Header Ads


CAMOKA"YALÇIN URAS'A DAİR...


CAMOKA'NIN BİZİ YENİ YERİNDE BEKLEYİŞİNİN BİRİNCİ YIL DÖNÜMÜ. YALÇIN URAS'A DAİR...
O'nu deniz şövalyesi Haluk Cecan'ın belgesellerinde ya tüp taşırken yada balıklarla yaptığı dans sırasında görmüşsünüzdür. Türkiye'de belgesel izlemenin sadece ekranlar cezalandırıldığında mümkün olduğu yıllardan Yalçın Uras'ı hatırlarsınız. 

Ülkemizin yetiştirdiği en özverili belgeselci rahmetli Haluk abinin yanında uzun yıllar çalışan sağır dilsiz dalgıç Yalçın Uras 'ın birinci ölüm yılında hatırlanmasını istedim. Camoka ismiyle bilinen Yalçın Uras hayatının son günlerine kadar dalmaya ve denizlerin derinliklerine duyduğu özlemi dile getirdi. Sualtı dünyasına çok emek verdi, yüzlerce kez ekrana çıktı. Türkiye'nin her yerine dünyanın pek çok farklı yerine daldı, suyun altında kimi zaman elindebir kılıçla şövalye kimi zaman çingene darbükacısı oldu. Camoka işaret diliyle anlaştığı herkese sol elini kaldırarak "Zafer bizim olacak" diye seslenirdi.Aynı Haluk abi gibi O'nu tanımaktan gurur duydum. Ruhu şad olsun....

Son yıllardaki Haluk Cecan belgesellerinin vazgeçilmez ismi, Haluk Abi'nin en önemli yardımcılarından, Sualtı Dünyası'nın Camoka'sı, Yalçın Uras, 26 Temmuz 2011'de aramızdan ayrıldı.
75 yaşında iken yitirdiğimiz Camoka, Haluk Abi'nin kaybına çok üzülmüş, uzun süre kendini toparlayamamıştı.
Duyma özürlüler için bir sualtı alfabesi geliştirme çabası içinde de olan Yalçın Uras, geçirdiği trafik kazası sonucu 2 aydır yatağa bağlanmıştı.
HALUK CECAN dostları, sevgili CAMOKA'yı da hiç bir zaman unutmayacaklar.
( One of the best asistant of HALUK CECAN, Mr. Yalçın Uras "CAMOKA" passed away; July 26, 2011. R.I.P. )



Sualtı belgeselcisi ve denizlerin şövalyesi kaybettiğimiz sevgili dostumuz Haluk Cecan'ın filmlerinin oyuncusu Camoka lakaplı dalgıç Yalçın Uras, 75 yaşında yaşamını yitirdi. 'Beni denize gömün diyen Uras, Kartal'da toprağa verildi. Adını "Türkiye'nin tek sağır ve dilsiz profesyonel dalgıcı" olarak duyuran "Camoka" lakaplı Yalçın Uras, 75 yaşında hayatını kaybetti. İstanbul Kadıköy'de bir minibüsün arkadan çarpması sonucu yatağa bağlanan Uras, 2 aydır hastanede tedavi görüyordu. Sağlığında "Ölürsem beni denize gömün" diye vasiyet eden Uras, önceki gün Kartal'da toprağa verildi.
DALGIÇ ALFABESİ İÇİN
Sualtında uzun süre nefesini tutmayı başaran Uras, 4 yıl önce vefat eden sualtı belgeselcisi Haluk  Cecan'ın çektiği birçok filmde oynadı. Kendini, sağırdilsizlere sualtı kurallarını öğretmek için  geliştirdiği dalgıç alfabesine adayan Uras, araştırmalarını bilimsel bir temele oturtmak için  çalışıyordu. Nedenini ise "Suyun altında konuşulamadığı için işaret dilini iyi kullanmak gerekiyor.  Engelliler bu dili iyi bildikleri için dünyanın ilk sualtı alfabesini oluşturmaya çalışıyorum" diye anlatmıştı.
ÜÇ OKYANUSTA DALDI
Türkiye'nin birçok kıyısında belgeseller çeken, 3 büyük okyanusta dalışlar yapan Uras,sualtı  canlılığını korumak için çalışan Haluk Cecan'ın yardımcısı olarak Van Gölü canavarının temsil  edildiği filmde, maketin içinde durdu. Kimi zaman metrelerce derinlikte kılıç sallayan bir şövalye, kimi zaman uzaya çıkan bir astronot ya da piyano çalan bir müzisyen olarak belgesellerde rol aldı. Mavi Susuzluk, Akdeniz Gezgini, Sessiz Dünyada Gezintiler, Mavi Güzellik, Marmara Takım Adaları, Seyir Günlüğü, Mavi Derinliğin Dişleri, Tenten ve Denizler Hakimi, Sessiz Dünyada Gezintiler, Mavinin Dostluğu, Uzaya Kaçış, Mavi Derinliğin Sırları,Dinozor, Olmak, Olmamak, Mavi Güneyden Yeşil Adaya, Mahşerin Atlıları, Calypso'da Kalan Hatıralar, Çılgın Müzisyenler gibi belgesellerin arka planındaki kahraman olan Uras'a "Camoka" lakabı takıldı.

BİZİ TANIMIYOR AMA SUALTINI HATIRLIYORDU
Camoka'nın üç çocuğundan biri olan kızı Funda Uras, babasının Haluk Cecan'ın ölümünden çok etkilendiğini de söyleyerek "Onun ölümüyle kendini yetim gibi hissettiğinden bahsederdi. 'O benim her şeyim' diyordu. Çok bağlanmıştı. Kafasında yeni projeleri vardı. Belgeseller yapmak istiyordu. Bunun için gitmediği yer, görüşmediği insan kalmadı. Ancak yaşlı olduğu için kimse onu dikkate almadı. O nedenle çok buruk ve kırıktı, yalnızlıktan çok sıkılmıştı" diye konuştu.
Sabah 29.TEMMUZ 2011

1 yorum:

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.