Header Ads


BEĞENMEDİĞİ İSMİNİ DEĞİŞTİREN İNSANLARIN HİKAYESİ. İLGİNÇ İSİM VE SOYİSİMLER

PORTAKALI SOYDUM BAŞ UCUMA KOYDUM BEN BİR İSİM UYDURDUM.

Yine eskileri karıştırırken,gazeteye konu olmuş bir konu dikkatimi çekti, daha önceleri bizimde bildiğimiz bazılarını doğruladığımız bazılarını yaşadığımız ilginç isimler ve soy isimleri hakkında yazılmış bir yazıyı  buldum ve sizlerle paylaştım, her ne kadar Olgun Bebek, Oya Bilir, Kaya Bilir, Döndü Yandanverdi, Olgun Portakal, Yaprak Döner, Fenasi Kerim veya Fecisi Kerim gibi isimler ve soy isimler olmasa da çok ilginç hikayeler de yok değil. 

Özellikle Fatoş isminin itibarsız, kötü kadın ismi olarak algılanma kararı ilginç bir olay... İsimlerini değiştiren ünlülerde ise Müjde Ar neden isim değişikliği yapılması gerektiğinin haklı göstergesi gibi... Kamile Suat Ebrem olmuş size Müjde Ar...


ÜLKEMİZDE her yıl binlerce insan mahkemelere başvurarak, ismini ve soyismini değiştiriyor. Bunların ağırlıklı bölümü nüfus memurlarının “dalgınlıklarından" kaynaklanan hatalar... Örneğin Halit ismi nüfus kütüğüne Halut şeklinde yazılmış. Dil bilgisi "aşırı özürlü” bu türden memurlar, Semiha’yı Semaha, Adnan’ı Ednan diye "gönül rahatlığı" ile yazabiliyorlar. Yazım hatalarında Doğu Karadeniz bölgesi başı çekiyor. İncelediğimiz dosyalarda Artvin ilinin Hopa ilçesi nüfus kütüğüne o kadar çok hatalı yazım gerçekleşmişti ki, doğru yazılanları saymak daha kolay olabilirdi!

Ancak, nüfus kütüğüne doğru yazıldıkları halde ismini veya soy' ismini beğenmedikleri için değiştirmek isteyenler de hiç az değildi. Anadolu kökenli İstanbullu, büyükleri tarafından konulmuş isimlerinin büyük kente "uygun” düşmediğine inanıyorlardı... Necibe, Emine, Hüsniye,gibi "toprak kokan" isimler atılıyor, yerine Çiğdem, Didem. Zuhal, Ceren gibi "metropollere" yakışan adlar alınıyordu.
Müjde Ar (Kamile Suat Ebrem)
Erkeklerde de Muttalip, Satılmış, Kanuni ve Şahamettin’ler, tarihi geçmişe gönderilip, Cüneyt, Hakan. Gökhan gibi moda olan isimlere yatay geçişler yapılıyordu! Eskiden büyükler, yanlarına gelen  çocuklara "Adın ne bakayım senin?’ diye sorarlardı. Ufaklık adını söyleyince de "isminle bin yaşa” diye iltifat ederlerdi. Şimdi yaşayacak isimleri çocuğuna iyi oturtamadıklarını düşünen genç anne ve babalar, mahkemeler yolu ile bunu yapıyorlar.
Örneğin Erzurum Aşkale nüfusuna kayıtlı, 1991 doğumlu Ceren için böyle bir durum söz konusu... Artık tam bir "kentli" olan anne-baba kızlanna verdikleri şık isimle yetinmeyerek mahkemeye başvurmuşlar. Yavrularının adına birde Pıtırcık ismini eklemişler!
İstanbul'da yaşayan Karslı Cafer Bey'in durumu ise biraz farklı... Onun soyadı ileri teknolojinin kurbanı olmuş. Bilgisayar yazımlarında küçük harflerin üzerlerine noktalama yapılamayınca Cafer Bök'ün soyadı hoş olmayan bir kelimeye dönüşüyormuş. Yeni soyadı Arasile böyle sorunlar yaşamayacak.
İstanbul'da seyyar satıcılık yapan Muşlu Mehmet Demir soyadını beğenmiyor. İfadesinde "Kanun dışı işleri yapanlar bu soyadını kullanıyor. Ayrıca çok fazla Demir var" diyor. Kendisi bu yüzden çok  fazla gözaltına alınmış. Seyyar satıcı Mehmet’i Demir soyadından kurtaran Avukat Tahir’in de soyadı ne olsa beğenirsiniz? Demir!..
İsim değiştirenlerin “Neydi ne oldular?" bölümüne girebilecek bazılarım da şöyle sıralamak mümkün... Kastamonulu 21 yaşındaki Müttalip Yenal şimdi Cüneyt Yenal olarak aramızda dolaşıyor. Tuncelili Kanuni Güngören ise artık Cem Güngören olmuş durumda. Çankırılı Satılmış Kavruk, soyadından vazgeçmeden Ender haline gelmiş. Gümüşhaneli Ramazan Deli, soyadını Derya’ya dönüştürmüş. Kenan Düdükçü. Yakupoğlu soyadı ile “düdükçülük” gibi fazla saygın olmayan bir mesleği taşımaktan kurtulmuş Kayseri nüfusuna kayıtlı Emine Arıtan, İstanbullu Kübra olmanın mutluluğunu yaşıyor. Yine Kayseri’den Şerife Kabasakal ise "spor olsun” diye mahkemeye başvurmuş herhalde. Çünkü Asiye Kabasakal haline gelmenin mantığını anlamak kolay değil. İstanbullu Nil Adalet Panıguıan'ın, ismini görünce garanti “soyadı operasyonu bekleyenler yanılır. Nil Hanım ikinci ismini Okan haline getirmekle yetinmiş. Yukarıdaki vak'aları incelediğimiz mahkemenin duruşma heyyeti ise adeta, müvekkillere “ne lüzum var böyle isim değiştirmelere” der gibi!.. Yüce kurulun savcı makamında Mülâzım Şubaşıoğlu oturuyor. Duruşmaların zabıt kâtibi ise Fatma Börekçi. Şimdiye kadar binlerce kişinin isim değişikliğine tanıklık etmiş bu değerli insanlar kendi isim ve soy isimlerinden hiç rahatsızlık duymamışlar. Ne mutlu onlara!..



