Header Ads


MUSKA GÜNAH MIDIR? DİYE SORANLARA TARİHSEL BİR YANIT.

Tarihi bilmeyenler din adına yaptıklarının aslında tek tanrılı dinlerden çok önce olduğunu bilseler sanırız bütün inançları sarsılır. Muska yazdırmak Müslümanım diyen birçok kişi tarafından kullanılır ama kimse bilmez bu muskaların aslında çok tanrılı dönemlerden geldiğini namı diğer putlar döneminden. 

Antik dönem Mısır Muskaları veya Tılsımlı Objeleri

İnsanlık binlerce yıldır yaratıcı bir güce inanma ihtiyacını duymuştur çünkü kendisini doğa olayları karşısında hep aciz hissetmiş bu acizliği korkuya dönmüştür. Çünkü bilmediği o kadar çok olay vardır ki bu yüzden de onu koruyacak, kollayacak bir güce sığınma ihtiyacı duymuştur. 

İşin kötü tarafı ise insanların bu doğal ihtiyacını kullanmayı öğrenenler yaratıcı bir güce inanmak isteyenleri çeşitli yalanlarla kendi çıkarları için kullanmaya başlamıştır. 


İşte size tek tanrılı dinlerden çok önce korunmak, sağlıklı, huzurlu ve refah dolu bir yaşam için kullanılan Amuletler hakkında bilimsel bir yazı


Bir Amulet (muska), Antik dönem Mısır insanlarının bu amuletleri takmasının sebebi aslında günümüz inancı ile paralellik göstermektedir. 



Amulet takan insanların bu objelerin daha önceden bir tanrının taktığı, taşıdığı veya sunduğu küçük bir cisim olarak kullanmaktadır, çünkü bu objeler tanrıların belirli bir güç veya korumasını sihirli bir biçimde takanlara armağan ettiğine inanıyorlardı. 
Günümüzde de muskalar böyle bir amaç ile kullanılmaktadır. Bir sembol, biçim veya konseptin koruma sağladığı, refahı teşvik ettiği veya iyi şansı getirdiği kanaatini, tüm toplumlarda hemen hemen görmekteyiz: 

Muska, Tılsım Antik dönem adı ile Amulet


İnsanlar, genellikle dini simgeler giyer, şanslı para veya tavşan ayağı taşırız. Eski Mısır'da amuletler  kolyelerde, bileziklerde veya yüzüklerde kullanılabilir ve özellikle mumyalar da bandajları arasında yer alabilirdi. Bu suretle ölünün güvenli, sağlıklı ve üretken bir öbür hayat sürmesini sağlar inancı vardı.


Tılsım inancı Mısır Amuletleri


Mısır takıları çeşitli şekillerde işe yarardı. Semboller ve tanrıların olduğu takılar genellikle temsil ettikleri güçleri verdiklerine inanılırdı. Koltuk başlıkları, kollar ve bacaklar gibi bilinen nesneleri temsil eden küçük modeller ise bu ürünlerin kişiye sunulduğundan veya belirli bir ihtiyaca cevap verebilmesi için kullanılmıştır.. Bir muska içerisindeki sihir sadece biçiminden değil malzeme, renk, nadirlik, çeşitli formların gruplanması ve söylenen sözcükler veya tılsımların üzerine sürülen bileşenler ile mülk sahibinin dileklerini gösteren sihirler için de bir kaynak olabiliyordu.


Mısır dönemi Amuletler


Hayvanların küçük gösterimleri hali hazırda Yeşim Dönemi'nde (M.Ö. 4500-3100) tılsım olarak işlev görmüş gibi gözükmektedir. Eski Krallık'ta (B.C. yaklaşık 2649-2150), tılsımların çoğunda hayvan formları ya da semboller vardı (genelde hiyerogliflere dayanıyordu), ancak genelleştirilmiş insan formları olanları da vardı. Tanınabilir tanrıları tasvir eden amuletler Orta Krallık'ta ortaya çıkmaya başlar. Orta Krallıkta Mısır (M.Ö. 2030-1640)


Kaynak:Patch, Diana Craig. “Egyptian Amulets.” In Heilbrunn Timeline of Art History. New York: The Metropolitan Museum of Art, 2000–. http://www.metmuseum.org/toah/hd/egam/hd_egam.htm (October 2004)

Hiç yorum yok

YORUM BIRAKMAK DÜŞÜNMEK VE PAYLAŞMAK İLE İÇ İÇEDİR. LÜTFEN DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ PAYLAŞIN. YORUMLARINIZLA DAHA ÇOK PAYLAŞILALIM.

www.nerdenduydun.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.