ve anıtsal bir örneği. Zengin ve ferah mekanı ile bütün Türk camileri arasında en büyük ölçüye (318 m2) sahip. Rumi ve palmetlerle ince işlenmiş küçük geçme panoları, geometrik örnekli korkuluk şebekeleri, ön cephesindeki kitabe ve şebekeli tacı ile minber Selçuklu üslubundan Osmanlı üslubuna geçişin tipik bir örneği. Ulu Camii'nin sıra dışı bir de öyküsü var; Caminin inşası nakit zorluğu yüzünden yarım kalınca, Hıristiyan ve Musevi cemaatler maddi katkıda bulunmuş, bunun üzerine Müslümanlar da şükranlarını belirtmek için Davud'un Yıldızı ve Haç işaretlerinin oyulduğu taşları caminin pencereleri üzerinde kullanmışlar.

Merkez (Bursa)
Bursa'nın simgesi Ulu Camii

 Ulu Mosque

Ulu Mosque, symbol of Bursa was built by Yildirim Beyazit between 1396-1400, completely with ashlar and very thick and high walls, on 12 heavy four-cornered base, with pandantives and has 20 domes. It is the most monumental and classical of multi-domed mosques. It has got the widest size (318 sqm) of all the Turkish mosques with a rich and spacious area. Ulu Mosque is a typical archetype of transition from Selcukid to Ottoman form with its pulpit that has dovetailed panels delicately ornamented with rumi and palmet, geometrical shaped banister lattice works, an epigraph on the front panel and a latticework crown. Ulu Mosque has also an interesting story; When the construction of the mosque remained unfinished because of financial issues, Christian and Jewish communities contributed. As gratitude, Muslims used the stones on which David's pentagram and Cross were carved, upon the windows of the mosque.

In city center. (Bursa)

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.