Header Ads


KASLARIMIZ NEDEN SÖZ DİNLEMİYOR?


Modern yaşamın hareketsizlik tuzağına düşerseniz ya da hastalıklarınızı ihmal ederseniz bir gün kaslarınız size "artık halimiz yok” diyebilir.

Hareket etmek üzere programlanmış bir bedene sahip olsak da modern yaşam bizi binaların içine, masaların başına hapsediyor, ihtiyaçlarımızı karşılamak için harcamamız gereken efor gittikçe azalıyor. Bu durumdan en çok etkilenen vücut parçalarımızdan biri de kaslarımız çünkü onlar ancak kullanıldıkları zaman güçlerini koruyabiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Romatoloji Uzmam Yrd. Doç. Dr. Mehmet Karaarslan, "Bunun basit bir örneğini yaşam içinde görmek mümkün. Bacağım kıran bir kişi uzun süre hareketsiz kalmca, o bacakta incelme meydana geliyor. Kasların eski gücüne kavuşması için yoğun fizik tedavi ve rehabilitasyona ihtiyaç duyuluyor" diyor.



Çoğumuz profesyonel sporcu olmadığımız için günlük hayatımıza kaslarımızı kullanacak alışkanlıkları sokmamız gerekiyor. Aksi takdirde kaslarımız sözümüzü dinlemiyor, acı veriyor ve gerektiğinde bizi yan yolda bırakıyor. Kaslann bu tür zayıflıkları, "iltihapsız romatizmal hastalıklar" başlığı altında ele almıyor. İkinci grupta ise "iltihaplı romatizma lıastalıkları" yer alıyor ve bunlar kaslar üzerinde kalıcı hasar bırakıyor. Bu iki grup dışında kalan bazı hastalıklar da kaslar üzerinde olumsuz etki yaratabiliyor. Örneğin kansızlık çeken bir hastada kanın taşıyacağı oksijen sınırlı olduğu için, yeterli oksijen alamayan kaslar daha kolay yoruluyor. Tiroid hastalıkları da vücudun enerjisini tüketerek kasların daha kolay yorulmasına neden oluyor. Kronik Obstrüktif Akciğer 

ROMATİZMAL HASTALIKLARI VE KAS AĞRILARINI DİKKATE ALIN 

İltihaplı romatizma hastalıkları, kasın iltihaplanmasına ve tedaviler sırasında kullanılan ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Romatizmal hastalıklar çok geniş bir yelpaze oluşturuyor ve bunların tamamına halk arasında romatizma hastalığı deniliyor. Yrd. Doç. Dr. Karaarsian, “Romatizma hastalıkları kemikler, kemikler arasındaki kıkırdaklar, kemikleri çevreleyen eklem kapsülü ve onları hareketlendiren kaslar ile sinirlerin hepsini ilgilendiriyor. Ağrı, kas yorgunluğu, kramp, yanma, sızlama gibi şikayetler de hastalar tarafından genel olarak romatizma! yakınmalar olarak tanımlanıyor” diyor.

EGZERSİZ ŞART

 “Yaşama biçimimizden kaynaklanan romatizmalarda yapılabilecek tek şey egzersiz” diyen Yrd. Doç. Dr. Mehmet Karaarsian, “Bir kas dokusu gün boyunca aynı pozisyonda durmak için programlanmadığından, gün boyu boynu eğik şekilde telefonda konuşan ya da bilgisayar başında yanlış bir pozisyonda oturan kişilerin hiç değilse esneme hareketleri yapmalarını istiyoruz. Ayrıca sabah daha erken kalkarak ya da akşam televizyon izlemekten fedakarlık ederek egzersize zaman ayırmalarını öneriyoruz. Aksi takdirde modem yaşamın içinde kaslarınızı korumanız mümkün değil’’ diyor. Hastaların sık sık ev işini egzersiz ile bir tuttuklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Karaarsian sözlerini şöyle sürdürüyor; “Oysa ev işleri bütün olarak uzun sürmesine rağmen, yapılan hareketlerin süresi kısa...

Yani kişi bir süre bir yeri siliyor, sonra gidip bulaşık yıkıyor, ardından başka bir yeri siliyor. Ama her işi birkaç dakika yapıp bırakıyor. Oysa verim alabilmek için her kasın belli bir süre çalıştınlması ve dirençle karşılaşması gerekiyor.” Yrd. Doç. Dr. Karaarsian, tek başına sağlıklı beslenme ve vitaminlerin kaslar üzerinde etkili olamayacağını, psikolojik fayda sağlayabileceğini ancak özellikle kalsiyum ve D vitamini eksikliklerinin önüne geçilmesi gerektiğini de belirtiyor.

Romatizmal hastalıklar başlığı altında tüm vücudu ilgilendiren hastalıklar da yer alıyor. Bunlar, bağışıklık sisteminin vücudun kendi yapılarına karşı verdiği savaş ve bu savaşın getirdiği yorgunluğa bağlı ağrı, sızı şeklinde ortaya çıkıyor. Romatizmal hastalıklarda önce ilaç tedavisi ile olayı söndürmek ve bu hastalıklar kaslara kalıcı hasar verdiği için kalan yapıları fizik tedavi ve rehabilitasyon ile eski kuvvetine getirmeye çalışmak gerekiyor. Kas ağrıları bazen de kullanılan ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkıyor.
Örneğin çok yaygın olarak kullanılan kolesterol ilaçlarının kas ağrılarına neden olduğu hatta kasa zarar veren yan etkileri bulunduğu biliniyor. Özellikle çeşitli amaçlarla kullanılan, resmi olarak ilaç olmayan ve hastalar tarafından vitamin olarak adlandırılan ürünlerin de kaslar üzerinde ağrı, sızı gibi yakınmalarla ortaya çıkan yan etkileri görülebiliyor. Buna benzer birçok olumsuz yan etkileri nedeniyle bu tür ürünleri kullanmadan önce doktora danışmak gerekiyor.
kaynak: acıbadem hayat dergisi, yaz 2014 sayı:12 sayfa:16-17

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.