Header Ads


SUÇ FİİLDEN DOLAYI MI SUÇTUR?

 
SUÇ NE DEMEKTİR? NASIL BELİRLENİR? SUÇLU OLMAK İÇİN NELER YAPMAK GEREKİR? BEN KENDİMCE SUÇ SAYDIĞIM DURUMLARI SIRALAYIM: EN BAŞTA HER NE SEBEPLE OLURSA OLSUN, ÖLDÜRMEK, CANI VE DEĞERİ OLAN HER TÜRLÜ ŞEYE ZARAR VERMEK, HER NE SEBEPLE OLURSA OLSUN MADDİ MANEVİ,SOYUT SOMUT ŞEYLERİ ÇALMAK, İFTİRA ATMAK, YALAN SÖYLEMEKTİR.


Birçok din ve ahlak öğretilerinde de bu yazdıklarım suçtur, günahtır. Bunun haricinde olan hiçbirşey benim gözümde suç teşkil etmez. Sonuçta insanız bir şekilde rahat durmayacağız ama ben insanları bu yukarıda saydıklarıma göre değerlendiririm, kendimi de haliyle. Sorun şurada ki aslında suçlar da bu yazdıklarımın üzerinden değerlendiriliyor ama malesef iş iktidarların çıkarlarına ters geldiği anda bu maddeler üzerinden oynanarak suç kapsamı genişletiliyor. 
Örnek vermek gerekirse, bir anlık sinir veya boşluk yüzünden birisini veya birilerini öldürmüş insanları cezalarını çekmeleri için hapishanelere gönderiyoruz. Ziyaretçilerine, onlarla konuşmasını, düşüncelerini dinlemesini, sarılmasını, tokalaşmasını veya öldürdüğü kişileri iyi ki öldürmüş o öldürmeseydi ben öldürürdüm zaten dediği için bu katillerin dostlarını, sevdiklerini veya ona inanlara herhangi bir yaptırımda bulunmaz iken, herhangi bir iktidara düzenlenen karşı düşünceyi bırakın zarar vermeyi, öldürmeyi sadece düşünce etrafında karşı gelmek suçtur ve o suçu işleyelenlerle konuşmak, sarılmak, tokalaşmak, düşüncelerini aktarması da daha büyük suç olur.  Çünkü o bu gücü, zarar verme olarak alır ve bunu genelleştirir. Nefsi Müdafa olarak kullanır. Ben onlara ceza vermeseydim onlar bize zarar verecekti, bahanesine sığınırlar. Halbuki iktidarlar işlerini düzgün yapsa kimse kimseye birşey demeyecek ama neyse... Çok önceleri bir şiirimde ki şu mısralar aklıma geldi:

Suç dediklerine ceza koyarlar,
Cezaları kitaplara sığdıramazlar.

Yalan derler..!En büyük suç...
Yaktırırlar mumlarını sabaha dek.
 Gelişmiş toplum da suç kavramı aslında yoktur, çünkü erdem sahibi bireylerden oluşmuştur. Fakat dünya düzeni içerisinde şuan için mümkün olan bir durum değildir. Özellikle kendi içinde eskiden gelen eksiklikleri varsa, eninde sonunda o eksikliklerin tamamlanması için suç işleyecektir, işletecektir ya da suçlayacaktır. Tarihe baktığımız da bir dönem suç olan birçok şeyin artık suç olmadığını görmek bu teorimi destekleyen olaylardır. 

Sonuç olarak günümüzde yaşanan ve sırf düşüncelerinden dolayı özgürlüklükleri kısıtlananlar, iktidarların geçmişten gelen eksikliklerin cezasını, sevdikleri ve inananları ile birlikte çekmektedir, çekecektir. Önemli olan suç değil, suçun kime karşı işlendiğidir.



OLGUNLAŞIN İNSANLAR 
Kuşku çemberi,feleğin kahpeliği,
Çelişkiler yumağı,
Yaşanası gerçekler.
Yenilen kazıklar eşitletir hayatın anlamını.
Güneş ve su ağacı olgunlaştırır,
Acılar insanları...
Kandırmalar devam eder,
Acının kutsallığına dair...
Umut derler..!
Fakirin ekmeği yaparlar,
Zengin olanlar ununu katıp,
Hayalleri coştururlar.
Börklü böceği gösterirler,
Kıssadan hisse yazdırırlar,
İnan derler..!
Kendileri bile inanmazken.
İşlerine gelmez...
Doğrucu Mahmutlar,
Dokuz köyden kovdururlar.
Suç dediklerine ceza koyarlar,
Cezaları kitaplara sığdıramazlar.
Yalan derler..!
En büyük suç...
Yaktırırlar mumlarını sabaha dek.
Kuşku çemberi, feleğin kahpeliği,
Çelişkiler yumağı, yaşanası gerçekler...
Acılar, 
Kazıklar, 
Olgunlaşın insanlar.
S.D
Düşünmek ve Paylaşmak Dileğiyle...

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.