İtibarsız kadın Fatoş! 
KASTAMONU’nun Azdavay ilçesi nüfusuna kayıtlı Fatma Gür, 15 Şubat 1992 tarih ve 1992/67 sayılı müracaatıyla Fatoş ismini almak istiyor. Ancak, savcı bu isme itiraz ediyor. Hâkim de aynı gerekçeyi paylaşınca karar şöyle çıkıyor:    “Fatoş adı, bir şahsı küçük düşürücü, alay konusu yapılacağı ve halk arasında itibar görmeyen kadınlara verilen ad olduğu, davacının adının Fatoş olarak düzel- tilmesi talebinin reddine...’’

ESAS KİMLİKLER LÜTFEN
SİNEMA ve sahne sanatçılarının ad ve soyadları, nedense son derece uyumlu oluyor. Okunurken de siir gibi geliyor kulağa. En büvük özellikleri de akılda kalıcı olmaları. Gerçekte, bu şiirsel kimlikler. doğuştan değil. Çoğu sonradan kazınılma. Bazıları mahkeme kararıyla ad değiştirdi. Bazıları ise böyle bir karara gerek görmeden yeni isimleriyle ünlendi. Ama yasal muamelelerde gerçek adlarını kullanıyorlar. İşte ünlüler ve ünlü olmadan önceki kimlikleri...



Bülent Ersoy (Bülent Erkoç), Müjde Ar (Kamile Suat Ebrem), Tarık Akan (Tarık Üregül), Harika Avcı (Nermin Ocak), Seda Sayan (Aysel Gürsaçar), Cüneyt Arkın (Fahrettin Cüreklibatur), Fikret Hakan (Bumin Gaffar Çıtarak), Ahmet Özhan (Ahmet Şükrü Katıöz). Ahu Tuğba (Canan Tuğba Çetin), Yüksel Uzel (Yüksel Katmer). Tüdanya (Hatice Döngü). Ayşe Tunalı (Ayşe Demir), Seracettin Erman (Seracettin Hepgül), Yıldırım Gencer (Gencer Yıldırımgenç), Murat Soydan (Rujdan Tercan), İbrahim Tatlıses (İbrahim Tatlı), Nil Burak (Nihal Münsif), Aytaç Arman (Veysel İnce), Muhterem Nur (Muhterem Kısa), Yılmaz Güney (Yılmaz Pütün), Sevda Ferdağ (Lütfıye Dumrul), Engin Çağlar (Çağlar Ovet),Ekrem Bora (Ekrem Uçak), Hakan Balamir (Balamir Tavasoğlu). Ahmet Mekin (Ahmet Kurteli), Hüseyin Peyda (Hüseyin Örmen). Mine Mutlu (Emine Özatmaca) İlhan İrem (İlhan Aldatmaz), Orhan Gencebay (Orhan Kencebay), Gönül Yazar (Gönül Özyeğinel), Tamer Yiğit (Tamer Özyiğitoğlu), Tolga Han (Mustafa Çingitaş) , Bulut Aras (Uğur Fidan). Penin Par (Pervin Doyum). Suzan Avcı (Suzan Özavcı). Muazzez Ertsoy (Yıldız Levent), Müslüm Gürses(MüSmm Akbaş). Ad değiştirme modası yalnızca bizde mi var? Hayırştc yabancılardan bazıları: Rita Hayworth (Margarita Carmen C'ansino), John Wayne (Marion Michael Morrison), Jack Lemmon (John Uhler Lemmon), Marilyn Monroe (Norma Jean Mortenson), Sophia Loren (Sophia Scicolone). Rock Hudson (Roy Scherer), Dirk Bogarde (Derek Van Der Bogarde), Ömer  Şerif (Michael Shalhoub), Jean Gabin (Jean Alexis Moncorge)
17.11.1992, Milliyet, Sayfa 4 NAZIM ALPMAN



1 yorum:

  1. soyadı kanununu, ayrıcalık belirten,ahlaksız ya da gülünç soyadların kullanılmasının yasak olduğunu belirtmiş..ama yine de güzel soyadlar seçilmiş:) benim de karşılaştığım ilginç isim ve soyadlar olmuştur.. "sivişken" ve "vuruşkan" soyadlarıyla karılaştım,"olgun bebek" isminde de yakından tanıdığım bir arkadaşım var .. =)

    YanıtlaSil

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.